Hallituslähde: Brexit-sopimus ei valmistu takarajaan mennessä – Boris Johnson taistelee aikaa vastaan

Julkaistu:

Britannian pääministerin kerrotaan verranneen neuvotteluja Mount Everestille kiipeämiseen.
Brexit-neuvotteluissa ei odoteta enää tapahtuvan edistystä keskiviikon aikana, kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelema lähde brittihallinnosta. Lähteen mukaan sovinnon syntymisen esteenä olevia asioita on sekä Britannian että EU:n päissä.

Myös brittiläisen Sky Newsin toimittaja Beth Rigby kertoo Twitterissä lähteensä vahvistaneen, ettei sopimus ole valmistumassa enää keskiviikkona. Toiveissa on kuitenkin edelleen, että sopimus saataisiin kasaan torstaina alkavaan EU-huippukokoukseen mennessä.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tusk kertoi aiemmin keskiviikkoiltana sopimuksen perustusten olevan jo valmiina. Tuskin mukaan sopimus voisi valmistua joidenkin tuntien sisällä. Uusien tietojen valossa sovun syntyminen siirtyy pitkälle torstain puolelle.

Aikataulu on joka tapauksessa niin tiukka, ettei EU-johtajien uskota ehtivän hyväksyä mahdollista erosopimusta torstaina alkavassa huippukokouksessa. Britannian on määrä jättää Euroopan Unioni lokakuun viimeisenä päivänä. Osapuolet pyrkivät välttämään tilanteen, jossa lähtö tapahtuisi ilman sopimusta osapuolten yhteistyöstä jatkossa.

Viimeiseksi kompastuskiveksi neuvotteluissa on jäänyt kysymys siitä, kuinka Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan pysyminen avoimena voidaan turvata. BBC:n mukaan Britannian pääministeri Boris Johnson on yrittänyt viime hetkillä saada oman konservatiivipuolueensa ja sen apuna toimivan Pohjois-Irlannin unionistipuoluen (DUP) edustajat ehdotuksensa taakse.

BBC:n politiikan toimittajan mukaan kysymykset Britannian, EU:n ja Irlannin välillä olisivat pääosin selvitetty. Epäselvää on kuitenkin edelleen, suostuvatko DUP:n edustajat allekirjoittamaan sopimusta.

Puolueensa edustajille keskiviikkona puhuneen Johnsonin kerrotaan verranneen neuvotteluja maailman korkeimmalle vuorelle Mount Everestille kiipeämiseen, jossa huippu on lähellä mutta pilvien peitossa.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelivat keskiviikkona brexit-sopimuksesta. Kaksikko oli vielä illalla toiveikas sopimuksen syntymisestä.

– Haluan uskoa että sopimusta ollaan viimeistelemässä ja että voimme hyväksyä sen huomenna, Macron sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.