Meksiko myönsi sählänneensä El Chapon pojan pidätyksen – ”Sinaloan kartelli voitti taistelun” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Meksiko myönsi sählänneensä El Chapon pojan pidätyksen – ”Sinaloan kartelli voitti taistelun”

Vieläkään ei ole täysin selvää, miksi viranomaiset päästivät huumekaupasta syytetyn Ovidio Guzmanin vapaaksi.

Taistelut riehuivat torstaina Culiacanin kaduilla.­

19.10.2019 6:15

Meksikolaiset viranomaiset myönsivät perjantaina sählänneensä huumepomo Joaquin ”El Chapo” Guzmanin pojan pidätyksen. Ovidio Guzman päästettiin vapaaksi Culiacanin kaupungin kaduilla riehuneiden tulitaisteluiden lomassa.

Tästä huolimatta Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador vakuutti, että hänen turvallisuusstrategiansa toimii.

Huumekartellin asemiehet piirittivät torstaina noin 35 poliisia sekä kansalliskaartilaista Culiacanissa ja saivat heidät vapauttamaan Ovidio Guzmanin, joka on yksi Chapon reilusta kymmenestä lapsesta.

Poika-Guzmanin lyhyeksi jäänyt pidätys käynnisti laajalle levinneitä tulitaisteluita ja Meksikoa järkyttäneen vankilapaon.

Suuri Culiacanin kaupunki on Guzmanin rakentaman Sinaloan kartellin tukikohta. Siellä vallinnut kaaos lisäsi painetta presidentti Lopez Obradorin ympärillä. Hän nousi valtaan joulukuussa ja lupasi rauhoittaa maan, jota jengiväkivalta on riivannut yli vuosikymmenen.

Hallituksen mukaan turvallisuusjoukot yrittivät panna toimeen liittovaltion tuomarin pidätysmääräyksen, jotta Guzman voitaisiin luovuttaa Yhdysvalloille. Tämä johti rajuun vastarintaan.

Voimakasta arvostelua

Turvallisuusasiantuntijat ja tavalliset kansalaiset arvostelivat Lopez Obradoria voimakkaasti siitä, miten tapahtumaketju päättyi. Heidän mukaansa viranomaiset rohkaisivat jengejä väkivaltaan antautumalla heidän vaatimuksilleen.

Kriitikoiden mukaan perääntyminen loi vaikutelman, jonka mukaan Culiacanissa valtaa pitää kartelli, ei valtio.

Puolustusministeri Luis Cresencio Sandovalin mukaan operaatio Sinaloan osavaltion pääkaupungissa ei ollut loppuun asti suunniteltu.

– Se toteutettiin kiireessä, eikä seurauksia harkittu. Kaikkein vaarallisinta osaa ei otettu huomioon, Sandoval sanoi tiedotustilaisuudessa Culiacanissa.

Turvallisuusministeri Alfonso Durazo kutsui Guzmanin pidätysyritystä ”epäonnistumiseksi”. Durazon mukaan hän ja armeijan ylin johto eivät tienneet operaatiosta etukäteen. Hän kutsui tätä byrokraattiseksi virheeksi.

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador joutui kysymysten ristituleen.­

Presidentti Lopez Obrador puolusti viranomaisten toimintaa.

– Rikollisen vangitseminen ei voi olla tärkeämpää kuin ihmishenget, presidentti sanoi.

Hänen mukaansa viranomaiset toimivat oikein vapauttaessaan Ovidio Guzmanin.

– Emme halua kuolleita ihmisiä, emme halua sotaa.

Vasemmistolainen Lopez Obrador kannattaa aikaisempaa väkivallattomampaa lähestymistapaa jengien kukistamiseen.

– Strategiamme toimii todella hyvin, hän vakuutti.

Väkivaltainen reaktio Guzmanin pidätykseen Culiacanin varakkaalla alueella oli jopa Meksikon huumesotien mittapuulla harvinaisen kova.

Sandoval sanoi kuulleensa vähintään kahdeksan ihmisen kuolleen Culiacanissa, mukaan lukien viiden epäillyn jengiläisen. Turvallisuusministeriön tiedottajan mukaan kaupunkia lähetettiin turvaamaan perjantai-iltana yli 200 sotilasta.

Meksikon ilmavoimien erikoisjoukot saapuivat perjantai-iltana Culiacaniin.­

Kuka on vallassa?

Yhdysvaltalaisen Syracusen yliopiston turvallisuusanalyytikko Gladys McCormick sanoi, että tuoreimmat uutiset Meksikosta olivat kuin sodan kourissa olevasta maasta.

– On kiistatonta, että Sinaloan kartelli voitti torstain taistelun, hän sanoi.

– He eivät ainoastaan saaneet hallituksen vapauttamaan Ovidion, he myös näyttivät Culiacanin asukkaille ja muulle Meksikolle, kuka on vallassa.

Durazo sanoi, että hallituksen päätökseen vapauttaa Guzman ei liittynyt minkäänlaisia neuvotteluita. Siitä huolimatta kysymykset asian ympärillä jatkuivat, kun puolustusministeri Sandoval kertoi, että yhdeksän turvallisuusjoukkojen jäsentä oli ”vangittuna ja vapautettiin ilman vammoja”.

Guzmanin perheen lakimies Jose Luis Gonzalez Meza kiitti Lopez Obradoria hallituksen toiminnasta.

– Meillä on humaani presidentti, kristitty presidentti, joka lopulta päätti olla satuttamatta Ovidioa, Gonzalez Meza sanoi lehdistötilaisuudessa.

El Chapo istuu elinkautista

Joaquin ”El Chapo” Guzman pakeni meksikolaisesta vankilasta kahdesti, 2001 ja 2015. Edellisen presidentin aikana turvallisuusjoukot vangitsivat hänet kaksi kertaa Sinaloassa, 2014 ja 2016.

Jälkimmäisen pidätyksen jälkeen Meksiko luovutti Guzmanin Yhdysvaltoihin, jossa oikeus tuomitsi hänet viime helmikuussa elinkautiseen laajamittaisesta huumeiden salakuljetuksesta.

Joaquin ”El Chapo” Guzman pidätettiin tammikuussa 2016.­

Yhdysvaltojen oikeusministeriö asetti Ovidion ja yhden hänen veljestään helmikuussa syytteeseen kokaiinin, meta-amfetamiinin ja marihuanan myynnistä Yhdysvalloissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?