Tässä ovat 19 Euroopan etsityintä naisrikollista: Murhia, ihmiskauppaa, huumeita ja aseellisia ryöstöjä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tässä ovat 19 Euroopan etsityintä naisrikollista: Murhia, ihmiskauppaa, huumeita ja aseellisia ryöstöjä

”Rikoksella ei ole sukupuolta”, muistuttaa Europol perjantaina käynnistyneessä kampanjassaan.

Kuvassa osa Europolin etsimistä naisrikollisista.­

18.10.2019 21:36

Euroopan poliisivirasto Europol käynnisti perjantaina kampanjan, jonka avulla pyritään löytämään maanosan etsityimpiä naisrikollisia. ”Rikoksella ei ole sukupuolta” -nimisellä kampanjalla virasto muistuttaa myös siitä, että naiset syyllistyvät vakaviin rikoksiin siinä missä miehetkin.

EU-maiden etsityimpien rikollisten joukossa on tällä hetkellä 19 naista, joita epäillään muun muassa murhista sekä ihmisten ja huumeiden salakuljettamisesta.

– Ihmiset ajattelevat usein, että naiset eivät syyllisty tällaisiin rikoksiin. Mutta naisten tekemät rikokset ovat yhtä vakavia kuin miesten tekemät, Eurpolin tiedottaja Tina Hollevoet kertoi AFP:lle.

Interaktiivisen kampanjan verkkosivulla naiset esitellään ensin naamioiden taakse kätkettyinä. Sivua alaspäin rullaamalla naisten kasvot ja heidän epäillyt rikoksensa paljastuvat vähitellen.

– Ideana on houkutella mahdollisimman paljon kävijöitä. Kokemuksemme osoittavat, että mitä useampi silmäpari näkee etsittyjen kuvia, sitä paremmat ovat mahdollisuudet henkilöiden paikantamiseen ja pidättämiseen, Hollevoet sanoi.

Tällä hetkellä Euroopan etsityimpien naisrikollisten listalla ei ole Suomessa etsintäkuulutettuja henkilöitä eikä Suomen kansalaisia. Mahdolliset etsintäkuulutettuja koskevat havainnot voi ilmoittaa Europolin verkkosivuilta kunkin etsityn kohdalta löytyvällä lomakkeella.

Kristi Amberg, 30, Viro

Viron kansalainen Kristi Amberg on tuomittu kotimaassaan vuodeksi ja 9 kuukaudeksi vankeuteen laittomasta huumausaineiden ja psykotrooppisten aineiden myymisestä ja ostamisesta.

Ildikó Dudás, 31, Unkari

Unkarin kansalainen Ildikó Dudás on tuomittu kotimaassaan huumeiden salakuljettamisesta sekä alaikäisen pahoinpitelystä kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Yhdessä miesystävänsä sekä muiden rikoskumppaneiden kanssa hän käytti ja levitti huumeita Balaton-järvellä sijaitsevissa yökerhoissa. Toisinaan Dudás ja hänen miehensä toivat myös lapsiaan mukaan kaupankäyntitilaisuuksiin.

Jessica Edosomwan, 26, Nigeria

Nigerian kansalaista Jessica Edosomwania etsitään ihmiskaupasta ja rahanpesusta epäiltynä. Naisen kerrotaan olevan jäsenenä Ranskan suurimmissa kaupungeissa vaikuttavassa nigerialaisessa rikosverkostossa, joka rekrytoi nuoria nigerialaisnaisia pakotettavaksi prostituutioon Euroopassa. Edosomwanin oikeudenkäynti on määrä aloittaa tässä kuussa.

Ildiko Enderle, 43, Romania

Romanian kansalainen Ildiko Enderle on käyttänyt myös nimeä Ildiko Kuna. Hän on saanut kotimaassaan useita vuosien pituisia vankeustuomioita ihmiskaupasta. Yhdessä kahdeksan muun rikoskumppanin kanssa hän rekrytoi nuoria romanialaistyttöjä töihin Saksaan, mutta sen sijaan tytöt kuljetettiin Tshekkiin, jossa heidät pakotettiin prostituutioon.

Elizabeth Dizon Hondrada, 57, Filippiinit

Filippiinien kansalainen Elizabeth Dizon Hondrada on tuomittu Hollannissa viideksi vuodeksi vankeuteen Surinamista tuodun kokaiinin salakuljettamisesta maahan. Naisen olinpaikka on ollut tuntematon vuodesta 2005, mutta hänen uskotaan oleskelleen ainakin vuonna 2014 Saudi-Arabiassa. Hondradaa etsitään maailmanlaajuisesti.

Dorota Kazmierska, 44, Puola

Puolan kansalainen Dorota Kazmierska on tuomittu kotimaassaan aviomiehensä murhasta, joka tapahtui tammikuussa 2008. Todisteiden kerrotaan viittaavan siihen, että nainen aiheutti aviomiehelleen kuolemaan johtaneet vammat ampumalla tätä päähän. Kazmierskan löytämiseen johtavasta vihjeestä on luvattu 2 330 euron palkkio.

Renáta Lorinc, 46, Slovakia

Slovakian kansalaista Renáta Lorincia etsitään, sillä hänet on tuomittu poissaolevana syylliseksi muun muassa maksuvälineväärennökseen. Lorinc työskenteli pankkivirkailijana ja teki esimerkiksi luvattomia rahanostoja asiakkaiden tileiltä. Hänen tiedetään oleskelleen vuodesta 2015 lähtien Yhdysvaltain Connecticutissa.

Olivera Petrovic Ristic, 36, Serbia

Serbian kansalaisen Olivera Petrovic Risticin kerrotaan kuuluvan rikollisjengiin, joka on erikoistunut luksushuviloihin ja -asuntoihin kohdistuneisiin ryöstöihin. Joulukuussa 2017 jengi murtautui 75-vuotiaan italialaisen jalokivikauppiaan kotiin ja murhasi tämän. Kauppiaan 94-vuotias äiti selviytyi hengissä murhayrityksestä.

Elena Puzyrevich, 39, Venäjä

Venäjän kansalaista Elena Puzyrevichia etsitään epäiltynä ihmiskaupasta. Hän pyöritti vuosina 2007–2008 Espanjan Cáceresissa klubia, jossa yhdeksän venäläisnaista harjoitti prostituutiota. Epäillyn kerrotaan kontrolloineen klubin rahavirtoja sekä siellä työskennelleitä naisia, joista osa oli houkuteltu Espanjaan valheellisten työtarjousten varjolla.

Monika Rafaelova, 46, Tshekki

Tshekin kansalaista Monika Rafaelovaa etsitään epäiltynä toistuvista varkauksista, jotka ovat kohdistuneet iäkkäisiin naisiin Ruotsissa. Naisen epäillään anastaneen yhdessä rikoskumppaneidensa kanssa uhrien käsilaukkuja ja lompakkoja muun muassa ruokakaupoissa ja kaduilla.

Zorka Rogic, 28, Kroatia

Kroatian kansalaista Zorka Rogicia etsitään epäiltynä laittoman huumausaineen hallussapidosta sekä myynnistä. Naista epäillään myös laittomien asetarvikkeiden hallussapidosta.

Angelina Sacjuka, 20, Latvia

Latvian kansalainen Angelina Sacjuka on tuomittu lähes neljäksi vuodeksi vankeuteen murhasta ja törkeästä pahoinpitelystä. Rikostoverinsa kanssa hän pahoinpiteli riidan yhteydessä naisen, joka menehtyi vammoihinsa. Hyökkäyksen jälkeen kaksikko kätki uhrin ruumiin peittämällä sen puiden lehdillä.

Adilet Shakirgazieva, 31, Kazakstan

Kazakstanin kansalaista Adilet Shakirgazievaa etsitään, koska hän ei Maltalla järjestettyyn oikeudenkäyntiinsä heinäkuussa 2017. Naista syytetään Maltalla tapahtuneista aseellisesta ryöstöstä sekä asuntomurroista, joissa oli mukana myös rikoskumppaneita. Hän katosi päästyään vapaalle jalalle takuita vastaan.

Elisabeth Gertrude Skarits, 63, Itävalta

Itävallan kansalaista Elisabeth Skaritsia etsitään kiinteistöihin ja vuokra-asuntoihin liittyvästä petossarjasta epäiltynä. Rikokset tehtiin hänen toimiessaan kiinteistöyhtiön johtajana. Naisesta ei ole tehty havaintoja kesän 2011 jälkeen.

Angelika Stojka, 31, Yhdysvallat

Yhdysvaltain kansalaista Angelika Stojkaa etsitään epäiltynä petoksista sekä törkeistä varkauksista, jotka ovat kohdistuneet iäkkäisiin naisiin ruokakaupoissa Euroopassa. Naisen kerrotaan toimineen yhdessä useiden rikoskumppanien kanssa.

Melanija Stropnik, 59, Slovenia

Slovenian kansalaista Melanija Stropnikia etsitään epäiltynä vuosituhannen vaihteessa tapahtuneesta petoksesta. Stropnikin epäillään tuolloin vietelleen Ljubljanassa uhrinsa ja saaneen tältä valheisiin perustuen noin 188 000 euroa.

Iveta Tancosova, 52, Tshekki

Tshekin kansalainen Iveta Tancosova on tuomittu 7,5 vuodeksi vankeuteen ihmiskaupasta. Elokuussa 2010 hän houkutteli nuoren tytön Britanniaan tälle lupaamansa sairaanhoitajan työn varjolla. Tytön saavuttua maahan Tancosova takavarikoi tytön passin ja pakotti tämän työskentelemään prostituoituna. Tyttöä pahoinpideltiin, ja myöhemmin Tancosova myi tämän Irlannissa asuville sukulaisilleen.

Hilde Van Acker, 56, Belgia

Belgian kansalainen Hilde Van Acker on tuomittu kotimaassaan elinkautiseen vankeuteen murhasta. Vuonna 1996 hän murhasi yhdessä miesystävänsä Jean-Claude Lacoten kanssa brittiliikemiehen Belgian rannikolla sijaitsevassa De Haanin kunnassa. Myös Lacoten nimi löytyy Euroopan etsityimpien rikollisten listalta.

Radina Stancheva Zhecheva, 51, Bulgaria

Bulgarian kansalainen Radina Stancheva Zhecheva on tuomittu kotimaassaan viideksi vuodeksi vankeuteen useista petoksista, jotka ajoittuvat vuosiin 2010–2011. Tapauksiin liittyy muun muassa valheellisia lupauksia työpaikoista sekä epävirallisena arvopaperivälittäjänä toimimista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?