Varapresidentti Pence: Turkki ja Yhdysvallat sopineet tulitauosta Pohjois-Syyriassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Varapresidentti Pence: Turkki ja Yhdysvallat sopineet tulitauosta Pohjois-Syyriassa

Tulitauko alkaa seuraavan 120 tunnin aikana.

17.10.2019 20:41 | Päivitetty 17.10.2019 21:11

Turkissa vieraileva Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence kertoo, että Turkki ja Yhdysvallat ovat sopineet tulitauosta Pohjois-Syyriassa. Turkki keskeyttää operaationsa Pohjois-Syyriassa seuraavan 120 tunnin sisällä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Twitterissä asiaa loistavaksi uutiseksi. Hän kiitti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania.

Trump oli aiemmin toistuvasti uhkaillut Turkkia pakotteilla.

Pencen mukaan Turkki on sopinut viiden päivän tulitauosta. Pence kertoi myös, että YPG-kurdijoukkojen pitää tulitauon aikana vetäytyä pois Turkin rajan tuntumasta alueelta, jolle Turkki haluaisi muodostaa oman ”turvavyöhykkeensä”.

Näin kriisi kärjistyi

Turkki aloitti viime viikolla Pohjois-Syyriassa hyökkäyksen, joka on synnyttänyt pelkoja äärijärjestö Isisin jäsenten paosta kurdien vankileireiltä. Leireillä on myös taistelijoiden vaimoja ja heidän lapsiaan.

Turkki hyökkäsi rajan pinnassa Syyrian pohjoisosaan. Yhdysvaltoja syytettiin siitä, että se antoi omien joukkojensa alueelta vetäytymisellä tilaa Turkin hyökkäykselle. Turkki pommitti raskaasti Tal Abyadin ja Ras al-Ainin kaupunkeja ja kymmenientuhansien siviilien kerrotaan paenneen alueelta.

Turkin hyökkäyksen alettua Syyrian kurdit sanoivat jääneensä kahden tulen väliin. He torjuivat Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyriaan ja jatkoivat samaan aikaan taistelua Isisiä vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?