Turkille merkittävä takaisku Syyriassa – lähde: hallituksen joukot valtasivat elintärkeän kaupungin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Turkille merkittävä takaisku Syyriassa – lähde: hallituksen joukot valtasivat elintärkeän kaupungin

Syyrian hallituksen joukot ovat edenneet Manbijin kaupunkiin saakka, kertoo SANA-uutistoimisto.

14.10.2019 23:07

Syyrian armeija on ryhtynyt siirtämään joukkojaan maan pohjoisosaan tehtyään sunnuntaina sopimuksen alueen kurdien kanssa näiden auttamisesta Turkin hyökkäystä vastaan. Turkki aloitti viime viikolla operaation, jonka tarkoituksena on sen mukaan ajaa kurdit pois Turkin ja Syyrian rajaseudulta ja muodostaa noin 30 kilometrin levyinen turvavyöhyke, jonne Turkissa olevia miljoonia syyrialaispakolaisia on mahdollista palauttaa.

Maanantai-iltana Turkin suunnitelma sai merkittävän kolauksen, kun Syyrian hallituksen joukkojen kerrottiin onnistuneen miehittämään strategisesti erittäin tärkeän Manbijin kaupungin lähellä Turkin rajaa. AFP:n mukaan asiasta kertoi syyrialainen SANA-uutistoimisto, jolle paikallinen viranomainen vahvistaa hallituksen joukkojen ”saapuneen kaupunkiin ja asettuneen asemiin”.

Aiemmin samana päivänä Syyrian joukkojen kerrottiin vallanneen muitakin rajan tuntumassa sijaitevia kaupunkeja. AFP:n mukaan sotilaat heiluttelivat Syyrian lippuja Tal Tamrin kaupungin länsipuolella lähellä Ras al-Ainin rajakaupunkia, joka on yksi Turkin armeijan keskeisistä hyökkäyskohteista.

SANA-uutistoimiston julkaisemassa kuvassa syyrialaissiviilit toivottivat hallituksen sotilaat tervetulleiksi näiden saapuessa Tal Tamrin kaupunkiin lähellä Syyrian ja Turkin rajaa.­

Syyrian armeijan joukkoja on ollut Manbijin ympäristössä jo viime vuodesta lähtien, jolloin paikalliset kurdit pyysivät hallitukselta tukea Turkin mahdollista hyökkäystä vastaan. Nyt nähdyn joukkojen siirron kerrotaan olleen merkittävin alueella sitten vuoden 2012 jolloin Syyrian hallitus veti joukkonsa seudulta.

AFP:n paikalla olevan kirjeenvaihtajan mukaan Turkin tukemat syyrialaisjoukot ovat keränneet joukkojaan Manbijin länsipuolelle valmistellessaan mahdollista hyökkäystä kaupunkiin. Turkin ja Syyrian hallituksen johtamat joukot eivät ole toistaiseksi ottaneet yhteen alueella.

Manbij oli aiemmin vahvasti äärijärjestö Isisin hallussa. Ennen Turkin hyökkäystä kaupunkia hallitsi kurdiviranomaisiin yhteyksissä oleva sotilasneuvosto.

Turkin joukkoja sotilasajoneuvoissa Qiratan kylässä Manbijin kaupungin liepeillä maanantaina. Turkin on kerrottu kasaavan joukkoja kaupungin länsipuolelle mahdollista hyökkäystä varten.­

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut odottavansa kurdijoukkojen vetäytyvän kaupungista, joka sijaitsee noin 30 kilometriä Turkin rajasta. Turkki on käyttänyt hyökkäyksessään alueella pääasiassa tukemiaan syyrialaisia joukkoja.

Turkin hyökkäys käynnistyi pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti maan vetävän joukkonsa Pohjois-Syyriasta. Aluetta käytännössä hallinneet kurdit ovat taistelleet äärijärjestö Isisiä vastaan Yhdysvaltojen tuella.

Päätös amerikkalaisjoukkojen vetämisestä on kerännyt laajaa arvostelua maailmalla. Joidenkin arvioiden mukaan se saattaa pahimmillaan johtaa Isisin vahvistumiseen ja uuteen nousuun alueella. Satojen Isis-taistelijoiden omaisten on kerrottu paenneen Pohjois-Syyriassa sijaitsevalta leiriltä ja vankina olevia terroristeja on kuljetettu muualle hyökkäyksen edetessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?