Järkyttävät kuvat loukkaantuneista lapsista leviävät – Turkkia syytetään julmista sotarikoksista Pohjois-Syyriassa

rac

Julkaistu:

Kurdien mukaan Turkki ja sen liittolaiset ovat käyttäneet kiellettyjä aseita siviilejä vastaan Syyriassa.
Turkin ja kurdien välillä eilen solmitun tulitauon on perjantaina kerrottu rakoilleen. Kurdien tiedottajan mukaan Turkki on jatkanut ilmaiskuja ja tykistötulta kurdien alueelle.

Syyrian sotaa tarkkailevan järjestön Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan Turkin ilmaisku olisi tänään surmannut viisi siviiliä lähellä Ras al-Ainin rajakaupunkia. Uutistoimisto AFP:n mukaan isku tapahtui siitä huolimatta että 200 ajoneuvon saattue oli parhaillaan matkalla Ras al-Ainiin evakuoimaan siviilejä, jotka ovat olleet saarroksissa Turkin aloitettua operaationsa 9. lokakuuta.
Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan yli 500 ihmistä on jo saanut surmansa taistelujen alkamisen jälkeen. Kuolleista yli 70 kerrotaan olevan siviilejä.

Sekä kurdit että ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ovat syyttäneet Turkkia ja sen liittolaisia vakavista sotarikoksista Pohjois-Syyrian hyökkäyksen aikana.


Amnestyn keräämien tietojen mukaan Turkki ja liittolaiset ovat osoittaneet häpeällistä piittaamattomuutta siviilien hengestä. Amnestyn raportissa selostettiin kurdien Punaisen puolikuun työntekijän kertomaa Turkin ilmaiskun jäljiltä.

Isku oli osunut lähelle koulua Salhiyessa, ja työntekijä oli ollut mukana raivaamassa kuolleita koulun raunioista.

– Oli mahdotonta sanoa, olivatko kuolleet poikia vai tyttöjä, koska ruumiit olivat mustia. He olivat kuin hiiltä, työntekijä kertoi.
Turkin operaation alkamisen jälkeen Syyriasta on levinnyt järkyttäviä kuvia ilmaiskuissa loukkaantuneista lapsista. Maanantaina julkisuuteen päätyneessä kuvassa Turkin ilmaiskussa väitetysti loukkaantunutta pientä poikaa hoidetaan sairaalassa Tal Tamrin kaupungissa. Pojalla on verta vuotava haava päässään.

Perjantaina kurdien Rudaw-uutiskanava julkaisi kuvia nuoresta tytöstä, joka oli menettänyt jalkansa Turkin hyökkäyksen aikana. Kanavan mukaan ulkona leikkimässä ollut 8-vuotias tyttö olisi loukkaantunut Turkin tulittaessa Syyrian koillisosassa sijaitsevaa Qamishlin kaupunkia viime viikolla. Tytön 11-vuotiaan veljen kerrotaan kuolleen tulituksessa.


Turkin myös epäillään käyttäneen hyökkäyksessään kiellettyjä aseita siviilejä vastaan. Kurdihallinnon mukaan hyökkääjät olisivat käyttäneet napalmia ja valkoista fosforia, ja se on jakanut videomateriaalia jossa näkyy pahoja palovammoja saaneita lapsia.

Väitteitä tukee myös brittilehti The Timesin raportti Syyrian Tal Tamrissa sijaitsevasta sairaalasta, jonne tuotiin torstaina kammottavia palovammoja saanut 13-vuotias poika. Lapsen isän mukaan Turkin hävittäjä oli pudottanut pommin joka oli sytyttänyt koko kadun palamaan.

Lehden mukaan pojan vammat viittaavat siihen, etteivät ne ole syntyneet tavallisen ilmapommituksen tai tykistötulen vaikutuksesta.

– Näyttää vahvasti siltä että niiden aiheuttaja on valkoinen fosfori, sanoo brittiläinen kemiallisten asioiden asiantuntija Hamish de Bretton-Gordon lehdelle nähtyään kuvia pojan vammoista.


Hän kertoo nähneensä viimeisen vuorokauden sisällä enemmän valokuvia samankaltaisista kuvista kuin kertaakaan aiemmin Syyrian sodan aikana. Myös tällä hetkellä kurdien puolella taistelevaa Syyrian hallituksen armeijaa on sodan aikana syytetty lukuisia kertoja kiellettyjen kemiallisten aseiden käyttämisestä siviilejä vastaan.

The Timesin mukaan sairaalaan tuotu poika ei todennäköisesti selviä hengissä, jos häntä ei onnistuta evakuoimaan pääkaupunki Damaskokseen saamaan erityishoitoa palovammoihinsa. Pojan kehosta noin 70 prosenttia on palanut.


Valkoista fosforia on käytetty pitkään sotilaskäytössä palopommeissa, joita voidaan ampua tykillä tai pudottaa lentokoneesta. Iholle päästessään kemikaali reagoi kosteuden kanssa, joka voimistaa sen polttavaa vaikutusta. Polttoa ei voi lieventää vedellä pesemällä.

YK:n polttavia aseita rajoittava sopimus kieltää valkoisen fosforin käytön sodassa, mutta monet maat ovat ratifioineen sopimuksen vain osittain. Ainetta on käytetty laajasti savuverhon luomiseen taisteluissa, mutta esimerkiksi Yhdysvallat on myöntänyt käyttäneensä sitä myös aseena Irakissa 2000-luvun alussa.