Intialaisperhe hautasi vauvaansa, kun lapio kopsahti saviruukkuun – astian sisältä löytynyt toinen vauva taistelee nyt hengestään sairaalassa

rac

Julkaistu:

Viranomaiset yrittävät löytää elävältä haudatun tyttövauvan vanhempia, joiden uskotaan olevan osallisia tekoon.
Intian pohjoisosissa sijaitsevassa Uttar Pradeshin osavaltiossa asuva kauppias Hitesh Kumar Sirohi meni torstai-iltana paikalliselle hautausmaalle hautaamaan tytärtään. Sirohin puoliso Vaishali oli synnyttänyt tyttövauvan aiemmin samana päivänä, mutta ennenaikaisesti syntynyt lapsi oli jaksanut elää vain joitakin minuutteja.

Kun Sirohin palkkaama työntekijä upotti lapionsa maahan, se osui maahan haudattuun, suureen saviruukkuun. Ruukun sisältä kuului vaimeaa itkua.

– Löysimme ruukun sisältä toisen vauvan. Hänellä oli yllään aluspaita ja leggingsit. Hän itki. Kaivajat kutsuivat poliisin. Saimme jostakin maitoa ja annoimme sitä hänelle kankaaseen imeytettynä, paikalla ollut Sirohien sukulaisnainen kertoi intialaiselle NDTV-kanavalle.


Raskaasti hengittänyt vauva kiidätettiin paikalliseen sairaalaan, jossa hänellä todettiin hypotermia. Vauvaa hoitava lastenlääkäri Ravi Khanna kertoi tiistaina BBC:lle, että lapsi oli edelleen kriittisessä tilassa, sillä tämä kärsi myös verenmyrkytyksestä sekä trombosyyttien eli verihiutaleiden vaarallisen alhaisesta tasosta.

– Uskon hänen olleen noin viikon vanha, kun hänet tuotiin sairaalaan. Hän oli pieni ja heikko. Annoimme hänelle heti happea sekä aloitimme hoidon hypotermian vuoksi, ylilääkäri Saurabh Anjan puolestaan kertoi.

Arviot vauvan maan alla viettämästä ajasta vaihtelevat

Anjanin arvion mukaan vauva on niin ikään ennenaikaisena syntynyt. Vauva painoi löytyessään vain reilun kilon.

Arviot siitä, kuinka kauan tyttö ehti olla haudattuna, vaihtelevat. Lastenlääkäri Khannan mukaan on mahdollista, että vauva vietti maan alla jopa ”kolmesta neljään päivään” ennen löytymistään.

– Hän selviytyi omalla ruskealla rasvallaan. Vauvoilla on syntyessään rasvaa vatsassaan, reisissään ja poskissaan, ja hätätilanteessa he voivat selvitä sen varassa jonkin aikaa. Rasvan käytettyään hän alkoi näivettyä, kuten voitte nähdä valokuvista, Khanna kertoi.


Tohtori Anjanin arvio vauvan haudattuna viettämästä ajasta oli kuitenkin varovaisempi, sillä hän uskoi sen olleen vain ”kahdesta kolmeen tuntia”. Anjanin mukaan vauva olisi menehtynyt muutamassa tunnissa, mikäli häntä ei olisi löydetty.

Anjani uskoi ruukun muodostaneen jonkinlaisen ilmataskun, mutta sitäkään ei pidetä mahdottomana, että huokoisesta savesta valmistettuun ruukkuun olisi päässyt ilmaa pehmeän maa-aineksen läpi.

Vanhempia epäillään ja etsitään

Täpärästi hengissä selvinneen vauvan vanhemmista ei ole toistaiseksi tietoa.

– Toistaiseksi hänen henkensä on pelastettu. Yritämme nyt jäljittää tytön äidin, Bareillyn kaupungin poliisipäällikkö Abhinandan Singh kertoi NDTV:lle lehdistötilaisuudessa.

Singhin mukaan on mahdollista, että vauvan vanhemmat ovat osallisia tyttärensä elävältä hautaamiseen.

– Sellainen teko olisi hyvin vaikea ilman heidän osuuttaan, tekoa ”täysin epäinhimilliseksi” kuvaillut Singh sanoi.


Sairaalassa vauva on saanut henkilökunnalta nimekseen Sita. Hindujen Ramayana-eepoksessa kerrotun tarinan mukaan jumalatar Sita oli kuningas Janakan adoptiotytär, jonka kuningas löysi kyntäessään peltoa uskonnollisen rituaalin vuoksi.

Intiassa, etenkin maaseudulla ja köyhempien kansanosien keskuudessa, tyttövauvoja pidetään edelleen perheille taakkana. Siinä missä poikalasten odotetaan huolehtivan vanhemmistaan näiden ikäännyttyä, tyttäret muuttavat naimisiin mennessään aviomiehensä perheeseen

Usein morsiamen perheen odotetaan maksavan naimakaupan yhteydessä myös mittavat myötäjäiset. Näistä syistä tyttövauvoja pyritään abortoimaan jo ennen syntymää, ja syntyneitä vauvoja saatetaan myös hylätä tai surmata.

Tilanne on johtanut Intiassa yhteen maailman epätasaisimmista sukupuolijakaumista. Viimeisimpien, vuodelta 2011 olevien tilastojen mukaan Intiassa on vain 918 nollasta kuuteen ikävuoteen olevaa tyttöä tuhatta vastaavan ikäistä poikalasta kohden.