Trumpin virkarikostutkinta väritti demokraattiehdokkaiden tv-väittelyä – ”tämän miehen ei sallita rikkoa lakia toistuvasti” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin virkarikostutkinta väritti demokraattiehdokkaiden tv-väittelyä – ”tämän miehen ei sallita rikkoa lakia toistuvasti”

Lisäksi presidenttiehdokkuutta tavoittelevia demokraatteja puhutti jälleen terveydenhoito.

Donald Trumpin ympärillä kuhisee.­

16.10.2019 5:16

Yhdysvalloissa demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivät kohtasivat jälleen TV-väittelyssä varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Vaaliväittely alkoi sillä, että ehdokkaat hyökkäsivät kovasanaisesti presidentti Donald Trumpia vastaan ja vaativat virkarikostutkinnan jatkamista. Valkoinen talo on viime aikoina pyrkinyt estämään tutkintaa kieltämällä joitain todistajia todistamasta tapauksessa.

Senaattori Elizabeth Warren huomautti, että kyse ei ole vain Trumpista vaan presidentin arvovallan palauttamisesta.

– Virkarikostutkinta on tapa, jolla varmistamme, että tämän miehen ei sallita rikkoa lakia toistuvasti ilman minkäänlaisia seurauksia.

– Kyse on seuraavasta presidentistä ja sitä seuraavasta ja sitä seuraavasta presidentistä ja maan tulevaisuudesta, hän lisäsi.

Trumpin vastainen virkarikostutkinta on saanut alkunsa epäilystä, että Trump painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä puhelinkeskustelussa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa.

Biden käyttikin osan tv-väittelystä itsensä puolustamiseen.

– Poikani ei tehnyt mitään väärää enkä myöskään minä, Biden sanoi, kun häneltä kysyttiin asiasta.

Bidenin toimia Ukrainassa on selvitetty eikä niistä ole löytynyt vääryyksiä.

Senaattori Warrenin kannatus nousussa

Keskustelussa esiin nousi myös muun muassa terveydenhoidon uudistaminen, joka on ollut toistuva teema demokraattien vaaliväittelyissä.

Warren on ajanut uutta terveydenhoitomallia, jonka tarkka hinta häntä vaadittiin nyt paljastamaan tv-väittelyssä.

Biden on taas puolustanut hänen varapresidenttikaudellaan hyväksyttyä Obamacare-järjestelmää, osittain siksi, että sen kustannukset ovat tiedossa.

Kyseessä oli demokraattipuolueen neljäs tv-väittely ensi vuoden presidentinvaalien alla.

Demokraattien ehdokaskisassa Warren, 70, on tehnyt viime viikkoina nousua. Viime viikolla hän ohitti ensimmäistä kertaa kärjessä olleen Bidenin.

Puolueen vasenta laitaa edustavan Bernie Sandersin on taas kirittävä kampanjassaan, koska hän joutui olemaan muutaman viikon sivussa lievän sydänkohtauksen takia.

Demokraattien esivaalit alkavat helmikuussa 2020. Esivaaleissa valitaan presidenttiehdokas, joka haastaa mitä todennäköisimmin istuvan presidentin Trumpin marraskuun 2020 vaaleissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?