Trumpin kansliapäällikön lipsautus Ukrainasta ihmetyttää: ”Alan huolestua presidentin puolesta”

Julkaistu:

Mick Mulvaney nostatti kohun kommenteillaan Ukrainasta ja maalle myönnetyn ulkomaanavun pidättämisestä.
Valkoisen talon kansliapäällikkö Mick Mulvaney aiheutti myöhään torstai-iltana Suomen aikaa myrskyn antamalla ymmärtää, että Yhdysvallat pidätti sotilasavun Ukrainalta, jotta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saisi poliittista hyötyä. Demokraattien lisäksi myös jotkut republikaanipoliitikot pitävät Mulvaneyn kommentteja huolestuttavina, CNN kertoo.

– Et pidätä ulkomaanapua, jonka me olimme aiemmin hyväksyneet poliittiseen aloitteeseen. Piste, Trumpia aiemminkin kritisoinut republikaanisenaattori Lisa Murkowski sanoi.

Teksasilainen republikaaniedustaja Mac Thornberry totesi presidentin toiminnan olevan ”epäsopivaa,” mutta ei olisi peruste virkasyytteelle. Toinen edustajainhuoneen republikaanijäsen Francis Rooney kuvaili avun pidättämistä Ukrainalta ”huolestuttavaksi” eikä pitänyt sitä ”hyvänä asiana” samassa yhteydessä, kun ”ulkomaalaisia johtajia uhkaillaan”. Hän ei sulkenut pois virkasyytteen tukemista.

– Muistan, että liian moni ihminen sanoi: ”Tämä on ajojahti Richard Nixonia vastaan.” Sitten selvisi, ettei kyse ollutkaan ajojahdista.

40-minuuttisessa tiedotustilaisuudessa Mulvaney sanoi, että kongressin jo hyväksymä apu jäädytettiin, koska Ukrainan haluttiin tutkivan jo aiemmin kumottua salaliittoteoriaa. Teorian mukaan Ukrainaan piilotettu palvelin todistaisi, ettei Venäjä hakkeroinut demokraattisen puolueen kansallista komiteaa vuoden 2016 presidentinvaalien aikaan.

– Mainitsiko hän minulle myös korruption, joka liittyy DNC:n palvelimeen, Mulvaney sanoi Trumpiin viitaten New York Timesin mukaan.

– Ehdottomasti. Siitä ei ole kysymystäkään, kansliapäällikkö sanoi lisäten:

– Siksi pidätimme rahoja.
ABC Newsin toimittaja painosti Mulvaneyiä kommentista ja kysyi, oliko siis demokraatteihin kohdistuva tutkinta osasyy siihen, miksi Ukraina ei saanut sille myönnettyä apua ajallaan.

– Katso, mitä tapahtui vuonna 2016, varmasti oli osasyy siinä, miksi hän oli huolissaan korruptiosta siinä maassa. Se on täysin sama, Mulvaney sanoi.

Toimittaja huomautti, että Mulvaney kuvaili quid pro quo -tilannetta.

– Eli: rahoitusta ei tule, ellei myös tutkintaa demokraattien palvelimeen tapahdu myös.

– Teemme sitä kaiken aikaa ulkopolitiikassa, Mulvaney vastasi.

Boston Globe uutisoi Mulvaneyn herättäneen tiedotustilaisuudessa antamillaan kommenteillaan ihmetystä Valkoisessa talossa ja oikeusministeriössä. Eräs Trumpin neuvonantajista kutsui Mulvaneyn lausuntoa ”täysin selittämättömäksi”.

– Hän kirjaimellisesti sanoi juuri sen asian, jonka presidentti ja kaikki muut kiistävät tapahtuneen.

– Selkeästi he eivät vain enää välitä, toinen sanoi.

Politicon haastattelema Trumpin kampanjaa lähellä oleva lähde oli myös huolissaan Mulvaneyn kommenteista.

– Alan huolestua presidentin puolesta nyt, henkilö viestitti.

– Täysi katastrofi, ellei kyse ole strategiasta, jota en itse näe.

Myös lehden toinen lähde oli samoilla linjoilla.

– Mielestäni se oli ainutlaatuista, entinen Valkoisen talon virkamies kommentoi.

– Koska joko kyse oli valtavasta inhimillisestä virheestä tai laskelmoidusta myönnytyksestä.

Yksi Mulvaneyiä lähellä oleva lähde kertoi kuitenkin, että kansliapäällikön kommentit olivat saaneet myös positiivisen vastaanoton. Henkilö kiisti, että Mulvaney olisi myöntänyt quid pro quo -tilannetta.

Mulvaney myöhemmin kiisti, että kyse olisi ollut quid pro qup -tilanteesta, jossa Yhdysvallat vaati Ukrainalta palvelusta sotilasavun saamiseksi.

– Presidentti ei koskaan käskenyt minua jäädyttämään rahoja, kunnes ukrainalaiset tekivät jotain palvelimeen liittyen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt