Äänestys Boris Johnsonin brexit-sopimuksesta lykkääntyi – syynä konservatiivi­kapinallisten varmisteluehdotus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Äänestys Boris Johnsonin brexit-sopimuksesta lykkääntyi – syynä konservatiivi­kapinallisten varmisteluehdotus

Boris Johnson neuvotteli brexit-sopimuksen. Tänään Britannian parlamentti äänestää siitä.

Julkaistu: 18.10.2019 18:00, Päivitetty 19.10.2019 18:10

Brittiparlamentin piti äänestää lauantaina pääministeri Boris Johnsonin johdolla neuvotellusta brexit-sopimuksesta. Äänestys kuitenkin siirtyi, ja nyt pääministerin täytyy pyytää lykkäystä koko brexitille.

Britannian parlamentin alahuone on hyväksynyt ehdotuksen, jonka mukaan pääministeri Boris Johnsonin neuvottelemasta erosopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vasta sopimuksen toimeenpanoa koskevan lainsäädännön valmistuttua.

Ehdotuksen teki konservatiivipuolueesta pois potkittu Oliver Letwin yhdessä useiden muiden kansanedustajien kanssa. Alahuone hyväksyi ehdotuksen äänin 322–306.

  • IS seurasi brexit-trilleriä hetki hetkeltä. Voit lukea seurannan tämän artikkelin lopusta.

Johnsonin mukaan sopimusta koskeva lainsäädäntö tuodaan äänestykseen ensi viikolla.

Brittimediat kertoivat aiemmin tänään, että jos Letwinin aloite menee läpi, hallitus lähettäisi kansanedustajat kotiin eikä sopimuksesta äänestettäisi.

Letwin itse kannattaa Johnsonin neuvottelemaa erosopimusta mutta halusi varmistaa, ettei Britannia ajautuisi kuun lopussa sopimuksettomaan eroon, jos sopimusta koskevaa lainsäädäntöä ei saataisi hyväksytyksi siihen mennessä.

Nyt laki velvoittaa Johnsonia pyytämään lisäaikaa EU-erolle tammikuun loppuun asti. Sovun sopimuksesta olisi pitänyt syntyä tämän päivän aikana, ja koska näin ei käy, Johnsonin on pyydettävä eropäivän siirtämistä.

Johnson kuitenkin sanoi äänestyksen jälkeen, ettei aio pyytää Brysseliltä lisäaikaa. Hänen tulkintansa mukaan laki ei häntä siihen velvoita.

Moneen kertaan siirretty brexit-määräpäivä on tällä hetkellä 31. lokakuuta.

Ongelmana ollut Pohjois-Irlanti

Päivitetyn erosopimuksen myötä Pohjois-Irlanti jäisi Britannian tullialueeseen ja hyötyisi Britannian neuvottelemista uusista kauppasopimuksista, mikä on ollut Britannian vaatimus.

Britannia ja EU ovat sopineet mekanismista, jolla varmistettaisiin, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle tarvita rajatarkastuksia. Britannian on sopimuksen mukaan perittävä EU:n tullit sellaisilta kolmansista maista tulevilta tuotteilta, jotka saattavat päätyä EU:n markkinoille.

Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin tiettyjä EU:n sisämarkkinoiden sääntöjä.

Alun perin Britannia ja EU pääsivät sopuun erosopimuksesta jo viime joulukuussa. Valmis erosopimus on sen jälkeen tyrmätty Britannian parlamentissa kolme kertaa.

Jos sopimus hyväksytään, edessä on pitkiä ja työläitä neuvotteluita siitä, miten EU:n ja Britannian suhteet järjestetään tulevaisuudessa.

Jos Britannia eroaa EU:sta, jäljelle jää 27 jäsenmaata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?