Turkin mukaan kurdit tyhjensivät vankilan Isis-taistelijoista – Trump: terroristeja ehkä vapautettu tarkoituksella

rac

Julkaistu:

Presidentti Donald Trump syyttää kurdijoukkoja terroristien vapauttamisesta tarkoituksella, jotta amerikkalaisjoukot saataisiin palaamaan Syyriaan.
Turkin puolustusministeri Hulusi Akar kertoi maanantaina kurdien YPG-joukkojen tyhjentäneen Syyriassa sijaitsevan vankilan, jossa on säilytetty vangittuja Isis-taistelijoita. Puolustusministerin mukaan Turkin sotilaat löysivät tyhjennetyn vankilan alueelta, jonka maa on vallannut viime päivinä kurdeilta Syyriassa.

Turkki käynnisti operaationsa Syyriassa viime viikolla sen jälkeen kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi vetävänsä amerikkalaisjoukot alueelta. Yhdysvallat on tukenut alueella kurdijoukkoja jotka ovat taistelleet äärijärjestö Isisiä vastaan.

Trumpin päätös on herättänyt voimakasta vastustusta sekä Yhdysvalloissa että kansainvälisesti. Turkin hyökkäyksen seurauksena vangittujen Isis-taistelijoiden on pelätty voivan päästä pakenemaan, ja tilanteen uskotaan pahimmillaan voivan johtaa jopa pelätyn äärijärjestön uuteen vahvistumiseen alueella.


Kurdit ovat aiemmin kertoneet lähes 800 Isis-taistelijan omaisen paenneen Pohjois-Syyriassa sijaitsevalta Ain Issan leiriltä. Kurdien mukaan leirille ei ole enää riittänyt vartijoita kun joukkoja tarvitaan puolustautumisessa Turkin hyökkäystä vastaan. New York Timesin mukaan kurdiviranomaiset ovat kertoneet Isisin pahamaineisen lipun nousseen salkoon Ain Issan ja Turkin välisellä alueella.

Maanantaina Turkin televisiossa näytettiin kuvaa, jonka kerrottiin esittävän tyhjennettyä vankilaa Turkin rajan tuntumassa sijaitsevassa Tel Abyadissa.

Medialle puhunut puolustusministeri Akar ei sanonut, kuinka monen Isis-taistelijan Turkki uskoo kurdien siirtäneen muualle tyhjennetystä vankilasta. Hän ei myöskään esittänyt arviota siitä, kuka vangit on vienyt ja minne heidät on siirretty.

Trump taas väitti maanantaina julkaistussa Twitter-viestissään kurdien saattavan vapauttaa Isis-taistelijoita tarkoituksella saadakseen amerikkalaisjoukot palaamaan alueelle. Trump ei tarjonnut väitteensä tueksi mitään perusteita.
Trump myös esitti, että Turkin tai Euroopan maiden olisi helppo ottaa paenneet taistelijat uudelleen kiinni, mutta asiassa olisi toimittava nopeasti. Trump huomautti useiden vankina olleiden taistelijoiden tulleen Euroopasta ja syytti sen maita ongelman sysäämisestä Yhdysvaltojen harteille.

– Euroopalla oli tilaisuus hakea Isis-taistelijansa mutta se ei halunnut maksaa siitä, Trump twiittasi.