Äänestys Boris Johnsonin brexit-sopimuksesta lykkääntyi – syynä konservatiivi­kapinallisten varmisteluehdotus

Julkaistu: , Päivitetty:

Brittiparlamentin piti äänestää lauantaina pääministeri Boris Johnsonin johdolla neuvotellusta brexit-sopimuksesta. Äänestys kuitenkin siirtyi, ja nyt pääministerin täytyy pyytää lykkäystä koko brexitille.
Britannian parlamentin alahuone on hyväksynyt ehdotuksen, jonka mukaan pääministeri Boris Johnsonin neuvottelemasta erosopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vasta sopimuksen toimeenpanoa koskevan lainsäädännön valmistuttua.

Ehdotuksen teki konservatiivipuolueesta pois potkittu Oliver Letwin yhdessä useiden muiden kansanedustajien kanssa. Alahuone hyväksyi ehdotuksen äänin 322–306.
  • IS seurasi brexit-trilleriä hetki hetkeltä. Voit lukea seurannan tämän artikkelin lopusta.
Johnsonin mukaan sopimusta koskeva lainsäädäntö tuodaan äänestykseen ensi viikolla.

Brittimediat kertoivat aiemmin tänään, että jos Letwinin aloite menee läpi, hallitus lähettäisi kansanedustajat kotiin eikä sopimuksesta äänestettäisi.

Letwin itse kannattaa Johnsonin neuvottelemaa erosopimusta mutta halusi varmistaa, ettei Britannia ajautuisi kuun lopussa sopimuksettomaan eroon, jos sopimusta koskevaa lainsäädäntöä ei saataisi hyväksytyksi siihen mennessä.

Nyt laki velvoittaa Johnsonia pyytämään lisäaikaa EU-erolle tammikuun loppuun asti. Sovun sopimuksesta olisi pitänyt syntyä tämän päivän aikana, ja koska näin ei käy, Johnsonin on pyydettävä eropäivän siirtämistä.

Johnson kuitenkin sanoi äänestyksen jälkeen, ettei aio pyytää Brysseliltä lisäaikaa. Hänen tulkintansa mukaan laki ei häntä siihen velvoita.
Moneen kertaan siirretty brexit-määräpäivä on tällä hetkellä 31. lokakuuta.

Ongelmana ollut Pohjois-Irlanti

Päivitetyn erosopimuksen myötä Pohjois-Irlanti jäisi Britannian tullialueeseen ja hyötyisi Britannian neuvottelemista uusista kauppasopimuksista, mikä on ollut Britannian vaatimus.

Britannia ja EU ovat sopineet mekanismista, jolla varmistettaisiin, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle tarvita rajatarkastuksia. Britannian on sopimuksen mukaan perittävä EU:n tullit sellaisilta kolmansista maista tulevilta tuotteilta, jotka saattavat päätyä EU:n markkinoille.

Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin tiettyjä EU:n sisämarkkinoiden sääntöjä.

Alun perin Britannia ja EU pääsivät sopuun erosopimuksesta jo viime joulukuussa. Valmis erosopimus on sen jälkeen tyrmätty Britannian parlamentissa kolme kertaa.

Jos sopimus hyväksytään, edessä on pitkiä ja työläitä neuvotteluita siitä, miten EU:n ja Britannian suhteet järjestetään tulevaisuudessa.

Jos Britannia eroaa EU:sta, jäljelle jää 27 jäsenmaata.

Päätapahtumat

Sopimuksesta äänestetään mahdollisesti tiistaina

Johnson ei ole "tyrmistynyt tai lannistunut", eikä aio hakea lisäaikaa

Letwinin ehdotus on hyväksytty äänin 322-306

Seuranta päättyy

Parlamentissa keskustellaan edelleen siitä, aikooko pääministeri Johnson noudattaa lakia, joka velvoittaa hänet hakemaan lisäaikaa brexitille. Keskustelu aiheesta jatkunee kiivaana myös alahuoneen ulkopuolella.

IS päättää istunnon hetki hetkeltä -seurannan tähän. Brexitin jatkokäänteitä seurataan kuitenkin edelleen IS:n verkkosivustolla.

Kiitos kaikille mukana olleille.

Sopimuksesta äänestetään mahdollisesti tiistaina

Keskustelu jatkuu parlamentissa edelleen, mutta selvää on jo, että sopimuksesta ei äänestetä enää tänään. Hallitus on perunut aloitteensa, ja osa kansanedustajista on jo lähtenyt salista.

BBC:n mukaan ensimmäinen tilaisuus sopimuksesta äänestämiseen on ensi tiistaina, ja myös hallituslähteet ovat aiemmin sanoneet kysymyksen palaavan pöydälle tuolloin.

Telegraphin hallituslähteen mukaan pääministeri ei aio pyytää EU:lta lykkäystä. Sen sijaan hän aikoo pyytää, ettei EU myönnä sitä myöskään parlamentille, jos se sitä pyytää.

Brexit-lait jälleen pöydälle ensi viikolla

Letwinin ehdotuksen hyväksyminen johti siihen, ettei parlamentti äänestä enää tänään Johnsonin brexit-sopimuksesta.

Johnson sanoi, että hallitus esittelee ensi viikolla lakeja, joita tarvitaan brexitin toteuttamiseen 31. lokakuuta. Johnsonin mukaan äänestys Letwinin ehdotuksesta oli tiukka, joten hän toivoo, että kansanedustajat hyväksynyt hänen sopimuksensa ansi viikolla "murskaavin luvuin".

Johnson ei ole "tyrmistynyt tai lannistunut", eikä aio hakea lisäaikaa

Pääministeri Boris Johnson sanoi, ettei ole tyrmistynyt tai lannistunut parlamentin päätösen vuoksi. Hän sanoi jälleen, ettei aio hakea lisäaikaa EU:lta brexitille.

- En aio neuvotella lisäajasta EU:n kanssa, eikä myöskään laki vaadi minua tekemään sitä, Johnson sanoi.

Aiemmin säädetty laki kuitenkin velvoittaa Johnsonin hakemaan lisäaikaa, mikäli sopimusta ei hyväksytä tänään.

Letwinin ehdotus on hyväksytty äänin 322-306

Brittiparlamentti on hyväksynyt edustaja Oliver Letwinin muutosehdotuksen pääministeri Johnsonin brexit-sopimukseen äänin 322-306.

Tämä tarkoittaa sitä, että Johnsonin sopimus ei saa lopullista hyväksyntää parlamentilta, ennen kuin siihen liittyvä muu lainsäädäntö on hyväksytty.

Äänestys Letwinin muutosehdotuksesta käynnistyy

Nyt istunnossa on päästy viimein äänestämään. Ensimmäisenä edustajat äänestävät Letwinin muutosehdotuksesta, joka on ratkaiseva tulevien käänteiden kannalta.

Letwinin ehdotuksen mukaan parlamentti ei antaisi lopullista hyväksyntäänsä Johnsonin sopimukselle, ennen kuin siihen liittyvä muu lainsäädäntö on viety läpi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että päätös sopimuksesta viivästyy ja laki velvoittaa Johnsonin hakemaan brexitille lisäaikaa.

Brexit-valmisteluista vastaava ministeri Michael Gove sanoi tietävänsä, että äänestyspäätöksen tekeminen on ollut vaikeaa monille kansanedustajille. Hänen mukaansa kansanäänestyksen tulosta on kunnioitettava.

Hän kehui Theresa Mayn puheenvuoroa, jossa tämä ilmoitti tukevansa sopimusta, vaikka kuului alunperin brexitin vastustajiin.

Telegraphin mukaan Goven puheenvuoro olisi päättämässä sopimusta koskevan väittelyn.

Äänestysten odotetaan alkavan väittelyn jälkeen.

Pidätys parlamenttitalolla

Lontoon poliisi kertoo pidättäneensä 29-vuotiaan miehen, joka yritti tunkeutua parlamenttitalolla yleisöltä kielletylle alueelle.

Telegraphin mukaan hallituslähde on kertonut toimittaja Edward Malnickille, että mikäli Letwinin muutosehdotus menee läpi, hallitus alkaa välittömästi tehostaa valmistelujaan sopimuksettoman brexitin varalta.

Jos taas Letwinin ehdotus kaatuu ja sopimus hyväksytään, sopimuksettomaan brexitiin liittyviä valmisteluja aletaan lähteen mukaan ajaa välittömästi alas.

"Värikäs pillipiipari"

Liberaalidemokraattien Tom Brake sanoi pääministeri Johnsonia "värikkääksi pillipiipariksi", joka teki sopimuksen ainoastaan edistääkseen omaa kunnianhimoaan. Braken mukaan Johnson on itse sanonut, ettei sopimus välttämättä kestä siirtymäaikaa, vaan tuloksena voi siitä huolimatta olla sopimukseton brexit.

Brake vaati uutta kansanäänestystä viitaten parlamenttitalon edustalle kerääntyneisiin mielenosoittajiin. Hän kehotti myös parlamenttia tukemaan Letwinin muutosehdotusta ja vastustamaan Johnsonin sopimusta.

Kansalaiset jonottavat seuraamaan parlamentin väittelyä

Alahuoneessa on varattu reilut 100 istumapaikkaa kansalaisille, jotka haluavat seurata parlamentin työtä lähietäisyydeltä. CNN:n mukaan paikoille on pitkä jono, jossa jotkut ovat seisoneet jo tunteja.

Kanavan mukaan ihmiset jonottavat käytännössä toisessa jonossa päästäkseen jonottamaan sisälle alahuoneeseen. Toisessa jonossa odottavien on mahdollista seurata väittelyä television välityksellä.

Kommentti: Onko uusi erosopimus vain Johnsonin ovela juoni?

Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Jouko Juonala huomauttaa, että erosopimus ei vielä takaa mitään siitä, millaiseksi EU:n ja Britannian suhteet muodostuvat tulevaisuudessa. Oppositiossa pelätään, että Johnsonin sopimus on takaportti kovan brexitin kannattajien unelmien lopputulokseen, eli käytännössä kovaan brexitiin.

Lue koko kommentti täältä.

CNN on julkaissut Twitterissä ilmasta kuvatun videon parlamenttitalon ympäristöön kerääntyvistä mielenosoittajista.

Puheenvuorojen tahti tiivistyy

Puhemies Bercow oli alun perin asettanut puheenvuoroille viiden minuutin aikarajan. Guardianin mukaan hän on nyt kiristänyt tahtia niin, että puheenvuorot saavat kestää enää enintään kolme minuuttia.

Ennakkotietojen mukaan äänestämään päästäisiin aikaisintaan kello 16.30 Suomen aikaa. Nyt käynnissä olevan väittelyn kestolle ei kuitenkaan ole asetettu takarajaa.

Ex-valtiovarainministeri tukee sopimusta, vaikka pitää sitä aiempaa huonompana

Konservatiivien parlamenttiryhmästä brexit-kapinoinnin vuoksi syyskuussa potkut saanut ex-vatiovarainministeri Ken Clarke sanoi Johnsonin sopimuksen olevan "epäilemättä huono". Hänen mukaansa se on vielä huonompi kuin Mayn aiempi versio.

Clarke sanoi olevansa huolissaan sopimuksen seurauksista sekä Irlannille että Britannialle.

Hänen mukaansa sopimusta pitäisi silti tukea äänestyksessä.

Theresa Mayn puheenvuoro on nähtävissä muun muassa tässä Channel 4:n julkaisemassa twiitissä.

Theresa May saa suunvuoron

Nyt puheenvuoron sai entinen pääministeri Theresa May, jonka neuvottelema sopimus äänestettiin aiemmin parlamentissa nurin kolme kertaa. May ei juurikaan ole eronsa jälkeen kommentoinut brexit-käänteitä.

May sai alahuoneen repeämään nauruun useaan otteeseen puheenvuoronsa aikana sanomalla muun muassa, että hänellä on "etäinen deja-vu-tunne".

- Tiedän, miltä sinusta tuntuu, Johnson vastasi Maylle.

May kuvaili tämänpäiväistä äänestystä tärkeäksi ja sanoi, että kansanedustajien tulisi "asettaa kansallinen etu etusijalle" ja äänestää Johnsonin sopimuksen puolesta.

Ex-pääministerin mukaan uutta kansanäänestystä ei tule äänestää vain sen takia, että ensimmäisen tuloksesta ei pidetä. Hän sanoi, että ainoa keino estää sopimukseton brexit on äänestää sopimuksen puolesta.

Bercow komensi ministerin istumaan alas

Hallituksen brexit-valmisteluista vastaava ministeri Michael Gove yritti keskeyttää Skotlannin kansanpuolueen Ian Blackfordin, kun tämä kritisoi hallitusta. Blackford kieltäytyi antamasta Govelle suunvuoroa, ja puhemies Bercow joutui komentamaan Govea istumaan alas.

Letwin aikoo äänestää Johnsonin sopimuksen puolesta

Kiistellyn muutosehdotuksen takana oleva Oliver Letwin kuuluu niiden edustajien joukkoon, jotka saivat syyskuussa potkut konservatiivipuolueen parlamenttiryhmästä brexit-kapinoinnin vuoksi.

Letwin ei kuitenkaan vastusta Johnsonin neuvottelemaa erosopimusta, vaan hän on sanonut äänestävänsä sen puolesta. Hänen mukaansa muutosehdotuksen tarkoituksena on varmistaa, ettei sopimukseton brexit pääse tapahtumaan edes vahingossa.

Ehdotus perustuu huoleen siitä, että jos parlamentti hyväksyy sopimuksen tänään, siihen liittyvää lainsäädäntöä ei ehditä ehkä saamaan valmiiksi ennen lokakuun 31. päivää. Tässä tapauksessa seurauksena olisi sopimukseton ero.

Sen vuoksi Letwin haluaa ehdotuksellaan varmistaa, että parlamentti antaa sopimukselle lopullisen hyväksyntänsä vasta sitten, kun monimutkainen lainsäädäntö on hyväksytty myös parlamentissa.

Johnsonin sopimuksesta ei kuitenkaan todennäköisesti äänestetä tänään, mikäli Letwinin ehdotus saa parlamentin hyväksynnän.