Kim Jong-un karautti pyhälle vuorelle – valkoisen propaganda­ratsun jaloista löytyi suomalainen yllätys

Julkaistu:

Horze on suomalainen hevostarvikkeita myyvä kauppaketju, jolla on myymälöitä ulkomaita myöten. Valmistaja vakuuttaa, ettei sillä ole yhteyksiä Pohjois-Koreaan.
Pohjois-Korean keskiviikkona julkistamat propagandakuvat maan johtajan Kim Jong-unin ratsastusreissusta ovat levinneet ympäri Internetiä.

Mahtipontisissa kuvissa maan johtaja ratsastaa Paektu-vuorella.

Myös ratsu on mahtipontisesti varusteltu. Huomio kiinnittyy suomalaisittain pollen koipiin, joita tukevat suomalaisyritys Horzen jalkasuojat.


IS tavoitteli Horzen edustajaa kommentoimaan. Kuvat tulivat yllätyksenä myös yritykselle. Edustaja myöntää, että kyseessä on kuin onkin Horzen tuote.

– Sanomattakin selvää on, ettemme yrityksenä jaa hänen ideologiaansa. Horze yrityksenä edustaa tasa-arvoa, demokratiaa ja ilmaisuvapautta.

– Noudatamme kaikessa annettuja lakeja ja asetuksia, eikä meillä – huomioiden maalle asetetut pakotteet – ole yhteyksiä Pohjois-Koreaan. Näin ollen emme tiedä miten tuotteemme on päätynyt Kim Jong Unin tai hänen seurueensa käyttöön.

Horze on suomalainen hevostarvikkeiden kansainvälinen menestyjä

Vauhdilla kasvaneen Horzen taustalla on Lahdessa 1982 perustettu ravivarustevalmistaja Finn-Tack. Aluksi tavaroita kaupattiin Finn-Tackin nimellä, mutta myöhemmin tuotemerkiksi vakiintui Horzeksi.
Nykyisin Horze-liikkeitä on Suomen lisäksi jo Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Saksassa ja Venäjällä. Vuonna 2004 Horze laajensi Kiinaan. Verkkokauppa avattiin 2000-luvun alussa. Euroopan toimintoja tukee Hollannin logistiikkakeskus.


Horzen tuote sai kuvien myötä suorastaan keisarillisen näkyvyyden. Pohjois-Korean propagandaan erikoistuneen eteläkorealaisen yliopistotutkijan B.R. Myersin mukaan ratsastuskuvilla halutaan luoda mielikuva keisarillisesta johtajasta, joka suojaa maansa kulttuurista ja ideologista puhtautta korruptoituneilta ulkopuolisilta voimilta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt