Natsien järkäle­mäinen bunkkeri muuttuu hotelliksi Hampurissa – katso kuvat hulppeasta pyramidi­suunnitelmasta

Julkaistu:

Saksa
”Mediabunkkerina” tunnettu rakennus on toiminut sodan jälkeen saksalaisen tv-kanavan toimistona ja muina toimistotiloina.
Saksan Hampurissa avautuu uutiskanava CNN:n mukaan kesällä 2021 poikkeuksellinen hotelli. NH Hotel Group nimittäin on julkistanut muuntavansa valtavan kokoisen St. Paulin kaupunginosassa sijaitsevan entisen natsibunkkerin luksushotelliksi.

Hotelliin, joka tulee kantamaan nimeä Nhow Hamburg, valmistuu 136 huonetta, hulppea kattopuutarha sekä baari, kahvila ja ravintola.

Panoraamanäkymät kaupungin ylle tarjoavassa kattopuutarhassa tulee olemaan myös natsien uhreille omistettu muistopaikka.


Alunperin nimellä Flakturm IV tunnettu bunkkeri valmistui Feldstrassen varrelle vuonna 1942 vain 300 päivässä. Seuraavana vuonna noin 18 000 ihmiselle mitoitetusta rakennuksesta haki ilmahyökkäysten aikana suojaa noin 25 000 ihmistä.

Nykyisin Hochbunkeriksi kutsuttu rakennus ei kuitenkaan ole ollut autiona senkään jälkeen, kun natsit lyötiin vuonna 1945. Rakennukseen majoitettiin siviilejä sodan jälkeisessä kriisitilassa ja vuonna 1950 siellä aloitti toimintansa televisiokanava NWDR.

Vuodesta 1990 lähtien rakennelmaa on kutsuttu ”mediabunkkeriksi”, jonka tiloissa on toiminut 40 organisaatiota. Bunkkerissa toimii muun muassa yökerhoja ja musiikkiliike, jonka lisäksi siellä on taiteilijoiden työtiloja.


Bunker St. Paulin tiedottaja Frank Schulze sanoo CNN:lle, etteivät muut paikassa toimivat yritykset väisty hotellin tieltä. Hänen mukaansa hotellihanke vastaa paikallisten asukkaiden toiveeseen saada naapurustoon kaupunkipuutarha.

Hotellisuunnitelman yhteydessä bunkkerin ulkoasu tulee kuitenkin muuttumaan, sillä rakennusta on suunniteltu laajennettavan viidellä kerroksella niin, että sen yläosa saa pyramidimaisen muodon. Näin ollen myös kattopuutarha risteilisi useammassa tasossa.


St. Pauli Bunkerin verkkosivuilla kerrotaan, että kaupunkiin rakennettiin aikoinaan yli tuhat bunkkeria, joista jäljellä on yhä 650. Suurin osa ei kuitenkaan ole yhtä näkyviä kuin Hochbunker. rakennustöihin osallistui vuonna 1942 noin tuhat pakkotyöhön määrättyä ihmistä. Bunkkeri kohoaa tällä hetkellä 35 metrin korkeuteen ja seinien paksuus on 3,5 metriä.

Bunkkeria ei hävitetty sodan jälkeen, koska sen räjäyttämiseksi olisi vaadittu niin paljon räjähteitä, että siitä olisi voinut koitua vahinkoa myös lähistöllä sijaitseville rakennuksille.

Hankkeen uskotaan kiehtovan ”synkästä turismista” kiinnostuneita matkailijoita. Termillä tarkoitetaan turismia, joka suuntautuu paikkoihin, joissa on tapahtunut kuolemaa ja kärsimystä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt