Barcelonan mielenosoitusten uhataan yltyvän lähipäivinä

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Espanja
Separaristiryhmät keräävät joukkoja ympäri maakuntaa perjantaiseen jättimielenosoitukseen.
Maanantaina tuhannet Katalonian itsenäisyysjohtajia puolustaneet mielenosoittajat tukkivat Barcelonan kansainvälisen lentokentän Espanjassa. Illan kuluessa peruttiin toistasataa lentoa, sillä lentokoneiden miehistöt eivät päässeet työpaikalleen.

Espanjan ilmailuviranomaisen AENA:n mukaan yhteensä 108 lentoa peruttiin päivän mittaan. Myös tiistaina Barcelonan lentokentällä on peruttu sekä kotimaan että ulkomaan lentoja.

Lue lisää: Finnair lentää tiistaina Barcelonaan: ”Seuraamme tilannetta”

Poliisi pidätti lentokentällä yhden mielenosoittajan ja 75:n kerrotaan loukkaantuneen väkivaltaisuuksissa. Lisäksi kolme muuta ihmistä loukkaantui protesteissa muualla Kataloniassa.

Tiistaina aamulla oli paikallisjunien liikenteessä Barcelonan lähellä häiriöitä mielenosoitusten vuoksi, mutta El Pratin lentokentän lentoliikenne sujui aikataulujen mukaan.

Mielenosoitusten ja levottomuuksien arvellaan silti jatkuvan lähipäivinä. Suomen Madridin-suurlähetystön mukaan uudet levottomuudet ovat todennäköisiä.

– Tilanne on aika tulenarka. En usko, että tästäkään tulee ihan rauhallinen päivä Barcelonassa, kertoi konsuli Eeva Helminen Suomen Madridin-suurlähetystöstä STT:lle aamupäivällä.

Katalonian itsenäisyyttä vaativat separatistiryhmät keräävät joukkoja, jotka alkavat keskiviikosta lähtien marssia viidestä Katalonian kaupungista kohti Barcelonaa, jossa ne kokoontuvat jättimielenosoitukseen perjantaina.

Lue lisää: Katso kuvakooste: Mielenosoittajat halvaannuttivat Barcelonan lentokentän ympäristön


Lentokenttätiet olivat aamulla auki

Mielenosoittajat tukkivat eilen myös lentoasemalle johtavia teitä. Useat matkustajat kertovat kuitenkin Twitterissä, että tilanne on ollut aamulla rauhallinen ja kakkosterminaaliin on päässyt taksilla moottoritietä pitkin ongelmitta.

Myös Suomen suurlähetystö tviittaa, että pääsy lentoasemalle on tällä hetkellä helpottunut. Ainakin jotkut metrolinjat toimivat jo normaalisti.
– Osittain liikennöinti lentoasemalle sujuu jo julkisillakin. Mitä tässä aamupäivän aikana tapahtuu, jää nähtäväksi, Helminen sanoo.

– Voisin arvioida, että nyt aamulla on hiljaisempaa ja mielenosoittajat saattavat taas aktivoitua aamupäivän ja päivän aikana.

Eilen liikenne seisoi pahimmillaan vielä viiden kilometrin päässä lentokentästä, ja monet matkustajat taittoivat loppumatkan jalkaisin.

Suurlähetystö kehottaa suomalaismatkustajia olemaan yhteydessä lentoyhtiöönsä ja seuraamaan viranomaisten tiedotteita. Helminen suosittelee seuraamaan Twitterissä Espanjan ilmailuviranomaisia, Espanjan sisäministeriötä ja pelastustoimea. Ainakin sanomalehti El Paisilla on myös englanninkielistä uutisointia.

Yleislakko perjantaina

Ammattiliitot ovat julistaneet perjantaiksi yleislakon. Opiskelijajärjestöt aikovat aloittaa oman lakkoilunsa jo keskiviikkona.

– Ainoa keinomme on tottelemattomuus. Tällä viikolla mobilisoimme voimamme ja nämä (mielenosoitukset) tulevat jatkumaan vielä pitkään, uhosi 44-vuotias toimistotyöntekijä Juli Cuellar AFP:lle.

Erilliset separatistiryhmät laskevat, että maanantaina julistetut vankeustuomiot Katalonian itsenäistymishankkeen johtajille yhdistävät eripuraiset liikkeet ja tuovat niiden kannattajat kaduille.

– On tullut aika nousta vastustamaan autoritääristä Espanjan valtiota ja sen rikoskumppaneiden fasismia, julisti radikaali CDR maanantaina.

Korkein oikeus langetti maanantaina 9–13 vuoden vankeustuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Pisimmän tuomion sai alueen entinen varapresidentti Oriol Junqueras, jolle langetettiin 13 vuoden vankilatuomio kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä.