USA aikoo pyytää Nato-maita rankaisemaan Turkkia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA aikoo pyytää Nato-maita rankaisemaan Turkkia

Trump keskeyttää USA:n kauppaneuvottelut Turkin kanssa ja asettaa pakotteita turkkilaispoliitikoille.

USA:n puolustusministeri Mark Esper.­

15.10.2019 1:01

Yhdysvallat aikoo pyytää sotilasliitto Naton liittolaisia rankaisemaan Turkkia sen Pohjois-Syyriaan kohdistaman hyökkäyksen takia. Puolustusministeri Mark Esper sanoi matkustavansa Naton päämajaan Brysseliin ensi viikolla. Esperin mukaan Yhdysvallat pyytää Nato-maita ryhtymään diplomaattisiin ja taloudellisiin toimenpiteisiin Turkin ”törkeitä toimia vastaan”. Myös Turkki on Naton jäsenmaa.

Esper muun muassa syytti Turkkia siitä, että sen hyökkäys heikentää pyrkimyksiä kukistaa äärijärjestö Isis Syyriassa ja mahdollistaa Isis-vankien pääsemisen vapaaksi.

Myöhään maanantai-iltana presidentti Donald Trump ilmoitti keskeyttävänsä kauppaneuvottelut Turkin kanssa johtuen maan sotatoimista Pohjois-Syyriassa.

Trump kertoi asiasta julkaisemassaan tiedotteessa. Yhdysvallat aikoo lisäksi jälleen korottaa teräksen tullimaksuja Turkille 50 prosenttiin. Korotetuista tulleista luovuttiin keväällä.

Trump kertoi myös aikovansa pian asettaa sanktioita Turkin hallituksen nykyisille ja entisille jäsenille, jotka ovat olleet mukana sotilasoperaation suunnittelussa.

Sanktiolistaan kuuluu esimerkiksi pakotteita, omaisuuden jäädyttämistä ja tulokielto Yhdysvaltoihin.

– Olen täysin valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti, jos Turkin johtajat jatkavat tällä vaarallisella ja tuhoisalla polulla, Trump totesi lausunnossaan.

”Olen puhunut täysin suoraan presidentti Erdoganille”

Trump myös sanoi, että pysyy päätöksessään vetää joukot Pohjois-Syyriasta. Häneen mukaansa joukot kuitenkin pysyvät alueella, jotta pelätty Isisin uudelleennousu voidaan estää.

Trumpia on kritisoitu rajusti siitä, että hänen on sanottu antaneen hiljaisen siunauksensa Turkin aloittamille sotatoimille.

Vielä noin tuntia ennen lausuntoaan Trump puolusti Twitterissä valitsemaansa roolia tilanteen sivustaseuraajana ja sanoi, että Syyrian kurdit eivät ole Yhdysvaltojen asia ja kuka tahansa voi auttaa heitä ”olkoon se sitten Venäjä, Kiina tai Napoleon Bonaparte”.

Tuoreessa lausunnossaan hän kuitenkin sanoi Turkin sotilasoperaation vaarantavan siviilejä ja uhkaavan alueen vakautta ja rauhaa.

– Olen puhunut täysin suoraan presidentti (Recep Tayyip) Erdoganille: Turkin toimet kiihdyttävät humanitaarista kriisiä ja luovat edellytyksiä mahdollisille sotarikoksille.

Trumpin mukaan Turkin on taattava siviilien, myös uskonnollisiin ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvien, turvallisuus. Presidentin mukaan Turkki on myös vastuussa alueella pidätettyinä olevista Isis-terroristeista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?