Trump saattoi möläyttää ydinaseiden olinpaikan: ”Olemme varmoja siitä, että ne ovat turvassa”

Julkaistu:

Yhdysvallat ei ole koskaan aikaisemmin vahvistanut, että sillä on ydinaseita säilössä Euroopassa.
Keskiviikkona presidentti Donald Trump mahdollisesti paljasti, että Yhdysvaltain ydinaseet ovat hyvässä turvassa Turkissa, kirjoittaa Washington Post -lehti.

Trumpilta oli kysytty ydinaseiden turvallisuudesta nyt, kun Turkki on mennyt Yhdysvaltojen toiveiden vastaisesti tunkeutumaan Pohjois-Syyriaan sen jälkeen, kun Trump määräsi Yhdysvaltain joukot vetäytymään alueelta.

Washington Post kirjoittaa, että Trump ei nimenomaisesti vahvistanut aseiden olemassaoloa, mutta hän myötäili kysymystä ja sanoi, että ”olemme varmoja siitä, että ne ovat turvassa”, ja että ”meillä on mahtava ilmatukikohta siellä – todella voimakas ilmatukikohta”.

Yhdysvallat ei ole koskaan vahvistanut, että sillä olisi ydinaseita säilössä Euroopassa, vaan tiedon paljastamista on vältelty. Washington Post kirjoittaakin, että mikäli Trump vahvisti ydinaseiden olinpaikan, hän rikkoi hyvin pitkäaikaista protokollaa.

Trumpin möläytystä ei vahvistettu.

– Puolustusministeriö ei kommentoi ydinaseiden olemassaoloa Turkissa tai missään muuallakaan Euroopassa, totesi Asevalvontayhdistyksen Kingston Reif.

– Yhdysvaltain tai Naton virkamiehet eivät vahvista Euroopassa sijaitsevien ydinaseiden olemassaoloa, sijaintia tai lukumäärää, totesi puolestaan joukkotuhoaseiden tutkimukseen keskittyvän James Martin Centerin apulaisjohtaja Jessica C. Varnum.

Washington Postin mukaan aseiden sijaitseminen Turkissa ei ole kuitenkaan oikeastaan salaisuus. Reif huomautti, että ”ilmavoimat ottivat verovuoden 2015 budjettipyynnössään huomioon erityisaseiden esiintymisen varastointipaikoilla Belgiassa, Saksassa, Italiassa, Alankomaissa ja Turkissa”.

Muut asiantuntijat sanoivat, ettei sellaisia aseita ole helppoa piilottaa.

Aiemmin tänä vuonna Naton ydinasepolitiikan tulevaisuutta käsittelevä raportti vuoti vahingossa julkisuuteen tiedot Yhdysvaltojen 150 ydinaseen sijoituspaikasta Euroopassa. Aseita sijaitsee kuudessa eri tukikohdassa: Belgiassa, Saksassa, Hollannissa, Turkissa sekä kahdessa paikassa Italiassa.
Trumpin ulostulossa kiinnitettiin huomiota muuhunkin kuin paljastukseen ydinaseiden sijainnista ja sitä myötä mahdolliseen protokollan rikkomiseen.

Massachusettsin teknillisen instituutin ydinaseiden leviämisen asiantuntija Virpin Narang nimittäin korosti, ettei Incirlik ole Yhdysvaltain oma lentotukikohta, vaan Turkin lentotukikohta.

– Ja se on se olennainen ongelma. Varastoimme näitä ydinaseita turvallisissa holvissa Turkin lentotukikohdassa. Meidän on joko turvattava ne nykyisissä olosuhteissa, tai jos haluamme saada ne pois sieltä, meidän on tuotava tukikohtaan kuljetuslentokoneita, siirrettävä aseita Turkin lentotukikohdassa ja sitten lennätettävä aseet ulos Turkin ilmatilasta.

– Nykyisissä olosuhteissa tämä ei ole yksinkertaista, Narang sanoi.

Myös vuonna 2016 heinäkuussa tapahtuneen Turkin sotilasvallankaappausyrityksen myötä maailmalla huolestuttiin Turkkiin sijoitettujen yhdysvaltalaisten ydinaseiden kohtalosta. Tuolloin kerrottiin, että Yhdysvallat on sijoittanut kylmän sodan päättymisen jälkeen noin 50 taktista ydinasetta Incirlikin lentotukikohtaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt