Salaperäiset naiset Kim Jong-unin taustalla – sisko nukkui olympialaisissa retkisängyssä, jotta tiedustelupalvelu ei olisi saanut hänen dna:taan

Julkaistu:

Suomeksi ilmestynyt kirja avaa Pohjois-Korean hallitsijan elämää. Teos tarjoaa tiedonmurusia myös Kim Jong-unin perhepiiriin kuuluvista maan vaikutusvaltaisista naisista, joista tiedetään vain vähän.
Viime perjantaina suomeksi ilmestynyt kirja Loistava toveri Kim Jong-un (Bazar Kustannus) avaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin elämää ja persoonaa. Teoksen on kirjoittanut Pohjois-Koreaan erikoistunut ja maassa useita kertoja vieraillut toimittaja Anna Fifield, joka on myös Washington Post -lehden Pekingin toimiston johtaja.

Kirjassa sivutaan myös salaperäisinä pysyneitä naishahmoja yksinvaltiaan taustalla.

Fifield käsittelee teoksessa muun muassa Kim Jong-unin vaimoa Ri Sol-ju’ta, josta tiedetään vain vähän. Kohteliaasti ja hillitysti hymyilevä Ri on nähty julkisuudessa harvakseltaan.

Vaimo on totuttu näkemään julkisuudessa miehensä rinnalla lähinnä konserteissa sekä seuraamassa ohjuskokeita. Esimerkiksi huhtikuussa 2018 hän edusti kuitenkin hymyillen Kimin vierellä historiallisessa tapaamisessa Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin ja tämän vaimon kanssa.


Kirjassa Ri’tä kuvaillaan filmitähtimäisen kauniiksi ja lahjakkaaksi laulajattareksi, joka syntyi eliittisukuun. Kirjan mukaan Japaniin aikoinaan toimitettujen passitietojen perusteella nainen olisi syntynyt syyskuussa 1989, eli hän olisi nyt 30-vuotias. Ikää ei ole kuitenkaan vahvistettu.

Lapsena Ri kävi Pjongjangissa lasten taidekoulua ja myöhemmin musiikkilukiota. Tämän jälkeen hän opiskeli tiettävästi Kiinassa laulua.

Myöhemmin hän toimi laulajana Unhasu-orkesterissa, joka teki useita isänmaallisia ja hallintoa ylistäviä hittikappaleita. Yhtyeen tähtenä hän esiintyi näyttäviin asuihin pukeutuneena.

Matkustelu on Pohjois-Koreassa huippueliitin etuoikeus, ja Ri kuului etuoikeutettujen joukkoon. Vuonna 2002 ollessaan vasta lapsi hän matkusti Japaniin lastentaidefestivaaleille.

2005 hän matkusti Etelä-Koreassa järjestettyihin yleisurheilun Aasian mestaruuskisoihin Pohjois-Korean yleisurheilujoukkueen cheerleaderina. Eteläkorealaiset kutsuvat kannatusryhmää Pohjois-Korean ”kaunotarten armeijaksi”.

Moderni tyyli herättänyt huomiota

Ensimmäisen kerran Ri esiintyi julkisuudessa Kim Jong-unin seuralaisena vuonna 2012 Pjongjangissa pidetyssä konsertissa. Tuolloin valtiolliset tiedotusvälineet eivät julkistaneet Kimin vierellä istuneen ja hymyillen edustaneen naisen nimeä.

Muutama viikko myöhemmin mysteerinainen nähtiin hallitsijan rinnalla toistamiseen, tällä kertaa Rungran huvittelualueen avajaisissa Pjongjangissa. Tuolloin Pohjois-Korean valtiollinen media esitteli vaimon virallisesti ”toveri Ri Sol-juksi.” Ri käveli huvipuistossa Kimin käsikynkässä, mikä oli maassa ennenkuulumaton julkinen hellyydenosoitus.


Hallitsijan vaimon esiintyminen julkisuudessa on ollut erittäin poikkeuksellista. Muutosta on pidetty jopa järisyttävänä verrattuna Kimin edesmenneeseen isään: Kim Jong-il ei koskaan edustanut julkisissa tilaisuuksissa seuralainen rinnallaan.

Ri Sol-ju on herättänyt huomiota myös tyylillään, joka eroaa pohjoiskorealaisnaisten perinteisestä vaatimattomasta, värittömästä ja kehon muodot peittävästä pukeutumisesta.

Huvipuiston avajaisissa Ri edusti pohjoiskorealaisittain räväkässä vihreämustassa mekossa, jonka hihat olivat lyhyet, eikä helma peittänyt polvia. Ri on herättänyt huomiota modernilla tyylillään myös myöhemmin, sillä valtion uutistoimiston julkaisemissa kuvissa hänet on nähty värikkäissä jakkupuvuissa, korkeakorkoisissa kengissä ja länsimaisten muotitalojen kuten Diorin ja Chanelin luksuslaukuilta näyttäviä käsilaukkuja kantaen.

Tämä on herättänyt kansainvälisessä mediassa kritiikkiä, koska samaan aikaan Pohjois-Korean kansa on kärsinyt köyhyydestä ja nälästä.

Kirjan mukaan Ri’llä näyttäisi olevan myös ”maltillistava vaikutus” Kim Jong-uniin. Huvittelukeskuksen avajaisissa eräs huvipuistolaitteista pysähtyi yllättäen Kimin istuessa laitteessa. Kim näytti olevan raivoissaan, mutta Ri’n puhuttua Kimille hiljaisella äänellä tämä rauhoittui.

”Pohjois-Korean oma Kate Middleton”

Ri’n status Pohjois-Koreassa vaikuttaisi nousseen huhtikuussa 2018, sillä tuolloin valtion media alkoi viitata häneen ”ensimmäisenä naisena”.

Titteliä ei tätä ennen käytetty Pohjois-Koreassa kenestäkään yli 40 vuoteen. Aiemmin Ri oli mainittu mediassa lähinnä ”toverina”.

Kirjassa kuvaillaan, että Ri’stä on muodostunut Pohjois-Koreassa nuoren eliitin roolimalli ja moderni tuulahdus. Vaimon roolina Kimin rinnalla on mm. saada diktaattori näyttämään modernilta johtajalta.

Hän on Pohjois-Korean oma Kate Middleton, sillä hän on piristänyt monarkiaa ja inhimillistänyt aviomiestään. Hänet tuotiin julkisuuteen, koska haluttiin osoittaa, että Pohjois-Korea on astunut uuteen aikaan, jossa nuoret voivat nauttia elämästään ja olla kunnianhimoisia – ainakin ne nuoret, jotka kuuluvat eliittiin, teoksessa kuvaillaan.

Kirjan mukaan Ri päätyi Kimin vaimoksi tämän isän, Kim Jong-ilin, päätöksestä.

”Isä katsoi minuun ja käski minun ottaa vaimoksi sen naisen, joten minä luotin häneen”, Kim Jong-un kuvaili kirjan mukaan Etelä-Korean presidentille joitain vuosia myöhemmin.

Kimin ja Ri’n kerrotaan avioituneen osana vallanperimyssuunnitelmaa, kun Kim Jong-ilin kunto alkoi huonontua. Eräiden tietojen mukaan häät olisi pidetty vuonna 2009, mutta pariskunnan avioitumisen ajankohtaa ei varmuudella tiedetä.

IS kirjoitti 2017, että toisten tietolähteiden mukaan pari olisi tavannut vasta vuonna 2010 klassisen musiikin konsertissa.

Parilla uskotaan olevan kaksi tai kolme lasta. Lehtitietojen mukaan pariskunnan esikoinen olisi vuonna 2010 syntynyt poika, mutta hänen nimensä ei ole tiedossa.

Ainoa jälkikasvusta julkisuuteen lipsahtanut tieto on tullut Pohjois-Koreassa vuonna 2013 vierailleelta koripalloilija Dennis Rodmanilta. Hän kertoi pitäneensä sylissään Kim Jong-unin tytärtä, jonka nimi oli Rodmanin mukaan Ju Ae.

Etelä-Korean tiedustelutietojen mukaan parille olisi syntynyt kolmas lapsi helmikuussa 2017. Pohjois-Korea ei kuitenkaan ole vahvistanut tietoja johtajansa lapsista, vaan hallitsijan jälkikasvu on tarkkaan varjeltu salaisuus.

Vuonna 2016 Kimin vaimon uutisoitiin kadonneen julkisuudesta yhdeksäksi kuukaudeksi. IS kertoi tuolloin, että naisen katoaminen käynnisti spekulaatiot siitä, olisiko hän mahdollisesti joutunut miehensä ja tämän perheen epäsuosioon. Toisen suositun teorian mukaan Ri Sol-ju olisi ollut raskaana.


Vaatimaton pikkusisko Kimin salainen ase

Toinen hallitsijan elämässä näkyvästi esillä olevista naisista on hänen pikkusiskonsa Kim Yo-jong, josta tuli vuoden 2014 lopulla työväenpuolueen propaganda- ja agitointiosaston varajohtaja. Osaston tehtävänä on valvoa maan tiedotusvälineitä ja päättää, mitä mediassa kerrotaan ja mitä kirjoja saa julkaista.

Kim Yo-jongilla on myös merkittävä rooli Pohjois-Korean diktaattorin turvallisuuspalveluissa. 2017 Yo-jongin asema vahvistui entisestään, kun Kim nimitti hänet kommunistipuolueen politbyroon jäseneksi. Politbyroo on puolueen johtava elin, ja sen puheenjohtaja on Kim Jong-un itse.

Yo-jongia ei ole esitelty virallisesti johtajan sisareksi, mutta länsimaisissa tiedotusvälineissä hänestä on puhuttu Kimin siskona.

Yo-jongin tarkka ikä ei ole tiedossa, mutta arviot syntymävuodesta vaihtelevat vuosien 1987 ja 1989 välillä. Hänellä ja Kim Jong-unilla on sama äiti, entinen tanssija Ko Young-hee. Uutislähteiden mukaan Yo-jong on naimisissa veljensä tärkeimmän avustajan kanssa.

Kirjassa Yo-jongin kuvaillaan olevan yksi harvoista henkilöistä, joihin Kim luottaa. Tämän vuoksi Yo-jong kirjan mukaan toimiikin johtajan luotetuimpana neuvonantajana. Häntä on tituleerattu Pohjois-Korean vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi.

Hänestä on tullut veljensä hallinnon avainhenkilö, eräänlainen kansliapäällikön, protokollajohtajan ja sihteerin yhdistelmä. Hän on Kim Jong-unin oikea käsi ja portinvartija, kirjassa kuvaillaan.

Yo-jongin kerrotaan ratkaisevan ongelmia ja tekevän työtä veljensä taustalla pitämässä huolta siitä, että asiat sujuvat.

Usein koruttomiin mustiin asuihin pukeutuneena valokuvattua Yo-jongia on kuvailtu kainoksi, kohteliaaksi, hiljaiseksi, hillityksi ja vaatimattomaksi.

Kirjan mukaan diktaattori on käyttänyt sisartaan salaisena aseenaan pyrkiessään pönkittämään valtaansa kiillottamalla julkisuuskuvaansa ja parantamalla suhteitaan ulkomaailmaan.

Helmikuussa 2018 sisko osallistui Etelä-Korean talviolympialaisten avajaisiin ja oli samalla ensimmäinen Etelä-Koreassa Korean sodan jälkeen vieraillut Pohjois-Korean hallitsijaperheen jäsen.

Talviolympialaisissa Yo-jong nousi seisomaan Etelä-Korean kansallislaulun aikana, mikä kirjan mukaan luettaisiin Pohjois-Koreassa poliittiseksi rikokseksi. Hän myös kannusti Koreoiden yhteistä jääkiekkojoukkuetta jäähallilla.


Jäähallin arvovierasaitio oli aivan lehdistöpaikkojen alapuolella, ja hiivin ottelun aikana alas katsomaan häntä lähempää. Hän näytti kohteliaisuuden perikuvalta, aivan toiselta kuin röyhkeänä pidetty veljensä. Hän hymyili kohteliaasti ja vastasi, kun joku halusi vaihtaa sanasen hänen kanssaan, mutta muutoin hän pysytteli arvoituksena, kirjailija Fifield kuvailee.

Yo-jong myös toimitti vierailunsa aikana Etelä-Korean presidentin virka-asunnolle viestin veljeltään. Viestissä presidentille ehdotettiin tapaamista Kim Jong-unin kanssa.

Vaikka Yo-jong yöpyi Etelä-Korean visiitillään luksushotellin sviitissä, nukkui hän Pohjois-Koreasta mukana tuodussa retkisängyssä. Näin haluttiin välttää dna:n jättäminen tiedustelupalvelulle.

Lähtiessään hän jätti sviitin tahrattoman puhtaaksi. Hänestä ei jäänyt yhden yhtä hiusta eikä sormenjälkeä. Etelä-Korean tiedustelupalvelulle ei annettu Kimien suvun DNA:ta.

”Nopeaälyinen ja johtajaksi sopiva”

Yo-jongin kerrotaan kasvaneen eläen eristettynä ja julkisuudelta piilossa Pohjois-Korean hallitsijasuvun palatseissa.

Isälleen hän oli ”suloinen Yo Jong” ja ”prinsessa Yo Jong”, nopeaälyinen ja johtajaksi sopiva. Kim Jong-il katsoi, että sekä Kim Jong-unilla että Kim Yo-jongilla oli edellytyksiä poliittiseen elämään, kirjassa kuvaillaan.

Yo-jong lähetettiin jo nuorena Sveitsin Berniin, missä myös hänen veljensä opiskelivat. Kirjan mukaan hallitsijan pikkusisko kävi Bernissä koulua kuudennen luokan loppuun asti. Tämän jälkeen hänen uskotaan opiskelleen vielä yksityisopetuksessa.

Kun koripalloilija Dennis Rodman vieraili Pohjois-Koreassa vuonna 2013, vieraille kerrottiin, että Yo-jong oli juuri valmistunut insinööriksi.

Julkisuudessa siskoa on nähty vasta noin viimeisen kymmenen vuoden aikana. 2010 hän osallistui tilaisuuteen, jossa hänen veljensä esiteltiin vallanperijänä. Vuonna 2011 hänet kuvattiin isänsä hautajaisissa Kimin takana. Hautajaisten jälkeen pikkusisko on toistuvasti vilahdellut kuvissa veljensä taustalla erilaisissa tilaisuuksissa, neuvotteluissa ja matkoilla.

Huhtikuussa 2018 Yo-jong esimerkiksi osallistui Pohjois-Korean ja Etelä-Korean historiallisiin rauhanneuvotteluihin ainoana naisena kuuden edustajan keskuudessa.

Kesäkuussa 2018 sisko vaihtoi kynän toiseen ennen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Kim Jong-unin yhteisen lausuman allekirjoittamista.

Kirjan mukaan jotkut ovat arvelleet, että Kim valmentaisi nuoremmasta sisarestaan seuraajaa sen varalle, että hänelle itselleen kävisi jotakin. Kirjailija Anna Fifield arvioi, että vahvasti patriarkaalisessa maassa todennäköisempää olisi kuitenkin se, että valtaan nousisi tällaisessa tilanteessa siskon sijaan joku Kimin suvun huomaamattomina pysyneistä miehistä.

Kursivoidut otteet ovat lainauksia kirjasta Loistava toveri Kim Jong Un.

Lähteet: Loistava toveri Kim Jong Un ja IS-arkisto