Nyt puhuvat sotilaat, jotka vedettiin pois kurdi­ase­veljiensä rinnalta: ”Kurdit tekivät kaiken, mitä pyysimme” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nyt puhuvat sotilaat, jotka vedettiin pois kurdi­ase­veljiensä rinnalta: ”Kurdit tekivät kaiken, mitä pyysimme”

Yhdysvaltalaissotilaat partioivat yhdessä turkkilaisjoukkojen kanssa Tell Abiadin lähistöllä Syyriassa syyskuun alussa.

Julkaistu: 15.10.2019 17:06

Syyriassa toimineet amerikkalaissotilaat on hyvin pettyneitä käskyyn jättää kurdiaseveljensä ilman apua hyökkäävän Turkin jalkoihin.

Presidentti Donald Trumpin päätös vetää amerikkalaisjoukot pois Syyriasta ja jättää kurdit ilman tukea on nostattanut syvää pettymystä ja suuttumusta sotilaiden ja puolustusviranomaisten keskuudessa, kertovat muun muassa CNN ja New York Post.

Eräs Syyrian operaatioissa mukana ollut sotilasviranomainen kertoi CNN:lle olevansa ”häpeissään” siitä, miten Yhdysvallat hylkäsi kurdiliittolaisensa, jotka auttoivat heitä Isisin vastaisessa taistelussa.

– He luottivat meihin, mutta me petimme heidät. Tämä on tahra Amerikan omalletunnolle, kertoi kurdien kanssa operoinut erikoisjoukkojen upseeri New York Timesille viime viikolla.

– Asiat täällä ovat nyt aika lailla pielessä, kertoi CNN:n Syyriasta tavoittama Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilas.

– Haluamme tarjota apua, emmekä jättää heitä tähän tilanteeseen.

– Miten voisi odottaa kenenkään enää liittoutuvan kanssamme? totesi puolustusviranomainen CNN:lle.

– He (kurdit) tekivät kaiken, mitä olimme pyytäneet. Tämä ei näytä todellakaan hyvältä meille, totesi toinen viranomainen.

Yhdysvaltalaissotilas partioimassa turkkilaisjoukkojen kanssa maiden yhteisoperaatiossa Syyriassa syyskuussa.

Vastaus kurdien puolelta on ollut yhtä synkkä:

– Pahinta yhdessä taisteleville sotilaille on luottamuksen pettäminen, sanoi kurdijoukkoja edustava Shervan Darwish NYT:lle.

Amerikkalaiset erikoisjoukot olivat luoneet tiiviin yhteistyön kurdiliittolaisten kanssa, asuen samoissa leireissä, jakaen ateriat ja yhteiset vaarat. Joukot taistelivat rinta rinnan Isisiä vastaan ja amerikkalaiset auttoivat evakuoimaan kurdien kaatuneita ja haavoittuneita taistelukentiltä.

– Keskinäinen luottamus oli korkealla, koska yhteistyö tuotti merkittäviä tuloksia, huomauttaa kurdeihin erikoistunut, Washingtonissa toimiva analyytikko Mutlu Civiroglu.

– He täydensivät toinen toisiaan. Koalitiolla ei ollut sotilaita rintamalle ja kurdeilta puuttui ilmatuki, joten he tarvitsivat toisiaan.

Osa amerikkalaissotilaiden turhautumisesta johtuu myös siitä, että myönnytyksenä Turkille oli Yhdysvallat ehtinyt suostutellut Syyrian kurdit jättämään puolustusasemansa rajalla. Kurdeille oli toimitettu apuna vain kevyttä jalkaväenaseistusta, koska Turkki olisi voinut kokea raskaammat aseet uhaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?