Reuters: Yhdysvallat saattaa tulevina päivinä vetää pois valtaosan joukoistaan Pohjois-Syyriassa

Julkaistu:

Yhdysvaltojen puolustusministeri sanoi aiemmin, että presidentti oli ohjeistanut vetämään pois harkitusti joukot Pohjois-Syyriassa.
Yhdysvallat harkitsee suunnitelmaa, jossa se vetäisi pois valtaosan Pohjois-Syyriassa olevista joukoista lähipäivinä lähiviikkojen sijaan, kaksi yhdysvaltalaisvirkamiestä kertoi Reutersille sunnuntaina. Uutistoimiston mukaan tämä tarkoittaisi, että joukot vedettäisiin ennakoitua nopeammin.

Lähteiden mukaan kokonainen vetäytyminen veisi arviolta kaksi viikkoa tai enemmän, vaikka sekin voisi tapahtua odotettua nopeammin.

Yhdysvaltojen puolustusministeri Mark Esper oli aiemmin kertonut CBS:n haastattelussa, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump oli ohjeistanut Yhdysvaltojen armeijaa ”aloittamaan harkitun joukkojen vetämisen pois Pohjois-Syyriasta”.

Esper ei kertonut vetäytymisen aikataulusta, sanoen vain, että halusi sen tapahtuvan ”niin turvallisesti ja nopeasti kuin mahdollista”.

– Viimeisen 24 tunnin aikana olemme oppineet, että (turkkilaiset) ovat todennäköisesti ulottamassa hyökkäyksensä etelämmäksi kuin aluksi oli suunniteltu ja länteen, Esper sanoi etukäteen nauhoitetussa haastattelussa.

– Olemme myös oppineet viimeisen 24 tunnin aikana, että...SDF yrittää saada sopimuksen, jos sitä voi sellaiseksi kutsua, syyrialaisten ja venäläisten kanssa vastatakseen turkkilaisten hyökkäykseen pohjoisessa.


Kurdit ilmoittivat sunnuntai-iltana saaneensa aikaan sopimuksen Syyrian hallituksen kanssa. Syyrian armeija lähettää joukkoja Turkin vastaiselle rajalle vastaamaan Turkin sotatoimiin.

– Ehkäistäkseen ja kohdatakseen tämän aggression, Syyrian hallituksen kanssa on saatu aikaan sopimus...jotta Syyrian armeija voi lähettää joukkoja Syyrian ja Turkin väliselle rajalle avustamaan SDF-joukkoja, kurdihallinto sanoi Facebook-sivuillaan.
Yhdysvaltain entinen Isisin vastaisen taistelun erityislähettiläs Brett McGurk kritisoi Twitterissä Yhdysvaltojen politiikan muutosta Syyrian suhteen.

– Yhdysvaltojen sotilasjoukkojen vetäytyvät Koillis-Syyriasta, joka oli ennen Isisin kalifaatti. Kaikki ilman mitään ajatusta, prosessia tai suunnittelua, McGurk latasi.

– Tällä tulee olemaan vakavia seurauksia kansalliselle turvallisuudellemme muuallakin kuin Syyriassa. Mutta toistaiseksi, toivottavasti joukkomme pääsevät ulos turvallisesti.

McGurk jätti diplomaatin pestinsä ennenaikaisesti viime vuoden lopussa, kun hän ilmoitti, ettei voi panna toimeen Trumpin silloista suunnitelmaa vetää Yhdysvaltojen noin 2 000 sotilasta Syyriasta.