Boris Johnson jyrähti tappion jälkeen: ”En neuvottele lisäajasta EU:n kanssa”

Julkaistu:

Britannian pääministeri Boris Johnsonin brexit-sopimus koki lauantain äänestyksessä takaiskun.
Britannian parlamentin alahuone hyväksyi lauantaina ehdotuksen, jonka mukaan pääministeri Boris Johnsonin neuvottelemasta brexit-sopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vasta sopimuksen toimeenpanoa koskevan lainsäädännön valmistuttua.

Ehdotuksen teki konservatiivipuolueesta pois potkittu Oliver Letwin yhdessä useiden muiden kansanedustajien kanssa. Alahuone hyväksyi ehdotuksen äänin 322–306.
Tappio oli merkittävä takaisku pääministeri Johnsonille, joka on toistuvasti vaatinut Britannian poistuvan EU:sta lokakuun lopussa.

BBC:n mukaan Johnson vakuutti äänestystuloksen tultua julki, ettei hän ole lannistunut tai kauhistunut. Pääministeri sanoi myös yhä uskovansa, että Britannian olisi parasta erota EU:sta lokakuun aikana hänen laatimansa ”erinomaisen sopimuksen” pohjilta.

– En neuvottele lisäajasta EU:n kanssa, eikä laki pakota minua tekemään niin, Johnson sanoi.

Pääministeri sanoi uskovansa, ettei unioniakaan miellytä ajatus uudesta lisäajasta ja vakuutti, että myös hänen oma politiikkansa tulee pysymään ennallaan.

Aiemmin säädetty laki kuitenkin velvoittaa Johnsonin hakemaan lisäaikaa, mikäli sopimusta ei hyväksytä tänään. Onkin vielä epäselvää, mitä Johnson tarkalleen tarkoitti ”neuvottelulla”.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn luonnehtikin tappion merkitsevän sitä, että pääministeri strategia hylättiin painokkaasti ja korosti, että asiassa täytyy edetä lain mukaan.
Alun perin Britannia ja EU pääsivät sopuun erosopimuksesta jo viime joulukuussa. Valmis erosopimus on sen jälkeen tyrmätty Britannian parlamentissa kolme kertaa.

Jos sopimus hyväksytään, edessä on pitkiä ja työläitä neuvotteluita siitä, miten EU:n ja Britannian suhteet järjestetään tulevaisuudessa.

Jos Britannia eroaa EU:sta, jäljelle jää 27 jäsenmaata.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt