Kuohuttaako Trumpin ydinase­lipsautus suurvalta­politiikkaa? – Asiantuntija: ”Selittyy toden­näköisesti ajattelemattomuudella”

Julkaistu:

New York Timesin mukaan Yhdysvaltain sisä- ja energiaministeriöiden virkailijat ovat Pohjois-Syyrian konfliktin myötä pohtineet ydinaseiden palauttamista Turkista Yhdysvaltoihin.
Amerikkalaislehti Washington Post uutisoi keskiviikkona presidentti Donald Trumpin mahdollisesti lipsauttaneen Yhdysvaltain ydinaseiden sijainnin Turkissa. Vaikka kyseessä on asiantuntijoiden mukaan julkinen salaisuus, poikkesi Trump merkittävästi aiempien presidenttien turvallisuuspoliittisesta etiketistä. Yhdysvallat ei ole koskaan myöntänyt säilyttävänsä ydinaseita Euroopan maaperällä.
Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan tieto aseiden olinpaikasta yllätti tuskin ainuttakaan ulkovaltaa. Nato-kumppanit ovat peitelleet ydinaseitaan vähintään ontuvasti.

– Esimerkiksi Saksa on parhaillaan uusimassa tornadohävittäjiään, ja ehdokkaiden tulee kyetä pudottamaan B-61-ydinpommeja. Saksa on suoraan sanonut tarvitsevansa tällaisilla käyttömahdollisuuksilla valmistettuja koneita. Tietysti, koska Saksassa on ydinaseita.

Möläyttikö Trump tiedon vahingossa?

Tutkijan mukaan on mahdollista, että Trump pyrki välittämään lausunnollaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganille viestin.

– Voi olla, että Trump on halunnut osoittaa Erdoganille tilanteen vakavuuden ja muistuttaa Turkin poliittista johtoa Yhdysvaltain intresseistä Turkissa, Salonius-Pasternak sanoo.

Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset näkevät Salonius-Pasternakin mukaan hyötyvänsä ydinaseistaan Turkissa siksikin, että se pakottaa Turkin hyväksymään maassaan amerikkalaiset sotilaat ja tiedustelupalvelut.

Todennäköisempänä tutkija pitää kuitenkin, että lausunto selittyy presidentin ajattelemattomuudella.

– Trump on taitava dominoimaan uutissykliä. Samalla hän tulee kuitenkin rikkoneeksi etikettisääntöjä, joiden syitä ei ymmärrä. Seurauksena virkamiehet saavat möläytysten paikkaamiseksi älyttömän määrän työtä.


Salonius-Pasternak pitää epätodennäköisenä, että lipsautus johtaa Yhdysvaltain sisäpolitiikassa laajamittaiseen skandaaliin. Trumpin tapa rikkoa presidentin virkanormeja on maassa päivittäinen puheenaihe.

– Jos Barack Obama olisi tehnyt jotain tällaista, hän olisi saanut niskaansa republikaanien lisäksi osan omasta puolueväestään. Trump voi möläytellä asioita, joista olisi aiheutunut kelle tahansa muulle modernin ajan presidentille viikkojen mediaskandaali.

Entä jos Yhdysvallat vetäisi ydinaseensa pois Turkista?

New York Times kertoi maanantaina, että Yhdysvaltain ulko- ja energiaministeriöiden virkailijat ovat Pohjois-Syyrian hyökkäyksen alettua pohtineet ydinaseiden palauttamista Turkista Yhdysvaltoihin. Lehden haastatteleman virkailijan mukaan ydinaseista on muodostunut ”käytännössä Erdoganin panttivankeja”, joiden kuljettaminen pois Turkista voisi merkitä liittolaissuhteen loppua.

Huoli ydinaseiden sijainnista Turkissa on lisääntynyt Erdoganin todettua viime kuussa kannattajilleen, että Turkilla on oikeus omiin ydinaseisiin.

Salonius-Pasternak ei usko Turkin kykenevän vastustamaan Yhdysvaltain päätöstä poistaa maasta ydinaseensa saati takavarikoimaan niitä itselleen.

– Se olisi uskomaton eskalaatio. Jos Turkki yrittäisi takavarikoida Yhdysvaltain ydinaseet, suurimman ydinasevallan olisi välttämätöntä reagoida. Vastatoimenpiteisiin ryhtyisi kuka presidentti hyvänsä, tutkija sanoo.

Julkinen päätös vetää ydinaseet yhtäkkisesti takaisin Yhdysvaltoihin hyödyttäisi Salonius-Pasternakin mukaan ennen kaikkea Venäjää.

– Venäjälle olisi propagandallinen lottovoitto, jos Turkin ja Naton kokonaissuhde nähtäisiin niin huonona, että Yhdysvallat päättäisi vetää maasta äkkiä ydinaseensa pois.

Salonius-Pasternak arvioi, että Yhdysvallat voisi järjestää ydinasesiirron vetoamalla julkisuudessa muihin syihin, kuten tarpeeseen kuljetuttaa aseet kotimaahan modernisoinnin vuoksi. Tällä vähennettäisiin kiusallista vaikutelmaa heikentyneestä sotilasliitosta sekä Erdoganin julkista painetta reagoida ilmeiseen epäluottamuslauseeseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt