6 mahdollista seurausta: Brittiparlamentti äänestää huomenna muokatusta brexit-sopimuksesta

rac

Julkaistu:

Brittiparlamentti kokoontuu poikkeuksellisesti lauantaina käsittelemään brexit-sopimusta.
Brittiparlamentti äänestää huomenna pääministeri Boris Johnsonin johdolla neuvotellusta brexit-sopimuksesta. Johnson vakuutti torstai-iltana, että sopimus oli Britannian kannalta ”loistava” eikä hän nähnyt syytä sen hylkäämiselle.

– Me Britanniassa voimme lähteä EU:sta yhtenä Yhdistyneenä kuningaskuntana, Johnson sanoi.

Parlamentin istunto alkaa huomenna kello 11.30 Suomen aikaa, Reuters kertoo. Kansanedustajien odotetaan väittelevän muokatusta brexit-sopimuksesta ja mahdollisista muutosehdotuksista kello 15.30 asti, joskaan väittelylle ei ole annettu mitään määräaikaa.

ISTV näyttää väittelyn ja äänestyksen suorana lähetyksenä lauantaina kello 11.30 alkaen.

Brexit-sopimus tarvitsisi puolelleen ainakin 320 ääntä, jotta se tulisi hyväksytyksi. Oppositiopuolueiden lisäksi kuitenkin myös Johnsonin konservatiivien vähemmistöhallitusta tukenut Pohjois-Irlannin demokraattinen unionistipuolue DUP on kieltäytynyt tukemasta sopimusluonnosta.
Alla listattuna kuusi vaihtoehtoa siitä, miten brexitin saattaa käydä.

1. Sopimus hyväksytään

Jos sopimus hyväksytään lauantaina, parlamentti aloittaa lainsäädännön sopimuksen ratifioimiseksi. Mikäli aikaa ei ole riittävästi lakien säätämiseksi, parlamentti voisi pyytää lyhyttä lisäaikaa EU:lta. EU todennäköisesti myöntäisi lisäajan. Jos lisäaikaa ei myönnettäisi, edessä olisi sopimukseton brexit ja mahdollinen epäluottamusäänestys hallitukselle, BBC kertoo.

2. Pyyntö lisäajasta

Jos sopimusluonnosta ei hyväksytä parlamentissa, pääministeri Boris Johnsonin on lain mukaan pyydettävä EU:lta lisäaikaa tammikuun loppuun asti. Jos EU ei hyväksy pyyntöä, Britannia eroaisi EU:sta ilman sopimusta 31. lokakuuta.

Johnson on toistanut useaan otteeseen, ettei aio lisäaikaa pyytää. Jos hän jättäisi lain huomioimatta, edessä olisi todennäköisesti oikeusjuttu. Kolmas vaihtoehto on, että pääministeri eroaisi. Johnson on antanut ymmärtää, ettei pidä tätä vaihtoehtona.

3. Sopimukseton brexit

Britannia on yhä eroamassa lain mukaan EU:sta 31. lokakuuta. Jos Johnson ei pyydä lisäaikaa, EU ei hyväksy mahdollista pyyntöä lisäajasta eikä Britannian parlamentti hyväksy erosopimusta, brexit tapahtuu ilman sopimusta.

4. Ennenaikaiset vaalit

Hallituksen uskotaan pyytävän uusia vaaleja 31. lokakuuta jälkeen. Jos brexitiä lykätään, alahuonetta voidaan pyytää tukemaan ennenaikaisia vaaleja. Esityksen on saatava taaksensa kaksi kolmasosaa alahuoneen kansanedustajista. Toistaiseksi kansanedustajat ovat torpanneet mahdollisuuden uusista vaaleista.

Hallitus voisi myös yrittää saada aikaan lain, joka määrittelisi päivän ennenaikaisille vaaleille. Tämä vaatisi vain yksinkertaisen enemmistön parlamentissa.

Uudet vaalit voisivat olla edessä myös, jos joko hallitus itse tai oppositio esittää epäluottamuslauseen hallituksesta. Jos hallitus ei äänestyksessä saa parlamentin luottamusta eikä mikään muu hallituskokoonpano saa parlamentin tukea, edessä olisivat vaalit.

5. Toinen kansanäänestys

Ajoittain nousee esille toisen kansanäänestyksen mahdollisuus. BBC:n mukaan asiantuntijat ovat kuitenkin arvioineet, että kansanäänestyksen pitämiseen menisi ainakin 22 viikkoa. Syynä on, että sen järjestämiseksi olisi säädettävä uusia lakeja. Tällä hetkellä vaihtoehto ei näytä todennäköiseltä, sillä siltä puuttuu selkeä tuki alahuoneessa.

6. Brexitin peruminen

Tällä hetkellä varsin epätodennäköinen vaihtoehto on brexitin peruminen. Periaatteessa tämä olisi kuitenkin mahdollista.

EU-johtajat kertoivat torstaina olevansa iloisia brexit-sopimuksen valmistumisesta, mutta surullisia siitä, että Britannia on yhä lähdössä EU:sta.

– Ovemme on aina auki, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi tiedotustilaisuudessa.