Helsinkiläinen Karla, 23, joutui keskelle Barcelonan mellakoiden ydintä: ”Koko tilanne oli kuin Bond-leffasta”

Julkaistu:

IS Barcelonassa
Barcelonan protestit mullistivat Karla Montosen ja tämän ystävän Aino Waldenin lomasuunnitelmat.
Helsinkiläinen Karla Montonen, 23, ja hänen ystävänsä Aino Walden, 22, joutuivat tiistaina keskelle mellakoiden ydintä Barcelonan keskustassa. He lähtivät illastamaan hotellin kattoterassilla sijaitsevaan ravintolaan, kun he huomasivat, että valtava väkijoukko oli kerääntynyt juuri kattoterassin alla kulkevalle kadulle.

– Siellä oli hirveä meteli ja todella vahva savun haju. Ihmismassan läpi ei nähnyt, mitä tarkkaan ottaen tapahtui. Emme halunneet jäädä sinne syömään ja lähdimme hissillä alas, kun hissi jäi jumiin kerrosten väliin, Montonen kertaa tiistai-illan tapahtumia.


Samaan aikaan hotellin aulaan alkoi tulla Katalonian lippuun verhoutuneita mielenosoittajia. Ensiapujoukot toivat aulaan loukkaantuneita ihmisiä ja alkoivat hoitaa heidän haavojaan. Noin kymmenen minuutin kuluttua ystävykset pääsivät hissistä pois, mutta he olivat jo ehtineet säikähtää pahanpäiväisesti.

– Pihalla oli kuin sotatanner. Mielenosoittajat olivat kaataneet roskiksia ja sytyttäneet jokaiselle poikkitielle tulipalon. Meidän yläpuolella lensi poliisihelikoptereita, Montonen kertaa.


Sen jälkeen kaksikko löysi hieman kauempaa mukavan ravintolaterassin, johon he jäivät syömään päivällistä. Mutta mielenosoittajat liikkuivat kovaa vauhtia ja sytyttivät myös terassin viereen tulipalon, jolloin ravintolan henkilökunta ohjasi suomalaiset sisälle syömään.

– Edes paikalliset eivät uskaltaneet syödä siellä. Kaikki vaikutti vielä uhkaavammalta, koska suurin osa mielenosoittajista oli peittänyt kasvonsa ja heillä oli kädet puristettuna nyrkkiin. Koko tilanne oli kuin Bond-leffasta.


Seuraavana aamuna aikaisin Montosen ja Waldenin matka jatkui kohti Mallorcaa. Heidän piti alun perin reissata vielä Valencian kautta Barcelonaan, mutta he ovat päättäneet, että haluavat lentää Mallorcalta suoraan Suomeen. Kun he saapuivat Barcelonaan maanantaina, mielenosoittajat olivat saartaneet El Pratin lentokentän ja he jäivät kentälle mottiin kuudeksi–seitsemäksi tunniksi.

– Mielenosoittajat riistivät meiltä ja monilta muilta vapauden liikkua. Barcelona on edelleen yksi lempikaupunkejani Euroopassa, mutta ensi kerralla haluan tulla tänne vakaampana ajankohtana.


Keskiviikkona aamu valkeni kaupungissa rauhallisena ja perinteiset turistinähtävyydet vetivät tavalliseen tapaan väkeä. Sagrada Familiaa ihailemaan tulleet pirkkalalaiset Sanna Virtanen, 23, Teemu Alapirtti, 21, ja Laura Virtanen, 15, pääsivät maanantaiaamuna Barcelonan lentokentältä parahiksi kaaoksen alta hotellille.

– Hotellimme sijaitsee lentokentälle vievällä tiellä. Ehdimme hypätä turistibussista pois viimeisellä auki olevalla pysäkillä ja kävellä siitä hotellille. Meillä kävi hyvä tuuri, että otimme lentokentän suunnalta hotellin. Mutta jo menomatkalla tie oli täynnä poliisiautoja, Alapirtti kertoo.


Mellakoiden vuoksi kolmikko on vältellyt kaupungilla liikkumista myöhään iltaisin. Sen sijaan he ovat seuranneet tilannetta hotellihuoneessa lukemalla uutisia ja seuraamalla suoraa lähetystä mielenosoituksista.

– Äiti on ollut kotona vähän huolissaan ja lähetellyt koko ajan viestejä, että kai olemme vielä hengissä, Laura Virtanen kuvailee.

He varasivat Barcelonan-matkan monta kuukautta etukäteen, jotta Sannan pikkusisko Laura pääsisi toteuttamaan unelmansa ja näkemään Camp Noun jalkapallostadionin 16-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi.

– Olisimme varmaan tulleet tänne joka tapauksessa, Virtaset pohtivat.

Torstaina nuoret aikovat mennä aikaisin lentokentälle varautuakseen mahdollisiin katkoksiin julkisessa liikenteessä.


Paluumatka Suomeen huolestuttaa myös vaimonsa kanssa Barcelonassa lomailevaa kirjailija Jari Tervoa. Kun Tervot palasivat tiistai-iltana hotellille, he tunsivat nenissään mielenosoittajien polttamista roskista nousevan savun.

– Hälytysneuvojen ulinaan ja pysähtyneeseen liikenteeseen tottuu parissa päivässä. Perjantaina on edessä matkan jännittävin päivä. Pääsemmekö livahtamaan yleislakon ja suurmielenosoituksen välistä takaisin Suomeen, Tervo viestittää.


Keskiviikkona tuhansia ihmisiä lähti Katalonian alueen muista kaupungeista kävellen kohti Barcelonaa. He suuntaavat kaupunkiin perjantaiksi suunniteltuun yleislakkoon. Espanjan hallitus on tuominnut protestit. Keskiviikkona keskushallinto keskusteli mahdollisuudesta puuttua Katalonian tilanteeseen järeimmällä mahdollisella perustuslaillisella keinolla. Toistaiseksi ministerit päättivät kuitenkin olemaan puuttumatta Katalonian itsehallintoon, La Vanguardia -lehti kirjoittaa.


Mielenosoitukset alkoivat, kun Espanjan korkein oikeus langetti Katalonian itsenäisyyshankkeen johtajille 9–13 vuoden vankeustuomiot. Kovimman tuomion sai aluehallinnon entinen varapresidentti Oriol Junqueiras, jolle oikeus määräsi 13 vuotta vankeutta kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä. Keskiviikkona barcelonalaisten parvekkeilla liehui banderolleja, joissa vaadittiin vapautta poliittisille vangeille. Pahimmat tihutyöt oli siivottu pois, mutta monin paikoin asvaltti oli kohonnut kuprulle yön tulipalojen jäljiltä.