Trump kiisti näyttäneensä vihreää valoa Turkin hyökkäykselle: Kurdien PKK luultavasti ”suurempi terroriuhka monessa mielessä kuin Isis”

Julkaistu:

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs vaatii Turkkia lopettamaan operaationsa Pohjois-Syyriassa.
Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Kelly Craft vaati keskiviikkona Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä Pohjois-Syyriassa välittömästi ja julistamaan alueelle tulitauon.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin on määrä keskustella torstaina Turkissa Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pencen ja ulkoministeri Mike Pompeon kanssa. Amerikkalaisten tarkoituksena on painostaa maa lopettamaan hyökkäyksensä sen entisiä liittolaisia, kurdeja vastaan Syyriassa.

Yhdysvallat on korottanut Turkkia vastaan säädettyjä tullimaksuja ja lopettanut kauppaneuvottelut maan kanssa. Trump on aiemmin uhannut voivansa tuhota Turkin talouden jos se ei suostu vaatimuksiin.

Keskiviikkona presidentin tiedottaja sanoi Turkin valmistelevan vastausta Yhdysvaltojen pakotteille. Erdogan on viestittänyt, etteivät Yhdysvaltojen toimet vaikuta sen suunnitelmiin.

– Turkki ei ikinä tule julistamaan tulitaukoa Syyriaan, Erdogan lausui.

Keskiviikkona Valkoisessa talossa toimittajille puhunut Trump sanoi Turkkia vastaan suunnattujen talouspakotteiden olevan taisteluja parempi keino konfliktin ratkaisuun. Turkkia vastaan taistelevat kurdit ovat saaneet puolelleen Syyrian hallituksen armeijan, jonka tukijoihin kuuluu muun muassa Venäjä. Pohjois-Syyriassa on nähty myös venäläisjoukkoja.

”Kurdit eivät ole enkeleitä”

Yhdysvallat tuki aiemmin Syyrian kurdijoukkoja, joilla on ollut keskeinen rooli äärijärjestö Isisin hävittämisessä alueelta. Trump on saanut päälleen kovaa kritiikkiä päätöksestä vetää amerikkalaisjoukot Syyriasta ja jättää siten kurdit Turkin armoille.

Keskiviikkona Trump sanoi, että kurdit ”eivät ole mitään enkeleitä”, ja etteivät he ole tehneet pelkästään hyviä asioita.

– He taistelivat meidän kanssamme. Maksoimme paljon rahaa saadaksemme heidät taistelemaan kanssamme, ja se on okei. He toimivat hyvin taistellessaan kanssamme. He eivät toimineet niin hyvin kun he eivät taistelleet kanssamme, Trump lausui Reutersin mukaan.


Myöhemmin samana päivänä Italian presidentin kanssa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Trump kiisti näyttäneensä vihreää valoa Turkin operaatiolle Syyriaan. Trump ilmoitti amerikkalaisjoukkojen vetämisestä yllättäen puhuttuaan puhelimessa Erdoganin kanssa. Ilmoituksen jälkeen Turkki ryhtyi välittömästi valmistelemaan hyökkäystään Syyriaan.

Trump myös jatkoi kurdien arvostelua kutsumalla kurdikapinallisten PKK järjestöä Isisin veroiseksi terroristiryhmäksi.

– PKK joka on, kuten tiedätte, osa kurdeja, on luultavasti pahempi terrorisoija ja suurempi terroriuhka monessa mielessä kuin Isis, Trump sanoi.

Turkin hallitusta vastaan vuodesta 1984 aseellista taistelua käynyt PKK on luokiteltu terrorijärjestöksi Turkin lisäksi myös Yhdysvalloissa ja Euroopan Unionissa.