Kellarista löytyneen perheen karkuripoika päivitti Facebookia ennen kuin lähti hakemaan apua: ”Aikaa on kulunut”

rac

Julkaistu:

Viranomaiset yrittävät löytää vastauksia Hollannissa paljastuneeseen mysteeriin. Viisilapsinen perhe oli piilotellut maatilalla ainakin yhdeksän vuotta.
Hollannissa tuli tiistaina julki tapaus, jossa isän ja viiden nykyisin aikuisen lapsen uskotaan asuneen vuosien ajan maatilan kellarissa täydellisessä eristyksessä ulkomaailmasta. Poliisi löysi Hollannissa pienen Ruinerwoldin kylän liepeillä sijaitsevan maatilan alta tilan, jossa 58-vuotias isä ja viisi 18–25-vuotiasta lasta olivat ilmeisesti asuneet yhdeksän vuoden ajan.

Tapaus on herättänyt lukuisia kysymyksiä.

– Ymmärrän, että asiassa on paljon kysymyksiä. Niin on meilläkin. Poliisi selvittää kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja, kommentoi kunnanjohtaja Roger de Groot.

Hollannin median mukaan tapaus paljastui, kun kellarissa vuosikausia piilotellut 25-vuotias mies ilmaantui kylän pubiin ja pyysi apua.


Mies on medialähteiden mukaan nimeltään Jan, ja hän ehti päivittää Facebook-profiiliaan ennen kuin haki apua. Hän oli luonut profiilin 2010, mutta ollut sen jälkeen hiljaa yhdeksän vuoden ajan. Vasta kesäkuussa hän päivitti sivujaan uudestaan.

Janin profiilin mukaan perhe oli ehtinyt asua Hollannin Hasseltissa, Zwartsluisissa ja Mappelissa. Hän kertoi työskentelevänsä apurina maatilalla. Kyseisen maatilan on vuokrannut itävaltalainen puuseppä Josef B, 58, jonka poliisi on myös pidättänyt. Hän ei ole perheen lapsien isä.

Jan oli muutamaa päivää ennen pubiin ilmaantumista ladannut nettiin kuvia, joita oli ottanut eri puolilta kylää. Niissä näkyi muun muassa Ruinerwoldin kunnan nimikyltti, kirkko ja kuva hänestä paikallisessa pubissa.

Jan kertoo olevansa töissä Creconat-yhtiössä, joka kuuluu Josef B:n omistamaan puutavarafirma Native Creative Economyyn. Poliisi on tehnyt kotietsinnän yhtiön tiloihin Meppelissä.

Jan oli postannut kuvia itsestään ja ”puista ympärillään”, sekä linkkejä firman tuotteisiin ja muun muassa ilmastolakkoon. Heinäkuun lopulla hän julkaisi kuvan, jossa esiintyy ilmeisesti itse. Kuvassa on pitkätukkainen ja -partainen nuori mies, joka vilkuilee varovasti kameraan.

Syyskuussa Jan kertoi haluavansa osallistua maailman ilmastolakkoon 27. syyskuuta, kertoo Krone-lehti.

Janilla on profiilit myös muualla sosiaalisessa mediassa kuten Twitterissä ja LinkedInissä. Niihin laittamiensa tietojen perusteella perheen äiti oli kuollut jo vuonna 2004. Siihen saakka perhe oli asunut Hasseltissa, jossa Jan ilmoittaa syntyneensä.

Jan kirjoittaa LinkedInissä, että hänen vanhemmillaan oli menestyvä yritys, kunnes äiti kuoli.

– Sen jälkeen aikaa on kulunut ... äidin kuoltua 2004 olemme pitäneet huolta isästämme, kirjoitti Jan lisäten, että ”läheiset ovat aina olleet tärkeitä” hänelle.


Perhe muutti 2005 Zwartsluisiin, jossa he asuivat kolme vuotta. Asuttuaan välillä Meppelissä, muutti perhe Ruinerwoldiin 2010, vahvistavat paikalliset viranomaiset.

– Osaa perheen lapsista ei ole merkattu henkilörekisteriin, kertoo kunnanjohtaja.

Hän ei tiedä, miksi lapset eivät rekisterissä ja siten pakollisen oppivelvollisuuden piirissä.

– Emme ole koskaan kokeneet vastaavaa. Perhe on nyt turvallisessa paikassa. He tarvitsevat lepoa, kunnanjohtaja lisää.

Jan ehti pubissa tutustua paikallisen Jeffrey Scheperin kanssa. Scheper tapasi Janin ensimmäisen kerran puolitoista viikkoa sitten.

– Ulkona satoi rankasti, joten pyysin häntä sisälle pubiin ja tarjosin oluen. Hän vaikutti hämmentyneeltä, mutta en silloin ajatellut kyseessä olevan mitään epäilyttävää, kertoo Scheper RTV Drenthen mukaan.

Pubissa Jan oli hämmästellyt katon disco-valoja kuin ei olisi koskaan nähnyt vastaavaa.

Mies tuli pubiin toisen kerran lauantaina ja jutteli pidempään Scheperin kanssa.

– Hän kertoi etsivänsä töitä. Sanoin, että voisin ehkä tarjota autojen pesemistä ja annoin hänelle numeroni.

Jan palasi seuraavana päivänä, mutta kun ei löytänyt Scheperiä, opastettiin nuorukainen tämän kotitalon luo. Jan pyysi vaatteita ja töitä, ja lupasi palata seuraavana päivänä.

 

Pubin omistaja soitti poliisille, koska eihän poikaa voinut jättää oman kohtalonsa varaan. Toivottavasti pojalle käy hyvin ja voisin taas jutella hänen kanssaan.

Kun Scheper kävi uudestaan pubissa, kertoisen omistaja Chris Westerbeek ottaneensa yhteyttä viranomaisiin. Pubin omistaja oli huolestunut, kun Jan oli kertonut olevansa paperiton, eikä voinut enää palata kotiin. Hän oli myös sanonut, ettei ollut käynyt ulkona yhdeksään vuoteen. Kun omistaja oli kysynyt syytä, oliko kyse esimerkiksi jostain kultista, vastasi nuorukainen ”kyllä”, eikä mitään enempää.

– Pubin omistaja soitti poliisille, koska eihän poikaa voinut jättää oman kohtalonsa varaan. Toivottavasti pojalle käy hyvin ja voisin taas jutella hänen kanssaan, totesi Scheper.

Hollannin viranomaisten mukaan maatilalta löytyi viisi sisarusta ja mies, jonka uskotaan olevan heidän isänsä. Sisarukset ovat iältään 18–25-vuotiaita. Lisäksi pidätettiin 58-vuotias itävaltalaismies, joka poliisin mukaan oli vuokrannut tilan.

– Hän on yhä pidätettynä ja häntä kuulustellaan. Asiassa on paljon avoimia kysymyksiä ja selvitämme, mitä todellisuudessa on tapahtunut, kertoi Drenthen poliisin tiedottaja Grietje Hartstra keskiviikkona.

– Löysimme pienestä, mahdollisesti lukittavasta tilasta kuusi henkilöä. Kyseessä ei ole kellari. On vielä epäselvää, oleskelivatko he siellä vapaaehtoisesti, tiedotti paikallinen poliisi.

– He kertoivat olevansa perhe: isä ja viisi lasta.


Viranomaiset ei ole vahvistaneet paikallisen TV-kanavan väitettä siitä, että perhe olisi uskonut ”maailmanlopun” lähestyvän.

Perhe oli asunut piilohuoneissa ja käyttänyt ravinnokseen lähinnä maatilan vihannes- ja eläintuotteita.

Lähteet: De Telegraaf, Bild, Kronen Zeitung, RTV Drenthe, AD.nl, Reuters