Kellarista pelastettu perhe on toistanut outoa rituaalia puolen tunnin välein – tästä on kyse lahkossa, johon hollantilais­perheen uskotaan kuuluneen

rac

Julkaistu:

Perheen uskotaan toteuttaneen Yhdistymiskirkon eli moonilaisuuden oppeja.
Hollannissa poliisi jatkaa syrjäisellä maatilalla eläneen perheen tapauksen selvittämistä. Viisi aikuista lasta ja näiden 67-vuotias isä olivat eläneet vuosikausia lähes täydellisessä erityksessä ulkomaailmasta ja pitkälti omavaraisesti tilan antimilla. Poliisi löysi perheen, kun vanhin lapsista ilmestyi paikalliseen pubiin ja pyysi apua.

Poliisi pidätti tilaa vuokranneen ja sen toiminnasta vastanneen 58-vuotiaan itävaltalaismiehen epäiltynä vapaudenriistosta ja ihmisten terveyden vahingoittamisesta. Torstaina poliisi kertoi pidättäneensä myös perheen isän ja tutkivansa, liittyykö ”tietty uskomus” perheen tapaukseen.

– Meillä on syytä uskoa, että tapaukseen liittyvät kuusi ihmistä eivät pysyneet tilalla vapaasta tahdostaan. Me tutkimme, johtiko tietty uskomus elämään tai uskontoon heidät tällaiseen asumistilanteeseen, josta heidät löydettiin, poliisi kertoi.


Hollantilaismedian tietojen mukaan sekä itävaltalaismies että tilalla asunut perhe olisivat seuranneet Yhdistymiskirkon eli moonilaisuuden oppeja. Kyseessä on 1950-luvulla Etelä-Koreassa syntynyt uususkonto, joka yhdistelee opeissaan aineksia kristinuskosta ja aasialaisista uskonnoista kuten buddhalaisuudesta.
Liikettä johti messiaaksi julistautunut Sun Myung Moon, jonka kuoltua työtä jatkoi hänen vaimonsa ja sittemmin heidän poikansa. Kirkko keräsi nopeasti paljon kannattajia maailmalla ja erityisesti Yhdysvalloissa, jonne myös Moon muutti ja jossa hän rakensi itselleen merkittävän yritysimperiumin ennen kuolemaansa vuonna 2012.

Yhdistymiskirkko tunnetaan erikoisista rituaaleista, joihin kuuluu esimerkiksi jopa kymmenten tuhansien ihmisten massahäiden järjestäminen. Viime aikoina Yhdysvalloissa on hämmästelty seuraajien tapaa tuoda kivääreitään siunattavaksi kirkon jumalanpalveluksiin.

Uskonnon jättäneet entiset jäsenet ovat kuvailleen yhteisöä hyvin tiiviiksi ja enemmän perheeksi kuin uskonnolliseksi organisaatioksi. Kirkkoa on syytetty jäsentensä aivopesemisestä, ja toiminnassa on sanottu olevan kulttimaisia piirteitä. DutchNews-uutissivuston mukaan Moon sai vuonna 1995 porttikiellon Saksaan ja muihin Euroopan maihin, sillä hänen perustamansa uskonto oli luokiteltiin vaaralliseksi lahkoksi.


Hollantilaisen AD-lehden mukaan perheen isä olisi 30 vuotta sitten riitautunut lahkon kanssa, minkä vuoksi hänet olisi heitetty ulos kirkosta. Hollantilaismedian mukaan perhe olisi kuulunut Yhdistymiskirkkoon asuessaan aikaisemmin Hasseltissa. Hollannin poliisi ei ole vahvistanut tilalla asuneen perheen seuranneen moonilaisuutta.

Lahkon jäsenten rituaaleihin kuuluu yhteen kerääntyminen ja ympyrässä liikkuminen puolen tunnin välein. Paikallinen RTV Drenthe kertoo perheen jäsenten toistaneen kyseistä rituaalia sen jälkeen, kun heidät oli siirretty tilalta läheiseen mökkikylään maanantaina.

Kanavan mukaan tilan ahtauden vuoksi perhe toisti rituaaliaan ulkona, joka herätti huomiota mökkikylän muiden asukkaiden keskuudessa. Tästä syystä perhe päätettiin siirtää muualle.

Apua pubista hakeneen 25-vuotiaan miehen kerrotaan olevan eri paikassa kuin muu perhe. Kaikkien perheenjäsenten on kerrottu saaneen apua terveydenhuollon ammattilaisilta.