Näin Johnsonin neuvottelema brexit-sopimus eroaa Mayn suunnitelmasta – kiistelty backstop-menettely romutettiin

rac

Julkaistu:

Britannian parlamentin alahuone äänestää lauantaina uudesta sopimuksesta.
Britannian pääministeri Boris Johnson sai neuvoteltua Euroopan unionin kanssa uuden sopimuksen brexitin toteuttamiseksi.

– Uusi Brexit-sopimus on erinomainen, Johnson hehkutti sopimusta.

– Meillä on mahtava uusi sopimus, jolla hallinta saadaan takaisin – nyt parlamentin pitäisi saada brexit valmiiksi lauantaina, jotta voimme siirtyä muihin tärkeisiin asioihin.

Sopimusluonnos on myös herättänyt vastustusta ja esimerkiksi oppositiopuolueet sekä konservatiivien hallitusta tukenut pohjoisirlantilainen DUP-puolue ovat ilmoittaneet vastustavansa sopimusta.

Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn neuvottelema sopimus äänestettiin parlamentissa kumoon kolme kertaa. Johnsonin sopimuksesta äänestetään lauantaina.

Backstop-menettely romukoppaan

Mayn sopimuksen kiistellyin kohta oli hätäratkaisuksi tarkoitettu vakuusjärjestely, jolla pyrittiin välttämään kova raja tullitarkastuksineen ja rajamuodollisuuksineen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä. Järjestelyssä Pohjois-Irlanti olisi käytännössä jäänyt osin Euroopan unionin sisämarkkinoille ja sekä Pohjois-Irlanti että Britannia olisivat jääneet tulliliittoon EU:n kanssa määrittelemättömäksi ajaksi.
Johnsonin sopimuksessa backstop korvattaisiin toisenlaisella menettelyllä.

Sopimusluonnoksen mukaan Britannia jättäisi kokonaan EU:n tulliliiton, jolloin Britannia voisi tulevaisuudessa solmia kauppasopimuksia itse muiden maiden kanssa, BBC kertoo. Tällöin Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä olisi tulliraja. Käytännössä tulliraja tehtäisiin kuitenkin Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille eikä Irlannin saarelle.

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier sanoi The Guardianin mukaan Pohjois-Irlannin jäävän tavaroiden suhteen EU:n sisämarkkinoille ja EU:n tullisäädökset koskisivat tavaroita, jotka tulisivat muualta Britanniasta Pohjois-Irlantiin.

– Brittiviranomaiset voivat asettaa brittitariffit tavaroille, jotka tulevat kolmansista maista, kunhan Pohjois-Irlantiin tulevat tavarat eivät uhkaa päästä sisämarkkinoille. Tavaroihin, jotka saattavat päästä sisämarkkinoille, brittiviranomaiset soveltavat EU:n tariffeja, Barnier kuvaili järjestelyä.

Britanniasta Pohjois-Irlantiin tulevista tavaroista ei automaattisesti tarvitsisi maksaa tullimaksuja. Poikkeuksen muodostavat ne tuotteet, joiden kohdalla uhkana on, että ne kulkeutuvat Irlantiin. Näitä tuotteita ei ole vielä sopimusluonnoksessa määritelty.

Tullivalvonnan toteuttavat brittiviranomaiset, mutta EU:lla on oikeus siihen, että sen omia edustajia on myös läsnä. BBC:n mukaan vaikuttaa siltä, että epäselvässä tilanteessa tai erimielisyyden noustessa EU:n mielipide painaa enemmän.

Kompromissi arvonlisäverosta

Britannia suostui siihen, että Pohjois-Irlanti noudattaa EU:n sääntöjä arvonlisäveron suhteen. Tulevaisuudessa tehtävä kauppasopimus Britannian ja EU:n välillä ei Barnierin mukaan syrjäyttäisi sopimuksen tätä kohtaa.

BBC:n mukaan EU:n arvonlisäverolaki koskisi vain tavaroita eikä palveluita. Erosopimuksen myötä Pohjois-Irlannilla voi olla eri arvonlisävero kuin muualla Britanniassa, mitä EU-laki ei tavallisesti sallisi.

Esimerkiksi Britannia voisi päättää, että kotitalouksien polttoaineen arvonlisäveroprosentti olisi nolla, mutta Pohjois-Irlannissa veroprosentti jouduttaisiin pitämään viidessä prosentissa, sillä tämä on EU:n minimi.

Telegraphin mukaan ainoa poikkeus on naisten hygieniatuotteet. Britannia on pitkään halunnut laskea näiden tuotteiden kohdalla arvonlisäveroprosentin nollaan, mutta EU:n lain mukaan arvonlisävero on oltava viisi prosenttia. Brittilehden lähteiden mukaan riita niin sanotusta ”tamponiverosta” viivästytti neuvotteluja, kunnes EU-johtajat suostuivat siihen, että Pohjois-Irlanti voisi hyötyä nollaverosta muun Britannian tavoin.

Pohjois-Irlannissa äänestetään järjestelyistä

Toisin kuin Mayn sopimuksessa, Johnsonin sopimuksessa Pohjois-Irlanti äänestäisi neljän vuoden siirtymäajan jälkeen, haluaako se järjestelyn pysyvän yhä voimassa. Jos Pohjois-Irlannin hallinto äänestää järjestelyn puolesta, ne ovat voimassa seuraavat neljä tai kahdeksan vuotta, riippuen äänten määrästä ja siitä, onko esityksellä sekä unionistien että nationalistien tuki.

Jos järjestely ei saisi Pohjois-Irlannin kansalliskokous tukea, Pohjois-Irlanti irtaantuisi erityissuhteestaan EU:n kanssa kahden vuoden siirtymäajan aikana.