Edessä historiallinen päivä: Tällainen on tuleva lauantai brittiparlamentissa – miten käy brexitin? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Edessä historiallinen päivä: Tällainen on tuleva lauantai brittiparlamentissa – miten käy brexitin?

Hallitus haluaa alahuoneen äänestävän joko erosopimuksen tai sopimuksettoman brexitin puolesta. Parlamentti hyväksyi kuitenkin torstaina, että hallituksen esitykseen tehtävistä muutosehdotuksista voitaisiin myös äänestää.

Britannian parlamentin alahuone äänestää lauantaina Boris Johnsonin johdolla neuvotellusta brexit-sopimuksesta.­

17.10.2019 18:02

Brittiparlamentti hyväksyi hallituksen esityksen lauantaina pidettävästä istunnosta. Tuolloin alahuone väittelee hallituksen esityksen mukaisesti siitä, hyväksyykö se pääministeri Boris Johnsonin johdolla neuvotellun uuden brexit-sopimuksen vai hyväksyykö se sopimuksettoman brexitin. Britannian on yhä määrä lähteä EU:sta 31. lokakuuta, vaikka parlamentti ei hyväksyisi sopimusta.

Parlamentti kuitenkin hyväksyi myös sääntömuutoksen, jonka mukaan kansanedustajat voivat lauantaina esittää useita muutoksia hallituksen brexit-sopimukseen. Muutoksen tarkoituksena on mahdollistaa, että kansanedustajat voivat vaatia Johnsonia pyytämään Euroopan unionilta lykkäystä brexitiin, jos uusi erosopimus ei saa enemmistön hyväksyntää.

Lauantaina on kyse historiallisesta päivästä, sillä edellisen kerran parlamentti on istunut lauantaina vuonna 1982 Falklandin sodan alkaessa, Reuters kertoo. BBC:n mukaan vuoden 1939 jälkeen parlamentti on istunut lauantaina vain neljä kertaa.

Mistä uudessa sopimuksessa on kyse?

Uudessa sopimuksessa kiistelty backstop-kohta on korvattu toisenlaisella järjestelyllä, BBC kertoo.

Käytännössä koko Britannia jättää EU:n tulliliiton, jolloin Britannia voi solmia kauppasopimuksia muiden valtioiden kanssa.

Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille tulee tulliraja, mutta tavarat tarkistettaisiin Pohjois-Irlannin satamissa eikä Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. Tarkastuksen toteuttavat brittityöntekijät, joskin paikalla voi myös olla EU:n edustajia. EU:n kanta menisi brittien edelle koskien sitä, pitääkö jostain tavarasta maksaa tullimaksu.

EU:n laki koskien arvonlisäveroa koskee Pohjois-Irlantia, mitä tulee tavaroihin. Vero ei koske palveluita. Erosopimuksen myötä Pohjois-Irlannilla voi olla eri arvonlisävero kuin muualla Britanniassa, mitä EU-laki ei tavallisesti sallisi.

Pohjois-Irlannin päättäjät voivat neljän vuoden jälkeen päättää, halutaanko järjestelyä jatkaa.

Mikä on lauantain aikataulu?

Parlamentin istunto alkaa kello 10.30 Suomen aikaa. Kansanedustajien odotetaan väittelevän kello 15.30 asti, joskaan väittelylle ei ole annettu mitään määräaikaa.

Alahuoneen johtaja, konservatiivien Jacob Rees-Mogg väitti, että, jos esimerkiksi pääministeri Johnsonin lausunto parlamentissa kestäisi tunteja, se lyhentäisi muutosehdotuksen myötä väittelyn kestoa.

Alahuoneen puhemies John Bercow totesi The Guardianin mukaan, että hän antaisi väittelylle etusijan eikä hän missään tapauksessa antaisi väittelyn kärsiä Rees-Moggin vihjaamalla tavalla.

Voiko sopimus mennä läpi?

Toistaiseksi sopimuksen läpimeno näyttää epävarmalta. Brittiparlamentissa on 650 paikkaa, joskin seitsemän pohjoisirlantilaisen Sinn Fein -puolueen kansanedustajaa ei istu.

Brexit-sopimus tarvitsisi ainakin 320 ääntä, jotta se tulisi hyväksytyksi. Sinn Fein -puolueen lisäksi neljä puhemiestä eivät äänestä Sinn Fein on kuitenkin todennut, että sopimus on pienin paha huonoista vaihtoehdoista.

Konservatiiveilla ei ole alahuoneessa enemmistöä. Tällä hetkellä puolueen 288 kansanedustajan uskotaan kuitenkin äänestävän sopimuksen puolesta. Sopimuksen uskotaan saavan myös ainakin joidenkin itsenäisten kansanedustajien äänen ja mahdollisesti myös konservatiiveista eronneiden tuen. Toisaalta esimerkiksi kovan brexitin kannattajien kantaa sopimukseen on vaikea ennustaa – mahdollista on, että ainakin osa heistä äänestäisi sopimusta vastaan.

Sen sijaan konservatiivien hallitusta tukenut Pohjois-Irlannin DUP-puolue on ilmoittanut, ettei se voi tukea sopimusta. Samaa ovat sanoneet oppositiossa olevat työväenpuolue, liberaalidemokraatit ja skotlantilainen SNP.

Miten käy brexitin?

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi ennen EU:n huippukokousta, ettei EU olisi myöntämässä lisäaikaa brexitin toteuttamiseen.

– Meillä on sopimus, miksi pitäisi olla lisäaikaa? Juncker totesi.

Todellisuudessa EU:n voisi kuitenkin olla vaikeaa kieltää Britannialta lisäaika. Brittimedian EU-lähteiden mukaan jäsenmaat antaisivat Britannialle lisäajan.

– Se ei ole hänen käsissään sulkea se pois, hän vain puolustaa sopimusta ja sanoo, ettei sellaista (lisäaikaa) tulisi tarvita...olen 100-prosenttisen varma, että EU27-maat myöntäisivät lisäajan, jos sopimusta ei hyväksytä lauantaina, Sky Newsin Lewis Goodall twiittasi EU-lähteen sanoneen.

Vaikka sopimus lauantaina hyväksyttäisiin, erosopimuksen vaatima lainsäädäntö pitäisi hyväksyä parlamentissa 31. lokakuuta mennessä, jotta sopimus tulisi ratifioitua.

Juttua tarkennettu kello 19.02: Tuoreimpien arvioiden mukaan Johnsonin sopimus tarvitsee 320 ääntä, jotta se menisi läpi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?