Isä ja kuusi lasta odottivat vuosia maailman­loppua maa­tilan kellarissa – piina paljastui, kun vanhin poika ilmestyi yllättäen kahvilaan

rac

Julkaistu:

Poliisi teki järkyttävän löydön sen jälkeen, kun kuudesta lapsesta vanhin pakeni tilalta ja haki apua.
Hollannissa poliisi on löytänyt isän ja kuusi aikuista lasta maatilan alle kaivetusta kellaritilasta, jossa heidän kerrotaan eläneen täysin eristyksissä ulkomaailmasta.

Paikallisen RTV-kanavan mukaan tila sijaitsee syrjäisessä paikassa Drenthen provinssissa maan pohjoisosassa sijaitsevan Ruinerwoldin lähistöllä. Poliisin mukaan iältään 16–25-vuotiaat lapset asuivat kellarissa 58-vuotiaan isänsä kanssa.

Perheen kerrotaan eristäytyneen kellariin maailmanloppua odottamaan. Poliisin mukaan he elivät täysin omavaraisesti tilalla kasvatetuilla vihanneksilla ja vuohilla. Piilopaikka löytyi, kun poliisit löysivät talon kaapista salaisen sisäänkäynnin ja maan alle johtavat portaat.


Naapurit luulivat miehen asuneen tilalla yksin. RTV-kanavan mukaan isä oli saanut joitakin vuosia sitten sairauskohtauksen ja makasi sängyssä. Perheen äidin kohtalosta ei ole tietoa, mutta paikallismedian mukaan hänen ruumiinsa uskotaan voivan löytyä tilan alueelta.

Poliisin mukaan maatilan omistaja on kieltäytynyt yhteistyöstä viranomaisten kanssa ja hänet on pidätetty. Uutistoimisto AFP kertoi pidätetyn olevan 58-vuotias mies, mutta ei kellarista löytyneiden henkiöiden isä.

Sanomalehti Telegraafin mukaan löydettäessä lapsilla ei ollut mitään käsitystä ulkopuolisten ihmisten olemassaolosta. Piilopaikka paljastui sen jälkeen kun perheen lapsista vanhin, 25-vuotias mies, oli poistunut tilalta pyytämään apua paikallisesta kahvilasta.


Kahvilan omistaja kuvaili miestä pitkähiuksiseksi ja hämmentyneen näköiseksi. Hänen mukaansa mies kertoi, ettei ollut käynyt ulkona yhdeksään vuoteen. Uutistoimisto AFP:n mukaan mies olisi juonut viisi olutta ja pyytänyt sen jälkeen apua.

– Hänestä näki ettei hänellä ollut mitään tietoa siitä missä hän on ja mitä hän tekee. Hän kertoi karanneensa ja tarvitsevansa apua, kertoi kahvilanpitäjä Chris Westerbeek RTV Drenthelle.

Westerbeekin mukaan lapsenomaisella tavalla puhunut mies olisi kertonut, ettei ollut koskaan käynyt koulua.

Paikallinen pormestari Roger de Groot sanoi viranomaisten saaneen vinkkejä maatilalla asuvien heikoista elinoloista. Maatilalta löytyneiden henkilöiden uskotaan hänen mukaansa asuneen maatilalla viimeiset yhdeksän vuotta. Osaa heitä ei oltu ilmoitettu syntyneeksi viranomaisten rekisteriin.

– En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa, pormestari totesi lehdistötilaisuudessa.