Hollantilaisella tilalla asunut mies pidätettiin vapaudenriistosta – näin poliisi kuvailee piilopaikkaa, jossa perheen uskotaan olleen eristyksissä 9 vuotta

rac

Julkaistu:

Tilalla asunutta miestä epäillään vapaudenriistosta ja terveyden vahingoittamisesta.
Hollannissa eristyksissä ulkomaailmasta eläneen perheen piilopaikkana toimineella tilalla asunut mies on pidätetty, kertoivat hollantilaiset syyttäjät keskiviikkona. Miestä epäillään vapaudenriistosta ja toisten ihmisten terveyden vahingoittamisesta.

Aiemmin poliisi kertoi jatkaneensa Hollannin Ruinerwoldin kylän lähistöllä sijaitsevalla maatilalla asuneen 58-vuotiaan itävaltalaismiehen kuulusteluja. Mies otettiin kiinni sen jälkeen, kun maatilan yhteyteen rakennetuista tiloista löydettiin kuusihenkinen perhe, joiden uskotaan asuneen siellä vuosikausia eristyksissä ulkomaailmasta.

Poliisin mukaan mies oli vuokrannut tilan, josta löytö tehtiin. Viranomaisten mukaan kiinniotettu mies ei ole sukua kellarissa asuneelle perheelle.

– Mies on edelleen poliisin hallussa ja häntä kuulustellaan. Epäselviä asioita on vielä paljon, ja me selvitämme tarkkaan mitä täällä on tapahtunut, sanoi paikallisen poliisin tiedottaja Grietje Hartstra Reutersin mukaan.

Poliisi on ollut varsin vaitonainen tapauksen yksityiskohdista, jotka ovat tarkentuneet tiistain jälkeen. Tilalta löydetyn 58-vuotiaan isän lasten arvioidaan nyt olevan 18–25-vuotiaita, eli kaikki heistä olisivat jo täysi-ikäisiä. Perheen uskotaan muuttaneen tilalle vuonna 2010 ja olleen sen jälkeen vain vähän tekemisissä ulkopuolisten kanssa.

Lue lisää: Kellarista löytyneen perheen karkuripoika päivitti Facebookia ennen kuin lähti hakemaan apua: ”Aikaa on kulunut”

Toistaiseksi ei tiedetä varmasti, asuiko perhe tilalla vapaaehtoisesti vai vasten tahtoaan. Poliisi myös kuvaili asuinpaikkaa lausunnossaan ”pieneksi ja lukittavaksi tilaksi talon sisällä”, ei varsinaiseksi kellariksi. Tarkkaa tietoa asuintilan koosta tai sen huoneiden määrästä ei ole.

Perheen on kerrottu eläneen tilalla omavaraisesti kasvimaan ja kotieläinten tuottaman ravinnon avulla. Ketään perheenjäsenistä ei oltu rekisteröity asukkaiksi paikkakunnan viranomaisille.


Tapausta selvittävät viranomaiset eivät ole kommentoineet paikallismedian väitteitä, joiden mukaan perhe olisi uskonut maailmanlopun olevan tulossa ja olisi siksi lukkiutunut ulkomaailmalta.

– Mediassa on paljon arvailuja siitä mitä on tapahtunut, mutta poliisina me käsittelemme faktoja. Kysymyksiä ilman vastauksia on edelleen paljon, Hartstra sanoi.

Myös perheen äidin kohtalo on herättänyt kysymyksiä. Perheen vanhimman pojan sosiaalisen median päivitysten mukaan äiti olisi kuollut vuonna 2004 perheen asuessa Hasseltissa.

Piiloasumus paljastui sen jälkeen, kun perheen vanhin poika oli kävellyt läheiseen pubiin ja pyytänyt apua. Pitkätukkainen ja hämmentyneen oloinen mies kertoi viettäneensä tilalla yhdeksän vuotta yhteen menoon.

Lue lisää: Maailmanloppua kellarissa odottaneen perheen naapurit kertoivat tilalta kuuluneista äänistä – ”Jalkani tärisevät edelleen”

Baarinpitäjän mukaan mies oli vieraillut pubissa ensimmäisen kerran jo puolitoista viikkoa sitten. Samaan aikaan miehen on kerrottu ryhtyneen päivittämään vuosikaudet hiljaa olleita sosiaalisen median tilejään.


Pienen Ruinerwoldin alueella kysellään nyt, kuinka kokonainen perhe on voinut asua alueella vuosia ilman että kukaan on ollut tietoinen heidän olemassaolostaan. Tila sijaitsee syrjäisessä paikassa kylän laitamilla.

– Täällä se on mahdollista... niin syrjäinen paikka peltojen keskellä, sanoi naapurissa asuva Roelie van Dijk Reutersille.

– Tällaista voi tapahtua missä tahansa. Ei pelkästään kaupungissa vaan myös maaseudulla. Ja ehkä enemmän juuri maaseudulla, jossa on mahdollista piiloutua täydellisesti.

Naapuri kertoo nähneensä miehensä kanssa, kuinka tilalla asunut mies ajoi autollaan tilalle ja takaisin käydessään tekemässä rakennustöitä. Naapurin mukaan tilan portit olivat aina kiinni, eikä mies ollut yhteydessä alueen muihin ihmisiin.