Louvren taidemuseo janoaa da Vincin kiisteltyä klassikkoa – maailman kallein taulu seilaa teillä tuntemattomilla

Julkaistu:

Taide
Salvator Mundin sijainti ja aitous ovat yhä mysteereitä.
Pariisin Louvren taidemuseo ei ole saanu vieläkään himoitsemaansa vetonaulaa alle kahden viikon kuluttua avautuvaan Leonardo da Vincin 500-vuotisjuhlanäyttelyynsä.

The Guardian kertoo, että Louvre on pyytänyt lainaan maailman kalleinta taulua, Salvator Mundia. Jeesusta esittävä teos myytiin New Yorkissa Christie’sin huutokaupassa vuonna 2017 mystiselle ostajalle ennätyksellisellä 450 miljoonalla dollarilla eli noin 381 miljoonalla eurolla.

Kuluvana vuonna uutisoitiin, että teoksen osti saudiprinssi, joka olisi antanut sen Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammed bin Salmanille. Tämän taas kerrottiin pitävän sitä 500 miljoonan luksusjahdillaan Välimerellä.

Guardianin mukaan ei olekaan nyt täysin selvää, kuka maailman kalleimman taulun todellisuudessa omistaa tai missä se edes tällä hetkellä on.

Kiistellyllä teoksella värikäs historia

1500-luvulla maalattu Salvator Mundi on kiistanalainen teos. Sen uskotaan olevan renessanssimestari da Vincin maalaus, mutta siitäkään ei ole täyttä varmuutta. Joissakin väitteissä sitä on pidetty myös da Vincin oppipojan työnä.

Sen tiedetään olleen 1600-luvulla brittihovissa. Myöhemmin Salvator Mundi kuitenkin katosi vuosisadoiksi ennen kuin löytyi jälleen 1900-luvun alussa. Vuonna 1956 se myytiin Lontoossa vaivaiseen 45 punnan hintaan, sillä se oli merkitty oppipojan teokseksi.

Vuonna 2005 New Yorkin taidehistorioitsija Robert B. Simon osti sen New Orleansin huutokauppatalolta 1 175 dollarilla. Vuonna 2011 valmistuneissa perusteellisissa tutkimuksissa teos todettiin kuitenkin itsensä da Vincin omaksi pensselinjäljeksi.

Teoksen on kerrottu löytyneen aikoinaan repeytyneenä viiteen osaan, ja sitä on restauroitu myöhemmin runsaasti.

Venäläinen oligarkki Dmitri Rybolovlev osti Salvator Mundin vuonna 2013 127,5 miljoonalla dollarilla ja myi sen 2017 mysteeriostajalle.

Kiistellyn maalauksen piti tulla näytteille samoihin aikoihin 2017 perustettuun Abu Dhabin Louvreen, mutta aikeet peruttiin yllättäen viime hetkellä, eikä Salvator Mundista ole nähty sen koommin vilaustakaan.

Teoksen kunto ja alkuperä puhuttavat runsaasti taidepiireissä. Monet uskovat, että väitetty saudiomistaja ei haluaisi antaa taulua näyttelyyn, jottei se paljastuisi sittenkin firenzeläismestarin oppipojan työksi.

Aitoja da Vincejä on alle 20, ja Salvator Mundin uskotaan olevaan ainut yksityisomistuksessa oleva da Vincin työ.

Sitä on kutsuttu miespuoliseksi Mona Lisaksi. Kummassakin hämmästyttävän pienikokoisessa teoksessa huomio kiinnittyy mystisiin silmiin ja kuulaaseen ihoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt