Uusi takaisku brexit-sovulle: Brittilakimies aikoo haastaa sopimuksen oikeudessa

Julkaistu:

Sama asianajaja yritti perua koko brexit-päätöksen.
Euroopassa jännitetään parhaillaan, onnistuvatko Britannia ja EU pääsemään sopuun brexit-sopimuksesta ennen torstaina alkavaa ratkaisevaa huippukokousta. Vaarana on, että Britannia joutuu jättämään EU:n lokakuun lopussa ilman sopimusta, jolla voi olla tuhoisa vaikutus maan taloudelle.

EU-johtajien mukaan jo lähes valmiin sopimuksen tielle ilmaantui keskiviikkona uusi este, kun brittiläinen asianajaja Jolyon Maugham ilmoitti aikovansa haastaa mahdollisen brexit-sovun oikeudessa heti jos sellainen saadaan aikaan.

Asianajajan mukaan sopimus rikkoisi Britannian lakia, joka määrää rajat ylittävän kaupan ehdoista. Britannian ehdotuksessa maan pääsaarelta Pohjois-Irlantiin kuljetettavasta kauppatavarasta perittäisiin tullimaksuja jos niiden lopullinen määränpää olisi Irlannissa tai EU:n sisämarkkinoilla. Vuonna 2018 hyväksytyn lain mukaan brittihallinnolla ei ole lupaa järjestelyihin, jossa Pohjois-Irlanti liitetään eri tullialueeseen kuin Iso-Britannia.

Maugham tunnetaan aiemmista oikeusjutuista, joissa hän on haastanut brittihallinnon brexitiin liittyviä suunnitelmia. Maugham haastoi onnistuneesti pääministeri Boris Johnsonin päätöksen keskeyttää parlamentin toiminta brexit-päätöksen alla. Vuonna 2017 hän pyrki myös kumoamaan koko brexitin oikeusjuttuhankkeellaan.