Suora lähetys klo 15: Mitä päätetään Britannian erosta EU-huippukokouksessa?

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

SUORA LÄHETYS
EU-johtajat kokoontuvat tänään Brysseliin brexitin viedessä päähuomion.
Britannian ja EU:n välisistä brexit-neuvotteluista ei vielä eilisiltana saatu lopullista valkoista savua. Vielä on epäselvää, kuinka pitkällä virkamiestason neuvottelut ovat, kun EU-johtajat istuvat iltapäivällä alas. Huippukokouspöydässä ei perinteisesti enää neuvotella yksityiskohdista.

EU-huippukokous alkaa sisääntuloilla noin kello 15. Muutoin aikataulut ovat vielä epävarmat.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi keskiviikkona haluavansa uskoa, että sopimusta viimeistellään ja EU-johtajat voisivat tukea sitä torstaina. Huippukokouksia johtava Donald Tusk puolestaan kertoi brexit-sovun perustuksien olevan valmiina.

Neuvottelut Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan pitämisestä avoimena ovat edenneet, mutta tiettävästi Pohjois-Irlannin arvonlisäverotus on vielä jäänyt hiertämään.

Britannian on tarkoitus jättää EU kahden viikon päästä, lokakuun viimeinen päivä. Britannian lain mukaan pääministeri Boris Johnson joutuu pyytämään erolle lisäaikaa, jos hänellä ei ole huippukokouksesta kotiinviemisinään erosopimusta, joka hyväksytään maan parlamentissa lauantaihin mennessä.

Sopimus tarvitsee joka tapauksessa vielä Britannian parlamentin hyväksynnän, jota ei kolmella edellisellä kerralla ole saatu.

Samaan aikaan kun erosopimusta käsitellään Brysselissä, hallitus petaakin sopimuksen läpimenoa Lontoossa. Konservatiivien ohella olennaista on, tukeeko apupuolue Pohjois-Irlannin unionistipuolue (DUP) sopimusta. Torstaina aamupäivällä DUP kuitenkin ilmoitti, ettei se hyväksy pääministeri Johnson ajamaa uutta brexit-suunnitelmaa.

Unionistit ovat aiemmin jyränneet ratkaisut, jotka perustuvat tullirajaan Irlannin merellä.

Turkki, laajentuminen ja budjetti jäävät varjoon

Brexit jyrää tälläkin kertaa huippukokouksen muut aiheet, vaikka asialistalla olisi vakavia ja tärkeitä aiheita.

EU-johtajien odotetaan tuomitsevan Turkin hyökkäyksen Pohjois-Syyriaan yhtä suorasanaisesti kuin ulkoministerit maanantaina. EU-maiden lausunto oli poikkeuksellinen, koska maat tuomitsivat ensimmäistä kertaa Nato-kumppanin ja hakijamaan toiminnan.

EU-johtajat palaavat myös keskusteluun laajentumisesta. Eurooppaministerit torjuivat aiemmin viikolla jäsenyysneuvotteluiden aloittamisen Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa, mutta päätös jäi kiinni vain muutamasta maasta. Varsinkin Hollanti ja Ranska ovat varautuneita neuvotteluiden aloittamiseen maakaksikon kanssa.

Vaikeana palana huippukokouksessa ovat tulevien vuosien budjettineuvottelut. Suomi on puheenjohtajamaana toimittanut EU-maille pohjapaperin, josta käydään keskustelua.

Neuvottelut venyvät vähintään loppuvuoteen, mutta nyt tavoitteena on sopia budjetin koosta.

Kannat jakautuvat voimakkaasti nettomaksajien ja -saajien välillä. Komission on ehdottanut 1,11 prosenttia EU-maiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta, mutta tiukan kurin viisikko Saksa, Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska vaativat budjetin pitämistä yhdessä prosentissa.