Tivolin ketju­karuselli petti kesken vauhdin: kaksi naista sinkoutui kymmenestä metristä maahan Ranskassa

Julkaistu:

Kouvolan Tykkimäen huvipuistossa olevan ketjukarusellin toimintaperiaate on sama kuin Ranskan onnettomuuslaitteessa, mutta kyseessä on silti kaksi eri laitetta.
24-vuotias nainen kuoli ja 20-vuotias nainen loukkaantui vakavasti Ranskan Firminyssä maanantai-iltana tapahtuneessa huvipuisto-onnettomuudessa. Onnettomuuden tapahtuessa naiset olivat ketjukarusellissa, joka nostaa ketjujen varassa olevat istuimet matkustajineen korkealle ilmaan.

Ranskalaisten tiedotusvälineiden mukaan vierekkäin istuneet naiset olivat noin kymmenen metrin korkeudessa, kun he toistaiseksi tuntemattomasta syystä sinkoutuivat maahan. Paikalle tulleet pelastusviranomaiset totesivat vanhemman naisen kuolleeksi sekä kiidättivät nuoremman naisen tehohoitoon sairaalaan.
Kyseessä ei ole pysyvä huvipuisto, vaan Firminyn kunnassa vuosittain kahden viikon ajan järjestettävä tivoli, joka AFP:n mukaan käsittää noin 250 laitetta sekä houkuttelee parhaimmillaan 100 000 kävijää.

Onnettomuuspaikalta otettujen kuvien perusteella yksi laitteen ”sakaroista” eli tuoleja kannattelevista palkeista murtui onnettomuuden yhteydessä. Tutkijat selvittivät turman syitä tiistaina paikan päällä.

Neljä pidätetty

Tiistaina poliisi kertoi pidättäneensä onnettomuuden vuoksi neljä ihmistä, joiden joukossa ovat ketjukarusellia sekä sen viereistä laitetta hoitaneet työntekijät sekä laitteiden omistajat. Onnettomuuden syystä ei toistaiseksi ole tietoa, mutta alueella on kerrottu esiintyneen voimakkaita tuulenpuuskia maanantaina.

Le Progrès -lehden mukaan turman syistä liikkuu useita teorioita. Toiset uskovat äkillisen tuulenpuuskan johtaneen laitteen kannatinsakaran murtumiseen, mutta jotkut ovat spekuloineet, että syynä olisi ollut laitteen osuminen sen vieressä olevaan laitteeseen.
Suomessa vastaavalla periaatteella toimiva Star Flyer -ketjukaruselli on muun muassa Kouvolassa sijaitsevassa Tykkimäen huvipuistossa. Tykkimäen vapaa-aikakeskus oy:n toimitusjohtajan Sakari Pasasen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että Firminyssä käytetty laite on toisen valmistajan tekemä.

– Siellä on kuvien perusteella Sky Flyer -laite. Vaikka periaate on sama, ei ole varmaa, onko se millään muotoa vastaava. Siellä näyttää olevan käytössä liikuteltava tivolimalli, kun meillä laite on paikalleen rakennettu, Pasanen kertoo IS:lle.

Suomessa tiukat turvatoimet

Star Flyer -laitteiden valmistamisen aloitti alun perin itävaltalainen Fun Time -yhtiö, minkä jälkeen vastaavia karuselleja ovat alkaneet valmistaa myös muut huvipuistolaitteiden valmistajat.

Pasasen mukaan Tykkimäelle uutena laitteena vuonna 2009 tullut ketjukaruselli sisältää nykyaikaista tekniikkaa, joka varoittaa esimerkiksi kovasta tuulesta tai lähestyvästä ukkosesta. Näissä tapauksissa laite otetaan pois käytöstä.

– Lisäksi on tietenkin varmistettu, ettei törmäysetäisyydellä ole puita tai muita laitteita.

Pasasen mukaan turvamääräykset ovat muutenkin tiukat. Laitteilla on huoltokirja kuten autoilla, ja huolto tarkastaa ne joka aamu. Ilman huollon merkintää laitteen ohjaaja ei saa ottaa sitä käyttöön.

Kauden aikana laitteet tarkastaa kerran kuukaudessa ulkopuolinen tarkastaja. Lisäksi laitteille tehdään talvisin vuosihuolto, jonka yhteydessä osia vaihdetaan.

– Muistaakseni tänä vuonna menevät vaihtoon vastapainon vaijerit.

”Tuolista ei pääse pois omin neuvoin”

Tykkimäellä Ranskan turma ei aiheuta erityisiä lisätoimia, mutta Pasasen mukaan onnettomuustutkinnan tuloksia aiotaan pitää silmällä. Jos kausi olisi edelleen käynnissä, Star Flyer saatettaisiin sulkea varotoimena päiväksi tai pariksi ulkopuolisen tarkastajan tekemää ylimääräistä tarkastusta varten.

Pasasen mukaan Tykkimäen laitteen penkistä ei pääse putoamaan silloinkaan, jos tukisakara pettää syystä tai toisesta.

– Ne ovat täysin erilaiset kuppi-istuimet. Haarojen välistä menee sähkötoiminen turvakaide. On tutkittu, että jos ihminen saa korkeanpaikan kammoon liittyvän reaktion, hän saattaa vaikka hypätä pois kyydistä. Mutta siitä ei pääse pois omin neuvoin.

Pasasen mukaan törmäys selittäisi tukisakaran katkeamisen Ranskassa.

– Kuvien perusteella näyttäisi, että kyseessä on vanhempi laite. Minkälaiset ovat sitten paikalliset vuosihuollot ja muut, siitä en lähde heitä moittimaan tai edes arvailemaan. Tässä on kuitenkin kaksi eri laitetta kysymyksessä, vaikka toimintamalliltaan ovatkin samanlaiset. Seurataan mielenkiinnolla ja varmistellaan, Pasanen sanoo.

– Tietysti nämä ovat ikäviä juttuja kaiken kaikkiaan, tällaiset onnettomuudet, hän lisää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt