Satojen Isis-taistelijoiden perheenjäsenten kerrotaan paenneen – Ain Issan leirin asukkaista valtaosa on naisia ja lapsia

rac

Julkaistu:

Ain Issan leirin asukkaista suurin osa pakeni taisteluita Deir Ezzorissa ja Raqqassa. Osalla asukkaista epäillään olevan kytköksiä terrorijärjestö Isisiin.
Kurdien mukaan lähes 800 Isis-taistelijoiden perheenjäsentä pakeni Ain Issan leiriltä Pohjois-Syyriassa, Turkin hyökkäyksen aiheuttaman kaaoksen myötä. AFP uutisoi kurdien hallinnon edustajan kertoneen, ettei leirillä ole vartijoita, sillä heitä tarvitaan taisteluissa Turkkia vastaan.
  • Yllä olevalla videolla kuvaa Turkin hyökkäyksestä.
Muun muassa New York Times uutisoi myös, että kurdiviranomaisten mukaan terrorijärjestö Isisin lippu on nostettu salkoon Ain Issan ja Turkin välillä.

YK:n hätäaputoimisto OCHA:n mukaan Ain Issan leirillä on noin 13 000 ihmistä. BBC:n mukaan lukuun sisältyy noin 1000 ihmistä, joilla on epäiltyjä yhteyksiä Isis-taistelijoihin.


Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan leirillä oli 279 naista ja 700 lasta, joilla on kytkös Isisiin. Taistelijoiden perheenjäseniksi epäiltyjä naisia ja lapsia on pidetty erillään muista. Heidän joukossaan on paljon ulkomaalaisia.

– Turkkilaiset sotakoneet hyökkäsivät Ain Issaa kohti kello 8 aamulla. Hyökkäysten takia SDF-joukot jättivät paikkansa ja se johti kaaokseen leirillä. Ne, jotka asuvat leirillä, hyökkäsivät toimistoihimme ja rikkoivat ikkunoita ja ovia, kurdihallinnon pakolais- ja siirtolaisosaston johtaja Sheikhmous Ahmed sanoi Expressenille.

– Useita Isis-perheitä pakeni leiriltä. Useimmat niistä, jotka pakenivat, ovat Euroopasta kotoisin, mukaan lukien Ruotsista ja Norjasta.


Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan leirillä ei ole enää ulkomaalaisia naisia.

– Meille ei ole selvää, veivätkö koalition joukot osan naisista ja lapsista vai onnistuiko heidän kaikkien paeta, Pelastakaa Lapset -järjestön työtä Syyriassa valvova Sonia Khush sanoi New York Timesille.

– Vaikuttaa siltä, että kyse on molemmista. Joitain naisia ja lapsia voi olla pääleirissä.

BBC:n ulkomaantoimittajan mukaan on epäselvää, minne leirillä olleet ovat menneet, jos heidän pakonsa varmistuu.


Raqqan provinssissa sijaitseva Ain Issan leirille alkoi saapua ihmisiä huhtikuussa 2016, kun sisällissota Syyriassa oli riehunut jo viisi vuotta, Reach-projektin keräämistä tiedoista selviää.

Vuonna 2017 Ain Issaan saapui uusia ihmisiä päivittäin Deir Ezzorin ja Raqqan alueelta, joista terrorijärjestö Isisiä yritettiin häätää, Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoi tuolloin. Nykyisin Isisillä on hallussaan enää hieman maata Itä-Syyriassa.


Valtaosa Ain Issan leirin asukkaista on naisia ja lapsia. Leirillä on muun muassa moskeijoita, kauppoja ja oppimistila.

Leirin ulkomaalaisiin asukkaisiin ovat kuuluneet muun muassa 26-vuotiaat belgialaiset Tatiana Wielandt ja Bouchra Abouallal, joita Reuters haastatteli viime keväänä. Tuolloin belgialainen tuomioistuin oli kumonnut päätöksen, jonka mukaan kaksikko ja heidän kuusi lastaan olisi tuotu takaisin kotimaahansa.

– Nämä lapset eivät voi elää. Heillä ei ole koulutusta, heillä ei ole mitään, Wielandt sanoi.


Naiset kertoivat luopuneensa Isisin ideologiasta ja haluavansa takaisin Belgiaan. He kertoivat saavansa uhkauksia Isisiä kannattavilta naisilta siitä, että näyttivät kasvonsa eivätkä pukeutuneet vain mustaan.


Yhdysvaltojen johtaman koalition tukemat kurdijohtoiset SDF-joukot ovat kertoneet, että heidän hallussaan on noin 12 000 epäiltyä Isisin jäsentä yhteensä seitsemässä vankilassa. Ainakin 4000 vangituista on ulkomaalaisia. Kaikkien vankiloiden tarkkaa sijaintia ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta monen sanotaan olevan lähellä Turkin vastaista rajaa Pohjois-Syyriassa.

Lisäksi leireille on sijoitettu arviolta 8 000 lasta ja 4 000 naista, jotka ovat tulleet ulkomailta. Monien uskotaan olevan Isis-taistelijoiden perheenjäseniä. Esimerkiksi al-Holin leirillä on myös suomalaisia naisia ja lapsia.