Mitä tapahtuu, jos Boris Johnson ei hae EU:lta tänään lisäaikaa? ”Se on ihan mahdollinen skenaario”

Julkaistu:

Brexit
Pääministeri Boris Johnsonin on Britannian lain mukaan haettava lisäaikaa EU-erolle lauantaina. Suomen aikaa määräaika on kello 1 yöllä.
Britanniassa parlamentin alahuone hyväksyi lauantaina kansanedustaja Oliver Letwinin ehdotuksen, jonka mukaan pääministeri Boris Johnsonin neuvottelemasta brexit-sopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vasta, kun sopimuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö on valmis.

Britannian laki edellyttää, että maan tulisi vielä tänään puoleenyöhön mennessä jättää pyyntö EU-eron määräajan pidennyksestä tammikuun loppuun 2020. Kyse on Keski-Euroopan ajasta, eli määräaika olisi kello 1 Suomen aikaa.

Heti lauantain äänestyksen jälkeen Johnson kuitenkin ilmoitti, ettei aio taipua neuvottelemaan pidennystä brexitin takarajaan, joka on 31. lokakuuta.

– En aio neuvotella lisäajasta EU:n kanssa, eikä myöskään laki vaadi minua tekemään sitä, Johnson sanoi.
Tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta korostaa, ettei pääministerin lausunto tarkoita välttämättä sitä, ettei hän aio hakea lisäaikaa.

– Täsmällinen sanamuoto on, ettei hän lähde neuvottelemaan lisäajasta. Sen voi tulkita niin, että hän lähettää kyllä muodollisesti kirjeen, jossa pyydetään lisäaikaa, mutta ei esimerkiksi määritä siinä täsmällistä suunnitelmaa tai syytä, jota EU on koko ajan vaatinut, jotta uutta lisäaikaa voidaan myöntää, Miettinen sanoo.

– Se olisi ristiriitainen päätös siinä mielessä, että vaikka tavallaan se toteuttaisi lain kirjaimen, mutta se ei kuitenkaan lain henkeä, joka on se, että lisäajan hakemiselle pitää olla uskottava suunnitelma.

Mutta mitä tapahtuisi, jos Johnson päättäisi olla pyytämättä lisäaikaa ja jättäisi kirjeen lähettämättä?

– Se on ihan mahdollinen skenaario. Varmaan päätös haastettaisiin eri oikeusasteissa ja ryhdyttäisiin miettimään vaihtoehtoja, eli voisiko oikeus itse lähettää kirjeen tai pyytää esimerkiksi parlamentin puhemiestä lähettämään sen, Miettinen puntaroi.

Toinen skenaario olisi tutkijan mukaan tässä tilanteessa se, että Johnson joutuisi epäluottamusäänestykseen.

– Eli kun hän näin räikeästi rikkoisi lakia, oppositio päättäisi äänestyttää hänet pois. Jos tämä menisi läpi, siinä avautuisi tila väliaikaishallitukselle.

Miettinen pitää kuitenkin todennäköisimpänä vaihtoehtona sitä, että Johnson lähettää EU:lle formaalin kirjeen ja tähtää siihen, että erosopimuksesta äänestetään uudestaan tiistaina.

– Todennäköisin vaihtoehto on, että Johnson laskee formaalin kirjeen lähettämisen riittävän ja että hän pitää radiohiljaisuutta EU:n suhteen tiistaihin asti, ja katsoo sitten uudestaan, meneekö erosopimus läpi vai ei.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi lauantaina illalla odottavansa kirjettä Johnsonilta puhuttuaan hänen kanssaan.