Syyrian sodan tuorein käänne jätti Venäjän vaikeaan välikäteen – ”Sellaista mahdollisuutta ei voisi edes kuvitella”

rac

Julkaistu:

Yhteenotot Syyrian ja Turkin joukkojen kesken ehkä mahdollisia, mutta Venäjä ei niitä toivo, huomauttaa tutkija.
Syyrian hallituksen joukot ilmoittivat maanantain mittaan vallanneensa useita tärkeitä kaupunkeja Pohjois-Syyriassa, jonne Turkin joukot hyökkäävät jo kuudetta päivää. Kurdijoukot olivat viikonloppuna sopineet Bashar al-Assadin kanssa yhteistyöstä turkkilaisten pysäyttämiseksi.

Maanantaina vahvat syyrialaisjoukot olivat aivan turkkilaisten rintaman läheisyydessä, mutta tietoja niiden välisistä mahdollisista yhteenotoista ei ole kuulunut.

– Ne (taistelut) ovat mahdollisia. Mutta riippuu siitä, kuinka paljon Turkki on valmis panemaan tähän panoksia. Sotimisen kustannukset nousevat huomattaviksi, kun vastassa on paljon vahvempaa armeijan kalustoa kuin kurdeilla, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.

Hän huomauttaa Syyrian armeijan kuljettavan merkittävää määrää kalustoa kohti rajaseutua.


– Toisaalta luulen, että neuvotteluja varmaankin käydään Venäjän välityksellä, koska Venäjällä on toimivat suhteet molempiin osapuoliin. Venäjä ei halua, että nämä kaksi alkaisivat aktiivisesti sotimaan.

Moskova on hankalassa välikädessä, sillä se on antanut ilmatukea al-Assadin joukoille sodan aikana, mutta toisaalta luonut lämpimät suhteet myös Turkin kanssa.

Kreml on ilmoittanut, ettei se missään tapauksessa halua joutua vedetyksi mukaan Syyrian ja Turkin väliseen konfliktiin.

– Sellaista mahdollisuutta ei voisi edes kuvitella, huomautti Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov maanantaina.

Sekä Syyria että Turkki havittelevat tärkeän Manbijin kaupungin hallintaa kurdeilta. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi maanantaina, että Manbijin valtauksen hoitaisivat Turkin tukemat syyrialaistaistelijat.

– Kun Manbij on evakuoitu, niin Turkin joukot eivät mene sinne. Sen sijaan arabiveljemme, alueen todelliset omistajat, heimot, palaavat sinne. Meidän tavoitteemme on varmistaa heidän paluunsa ja turvallisuutensa, Erdogan sanoi.

Turkin syyrialaisapurit koostuvat useista al-Assadia vastaan taistelleista islamistikapinallisten ryhmistä. Niinpä Turkki onkin laittamassa ne Syyriaa ja kurdeja vastaan.

– He käyttävät näitä ryhmiä, koska silloin ei tarvitse lähettää ikäviä viestejä kotirintamalle Turkkiin. Jos niiltä löytyy taistelutahtoa, kuten toistaiseksi on löytynyt, niin mahdollisesti nämä kapinallisryhmät sotivat ja kurdit vastustavat heitä aktiivisesti. Kyseessähän ovat kurdienemmistöiset kaupungit, Alaranta sanoo.