Pohjoismaista vastarinta­liikettä vaaditaan Yhdysvalloissa terroristi­järjestöjen listalle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjoismaista vastarinta­liikettä vaaditaan Yhdysvalloissa terroristi­järjestöjen listalle

Yhdysvaltain demokraatit haluavat Suomessa väliaikaisessa toimintakiellossa olevan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen terroristijärjestöjen listalle.

Turun puukotuksen vuosipäivänä elokuussa 2018 Turussa järjestettiin mielenilmauksia, joista yksi oli Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitus.­

17.10.2019 23:15

Edustajainhuoneen demokraatit vaativat Yhdysvaltain ulkoministeriötä lisäämään kolme kansainvälistä äärioikeistoryhmää ulkomaisten terroristijärjestöjen listalle. Asiasta kertovat Vice News ja The Hill.

Listalle vaaditaan lisättäviksi Pohjoismainen vastarintaliike (PVL), ukrainalainen, puolisotilaallinen Azov Battalion ja brittiläinen National Action.

PVL sai valitusluvan – väliaikaisessa toimintakiellossa

Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) on Suomessa väliaikaisessa kiellossa. Turun hovioikeus päätti syyskuussa 2018 Pirkanmaan käräjäoikeuden tavoin, että uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike ja taustayhdistys Pohjoinen perinne on lakkautettava. Hovioikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen, koska järjestö haki valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Valituslupa myönnettiin maaliskuussa 2019. samalla oikeus kuitenkin määräsi järjestön väliaikaisesti kielletyksi ja toiminnan lopetettavaksi, kunnes valitus on käsitelty.

Toimintakieltoa vaati alunperin Poliisihallitus. Toimintakiellon aikana järjestö ei saa järjestää mielenosoituksia eikä käyttää lippujaan ja tunnuksiaan.

Vice News kertoo, että Yhdysvaltain ulkoministeriön terrorismin torjunta on keskittynyt vuoden 2011 WTC-iskujen jälkeen lähinnä ääri-islamistiryhmiin, kuten Al-Qaidaan ja Isikseen.

Demokraattien mielestä uusien äärioikeistoryhmien lisääminen listalle antaisi liittovaltion syyttäjille aiempaa enemmän keinoja puuttua radikalisoitumiseen. Asian käsittely on vielä kesken.

Aiheesta kertoi aiemmin MTV.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?