Syy Ruotsin massiiviseen sukellus­venejahtiin vuonna 2014 saattoi selvitä – operaation laukaisi koodattu signaali?

Julkaistu:

Ruotsi
Tukholman saaristossa 2014 tapauksen ”vahvistettu sukellusvene” ei ollutkaan ruotsalaismedian mukaan sukellusvene, vaan kyseessä oli Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitoksen lähettämä signaali Itämeren poijulle.
Syy Ruotsin puolustusvoimien vuoden 2014 suureen sukellusvenejahtiin Tukholman saaristossa on selvinnyt.

Svenska Dagbladet kertoo, että tapauksen ”vahvistettu sukellusvene” ei ollutkaan sukellusvene, vaan kyseessä oli Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitoksen SMHI:n äänimerkki Itämeren poijulle.

Lehti perustaa tietonsa sukellusvenejahdissa mukana olleen henkilön kertomukseen.

Lehti kertoo, että Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitos (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) SMHI oli lähettänyt juuri sukellusvenejahdin aikaan Itämerellä sijaitsevalle poijulle koodatun signaalin jotta se nousisi pintaan. Alueella toiminut ruotsalainen sukellusvene tulkitsi signaalin väärin sukellusveneeksi.
Ruotsin yleisradioyhtiö eli Sveriges Television SVT puolestaan kertoo, että Ruotsin puolustusvoimille ja hallitukselle oli ilmoitettu virheestä jo toukokuussa 2015.

IS kysyi myös Ruotsin puolustusvoimien kantaa Ruotsin median uusiin tietoihin.

– Olen nähnyt uutiset aiheesta. Ne eivät muuta kantaamme. Pitäydymme aiemmassa kokonaisarviossa, Ruotsin puolustusvoimien lehdistösihteeri Jesper Tengroth kertoo Ilta-Sanomille.

Hän viittaa Ruotsin puolustusministeriön maan hallitukselle syyskuussa 2015 antamaan raporttiin asiasta. Raportin mukaan tärkeimmät todisteet Ruotsin vesiltä osoittautuivat epävarmoiksi. Sen sijaan viitattiin muihin havaintoihin. 21 niistä oli raportin mukaan ”erityisen mielenkiintoisia”.

Näin kohu alkoi ja laantui

Kohu sukellusveneestä sai alkunsa, kun Ruotsin puolustusvoimat ilmoitti perjantaina 17. lokakuuta, että se tutkii mahdollista vieraan vallan vedenalaista toimintaa Tukholman saaristossa. Kaikki oli saanut alkunsa yksityishenkilöltä tulleesta havainnosta. Operaatiota johti kommodori Jonas Wikström.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, puolustusministeri Peter Hultqvist ja puolustusvoimien komentaja Sverker Göransson pitivät vedenalaisesta alueloukkauksesta tiedotustilaisuuden 14. marraskuuta 2014. Lähteiden mukaan tiedustelutietojen analyysi oli varmistanut alueloukkauksen.

Ruotsalainen sukellusryhmä teki sukelluksen lähelle aluetta, jossa Ruotsin viranomaiset suorittavat sukellusvene-etsintöjä. Sukeltajat löysivät merenpohjasta kuusi kummallista kuoppaa. Noin 40 senttimetriä halkaisijaltaan olevat pyöreät kuopat olivat muutaman metrin päässä toisistaan.

Tuolloin epäiltiin, että jäljet oli jättänyt vieraan vallan minisukellusvene.

”Sukellusvenejahti” jatkui noin viikon ajan. Viikkoa myöhemmin Ruotsin puolustusvoimat ilmoitti, että havaittu ”vieraan vallan” sukellusvene on poistunut Ruotsin aluevesiltä ja operaatio lopetetaan. Konkreettisia todisteita sukellusveneestä ei tuolloin kuitenkaan esitetty.

Maailmalla on muistissa tapaus, jossa Neuvostoliiton laivaston U137 -sukellusvene ajoi karille Ruotsin etelärannikolla noin kymmenen kilometrin päässä Karlskronan laivastotukikohdasta vuonna 1981.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt