Boris Johnson kommentoi erosopimusta – ”Tämä on mahdollisuus saada brexit tehtyä”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

EU-johtajat kokoontuivat tänään huippukokoukseen keskustelemaan brexit-sopimuksesta. Usean maan johtajat ovat ilmaisseet tukensa sopimukselle.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Britannian pääministeri Boris Johnson tiedottivat torstai-iltapäivänä, että brexit-neuvotteluissa on päästy sopimukseen.

Brexit-sopimusta käsitellään tänään kello 15 alkavassa EU-johtajien huippukokouksessa. Useat EU-maiden johtajat, pääministeri Antti Rinne (sd) mukaan lukien, ovat ilmaisseet hyväksyntänsä sopimukselle.
  • Lue hetki hetkeltä -seurantaa aiheesta tämän jutun lopusta.
Boris Johnsonin mukaan sopimus voidaan käsitellä Britannian parlamentin istunnossa lauantaina. Hänellä on oman puolueensa tuki sopimuksen hyväksymiselle.

Britannian suurimman oppositiopuolueen johtaja Jeremy Corbyn on vaatinut brexitistä uutta kansanäänestystä. Hän ei usko sen toteutumiseen ja kertoo puolueensa äänestävän sopimuksen hyväksymistä vastaan.

Myös Skotlannin kansanpuolue SNP ja Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP ovat kertoneet äänestävänsä sopimusta vastaan.

Kiistanalainen Irlannin rajan varajärjestely (backstop) on korvattu sopimuksessa. Varajärjestely oli keskeinen syy sille, että Britannian parlamentti hylkäsi erosopimuksen aiemmin kolme kertaa.

Pohjois-Irlanti on jäämässä Britannian tullialueeseen. Britannia ja EU ovat kuitenkin sopineet mekanismista, jolla varmistetaan, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle tarvita rajatarkastuksia.

– Pohjois-Irlannin osalta merkittävin asia on rauha, totesi EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier tänään tiedotustilaisuudessaan.

DUP:n mukaan ratkaisut arvonlisäverosta ja tulleista eivät kelpaa sille. DUP on ilmoittanut, etteivät he tule hyväksymään sopimusta.

Barnier ei kommentoinut arvonlisäveroa yksityiskohtaisesti, mutta sanoi, että ”sopimusta laatiessa on kuunneltu toiveita”. Barnierin mukaan sopimuksessa on kohta, jonka nojalla Pohjois-Irlannin kansanedustajat voivat äänestää jatkosta neljän vuoden kuluttua sopimuksen täytäntöönpanosta.

Päätapahtumat

Tiedotustilaisuus on päättynyt

Johnson sanoi tulevan äänestyksen olevan tärkeä ja asian suhteen tehdään lisäilmoituksia aikanaan.

Tiedotustilaisuus on päättynyt.

Johnson sanoi uskovansa, että sopimus voi parantaa brexitin aiheuttamat haavat.

- Me rakennamme ja vahvistamme kahdenkeskisiä suhteitamme (muihin maihin), Johnson sanoi.

Johnson kertoi olleensa selvä siitä, ettei pidä brexitin lykkäämistä hyvänä asiana. Hän sanoi EU-johtajien jakavan näkemyksen. Hän ei vastannut kysymykseen siitä, oliko hän kehottanut EU-johtajia tukemaan näkökantaa.

Johnson: Mahdollisuus saada brexit tehtyä

Johnson kuvailee brexit-prosessia "pitkäksi ja jakaannuttavaksi".

- Tämä on mahdollisuus saada brexit tehtyä, Johnson sanoi.

Johnson sanoi olevansa luottavainen sen suhteen, että sopimus menisi läpi alahuoneessa ja, että brexit toteutuu.

- En usko, että lisäajalle on perustetta.

Johnsonin mukaan sopimus on hyvä Britannialla, mutta erityisesti Pohjois-Irlannille.

- Alusta alkaen Pohjois-Irlanti voi tehdä vapaakauppasopimuksia muun Britannian kanssa ja saa muut edut, jotka se saa markkinasta Britannian kanssa, pääministeri sanoi.

Boris Johnson kiittelee EU:ta neuvotteluista

- Uskon, että sopimus on loistava maallemme, Johnson sanoo.

- Voimme irtaantua EU:sta yhtenä valtiona.

Johnson kertoo, että Britannia voi "ottaa takaisin kontrollin". Hän kertoo, että Britannia voi nyt myös alkaa luoda uutta suhdetta Euroopan unioniin.

Boris Johnson pitää tiedotustilaisuuden hetken kuluttua

Britannian pääministeri Boris Johnson kommentoi pian brexit-neuvotteluja ja uudistettua erosopimusta.

Nordean analyytikko brexit-sovusta: Epävarmuus markkinoilla jatkuu

Epävarmuus markkinoilla jatkuu edelleen Britannian ja EU:n brexit-sovusta huolimatta, sanoo Nordean analyytikko Kristian Nummelin. Brexit-neuvotteluissa viime päivinä tapahtunut kehitys otettiin hänen mukaansa kuitenkin suhteellisen myönteisesti vastaan.

–Tässä jo muutamana päivänä punta on vahvistunut, mikä kertoo siitä, että markkinat tykkäävät tästä (kehityssuunnasta). Mutta itse asiassa juuri tänään punta on liikkunut vähän heikommaksi.

–Se kertoo osittain siitä, että vaikka sopimus saatiin aikaan, niin markkinat edelleen epäilevät sitä, saadaanko sopimus oikeasti läpi brittiparlamentissa.

Nummelin arvioi, että jos sopimus ei mene läpi Britannian parlamentissa, odottavat markkinat todennäköisesti uusia vaaleja maahan, mikä lisää epävarmuutta.

–Uusien vaalien mahdollisuus aiheuttaa epävarmuutta, mistä markkinat eivät tietysti tykkää. Tämä on haastava tilanne, ja kuten brexitissä on jo totuttu, ei mikään ole selvää ennen kuin kaikki ratkeaa.

Markkinoita on jo pitkään painanut epävarmuus siitä, millä ehdoilla brexit toteutuu. Nummelinin mukaan eniten on pelottanut se vaihtoehto, että ero toteutuu ilman sopimusta. Epävarmuus on rajoittanut investointeja erityisesti Britanniassa.

–Yrityksillä ei ole ollut intoa lähteä (investoimaan), kun eivät ole tienneet, miten brexitissä käy. Se on painanut taloutta jo nyt ilman, että brexit on edes varsinaisesti tapahtunut. Ja tietysti euroalueelle sillä on ollut samantyyppisiä vaikutuksia.

STT

"He olivat oikeassa"

Poliitikoilta kysyttiin, mitä terveisiä heillä olisi sopimusta vastustavalle pohjoisirlantilaisen DUP:n puolueen puheenjohtajalle. Kukaan ei halunnut kommentoida.

Poliitikoilta kysyttiin myös, mitä terveisiä heillä oli briteille, jotka äänestivät EU:ssa pysymisen puolesta.

- He olivat oikeassa, Juncker heitti.

Tusk ei sulkenut pois lisäajan mahdollisuutta

Tusk sanoo, että EU on ollut neuvotteluissa avoin ja joustava. Tusk kertoo EU:n tekevän töitä erosopimuksen ratifioimisen puolesta ja olevan valmis sopimuksen ratifioimiseen.

- Pallo on nyt Britannialla, Tusk sanoi.

- Jos tulee pyyntö lisäajasta, konsultoin jäsenmaita siitä, kuinka toimitaan.

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier puhuu

Barnier kuvailee sopimuksen olevan intensiivisen työn tulos. Hän toteaa Britannian halunneen avata erosopimuksen yksi kohta koskien Irlantia. Barnier korostaa, että eniten brexitissä merkitsevät Irlannin ja Pohjois-Irlannin ihmiset ja rauha saarella.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar korostaa puheessaan Euroopan yhtenäisyyttä

Varadkarin mukaan viimeisen kahden vuoden aikana EU27-maat ovat osoittaneet yhtenäisyyttä.

- Pienen maan edustajana tunsin valtavaa solidaarisuutta muiden EU-maiden tahoilta, Varadkar kiitteli.

- Pieniä maita suojellaan ja kunnioitetaan.

Varadkar totesi uuden Irlannin-protokollan olevan ainutlaatuinen ja se huomioi Irlannin ja Pohjois-Irlannin historian. Varadkar huomauttaa, että kiistelty backstop oli tarkoitettu väliaikaiseksi ratkaisuksi, muokatussa sopimuksessa oleva järjestely voi olla pysyvä järjestely.

Varadkar toteaa siirtymäajan olevan vuoden 2020 loppuun asti, mutta sitä voidaan pidentää kahdella vuodella.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puhuu

Juncker toteaa, että nyt on päästy yhteisymmärrykseen lakitekstistä koskien brexitiä. Junckerin mukaan sopimus suojelee rauhaa ja vakautta Irlannin saarella.

- Olen aina sanonut, että seisomme Irlannin tukena.

Juncker totesi, että ilman Irlannin pääministeriä, sopimusta ei olisi ollut mahdollista saada aikaan.

Junckerin mukaan sopimuksessa on siirtymäaika vuoden 2020 loppuun.

Tiedotustilaisuus alkoi

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kiitti EU:n brexit-neuvottelijaa Michel Barnieria. Tusk kertoi EU:n antaneen tukensa brexit-sopimukselle. Tusk kysyi, miksi sopimus sai nyt EU:n tuen? Tusk vastasi, että syynä oli Irlannin ja Euroopan komission tuki sopimukselle.

Tusk kuvaili sopimusta kompromissiksi.

- Kompromissin ansiosta vältetään rajatarkastukset Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä.

Tusk kertoi, että nyt odotetaan EU:n ja Britannian ääniä sopimuksesta. Hän kertoi toivovansa, että Britannia joskus palaisi EU:hun.

- Ovemme on aina auki.

Brexit-keskustelut ohi

EU27-maat ovat lopettaneet keskustelunsa koskien brexitiä, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin edustaja twiittaa. The Guardianin mukaan Tuskin ja Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin odotetaan pitävän tiedotustilaisuus puolen tunnin sisällä.

Reutersin EU-lähteen mukaan jäsenmaat ovat hyväksyneet erosopimuksen ja sopineet, että se astuisi voimaan 1. marraskuuta. Sopimus vaatii myös brittiparlamentin hyväksynnän.

Tanska hyväksyisi lisäajan brexitin toteuttamiseksi

BBC:n politiikan kirjeenvaihtaja Nick Eardley twiittaa Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin sanoneen, että Tanska on valmis antamaan lisäajan Britannialle, jos Johnsonin versio erosopimuksesta ei saa alahuoneen hyväksyntää.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja vaatii Turkille tiukempia pakotteita

Vaikka brexit on ymmärrettävästi EU:n huippukokouksen asialistalla korkealla, myös muista aiheista keskustellaan. Euroopan parlamentin puheenjohtaja David Sassoli sanoi Reutersin mukaan, että EU:n olisi lätkäistävä tiukemmat pakotteet Turkille.

Sassoli myös vaati, että jäsenneuvottelut Turkin kanssa keskeytettäisiin Turkin hyökättyä Syyriaan viime viikolla.

Eduskunta antoi Suomen hallitukselle mandaatin hyväksyä brexit-sopimus

Eduskunnan suuri valiokunta on antanut yksimielisesti ja vastalauseitta hallitukselle mandaatin hyväksyä brexit-sopimus Suomen puolesta, sanoo suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.).

Hassin mukaan uudessa sopimuksessa Euroopan unionin reunaehdot täyttyvät.

STT

Irlannin valtiovarainministeri: Lisäajasta puhuminen ei auta mitään

Irlannin valtiovarainministeri Paschal Donohoen mukaan mahdollisesta lisäajasta brexitin suhteen puhuminen ei auta mitään. Donohoen mukaan mikään brexitin muoto ei ole niin hyvä kuin se, että Britannia jäisi Euroopan unioniin. Uusi sopimus minimoi hänen mukaansa kuitenkin lyhyen aikavälin vaikutukset Irlannin ja Pohjois-Irlannin talouksiin.

Junckerin kommenttiin lisäajasta suhtaudutaan skeptisesti

Brittimedia suhtautuu varsin skeptisesti Junckerin väitteisiin siitä, ettei lisäaikaa olisi Britannialle herumassa. BBC:n toimittaja Katya Adler arvioi, että Juncker pyrkii kommentillaan auttamaan Britannian pääministeriä Johnsonia saamaan sopimukselle hyväksynnän Britanniassa ja toivoo, että brexit toteutuisi hänen kaudellaan. Junckerilla ei kuitenkaan ole valtaa päättää lisäajasta vaan asian ratkaisevat jäsenmaat.

- On vaikeaa uskoa, että 27 EU-maata kategorisesti sulkevan pois lisäajan mahdollisuuden tämän huippukokouksen aikana...ennen kuin ne tietävät, tarvitaanko sellainen esimerkiksi sopimuksen hyväksymiseksi, Adler kirjoittaa.

Adlerin mukaan "ein sanominen lisäajalle" pitää painetta kansanedustajien yllä.

Sky Newsin Lewis Goodall kertoi EU-lähteen sanoneen, että lisäaika annettaisiin, jos Britannia sitä pyytäisi.

- Se ei ole hänen käsissään sulkea se pois, hän vain puolustaa sopimusta ja sanoo, ettei sellaista (lisäaikaa) tulisi tarvita...olen 100-prosenttisen varma, että EU27-maat myöntäisivät lisäajan, jos sopimusta ei hyväksytä lauantaina, lähde sanoi.

Suora lähetys päättynyt, seuranta jatkuu

Suora lähetys huippukokouksesta on päättynyt, mutta Ilta-Sanomat jatkaa kokouksen ja brexitin käänteiden seuraamista tässä artikkelissa.

EU-johtajat varovaisen optimistisia

EU-johtajat kiittelivät ennen huippukokouksen alkua sitä, että sopimus oli saatu neuvoteltua Britannian ja EU:n välillä. Moni kuitenkin muistutti, että sopimuksen on vielä saatava hyväksyntä sekä brittiparlamentissa että EU:ssa.

Esimerkiksi Irlannin pääministeri Leo Varadkar sanoi, että irlantilaisina poliitikkoina parasta on, ettei Britannian sisäpolitiikkaan yritetä puuttua.

- On heistä kiinni päättää, haluavatko he sopimuksen - he torjuivat edellisen sopimuksen kolme kertaa.

Ota kantaa

Uskotko brexitin toteutuvan?

Kyllä 37% En 63%
Ääniä yhteensä 73295

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt