Macron väitti Trumpin pitäneen liittolaisensa pimennossa Pohjois-Syyriasta vetäytymisen suhteen: ”Sain twiitistä tietää”

Julkaistu:

Yhdysvallat ilmoitti vajaa kaksi viikkoa sitten vetävänsä joukkonsa Pohjois-Syyriasta.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi perjantaina saaneensa tietää Yhdysvaltojen vetäytymisestä Pohjois-Syyriasta Twitterissä. Ranskalla on Syyriassa erikoisjoukkoja mukana terrorijärjestö Isisin vastaisessa koalitiossa.

– Käsitin, että me olemme Natossa ja, että Yhdysvallat ja Turkki ovat Natossa, Macron kertoi toimittajille AFP:n mukaan.

– Kuten kaikki muutkin, sain twiitistä tietää, että Yhdysvallat oli päättänyt vetää joukkonsa.

Macron ei sanonut tarkemmin, mihin twiittiin viittasi. Lokakuun 7. päivänä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kuitenkin kohahdutti twiittaamalla, että Yhdysvaltojen on aika päästä eroon ”näistä naurettavista, ikuisista sodista” ja ”tuoda sotilaamme kotiin”. Trumpin mukaan Turkin, Euroopan, Syyrian, Iranin, Irakin, Venäjän ja kurdien on itse selvitettävä tilanne.
Valkoinen talo oli vain hieman aiemmin ilmoittanut, että Turkki aikoo aloittaa ”kauan suunnitellun” operaation Pohjois-Syyriassa. Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltojen joukot eivät tue tai ole mukana operaatiossa eivätkä välittömässä läheisyydessä. Tiedote julkaistiin ainoastaan Valkoisen talon verkkosivuilla.

Turkki hyökkäsi keskiviikkona 9. lokakuuta Pohjois-Syyriaan kurdihallinnon alueelle. Yhdysvallat kertoi torstaina viisi päivää kestävästä tulitauosta, jonka jälkeen Turkin olisi tarkoitus lopettaa operaatio. Turkki painotti, että kurdiryhmä YPG:n vetäytyminen ”turvavyöhykkeeltä” Turkin ja Syyrian rajan tuntumasta on ehto pysyvälle tulitauolle.

Syyrian tilannetta seuraavan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan tulitauko on kuitenkin rakoillut ja Turkin iskuissa kuoli perjantaina 14 siviiliä. Järjestön mukaan siviilit kuolivat ilmaiskuissa ja kranaatti-iskuissa.

Lisäksi iskuissa kuoli järjestön mukaan kahdeksan kurdijohtoisten SDF-joukkojen taistelijaa. SDF:n edustaja Mustafa Bali sanoi Turkin selkeästi rikkovan torstaista sopimusta, AFP uutisoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt