Kurdit: Sopimus Syyrian kanssa – Syyria lähettää joukkojaan Turkin rajalle

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Turkki aloitti keskiviikkona hyökkäyksen kurdien hallinnoimaan Pohjois-Syyriaan.
Kurdit ovat ilmoittaneet tehneensä sopimuksen Syyrian hallituksen kanssa, jonka myötä Syyria lähettää joukkoja lähelle Turkin rajaa.

– Ehkäistäkseen ja kohdatakseen tämän aggression, Syyrian hallituksen kanssa on saatu aikaan sopimus...jotta Syyrian armeija voi lähettää joukkoja Syyrian ja Turkin väliselle rajalle avustamaan SDF-joukkoja, kurdihallinto sanoi Facebook-sivuillaan AFP:n mukaan.

Syyrian valtionmedia sanoi aiemmin sunnuntai-iltana Syyrian armeijan alkavan siirtää joukkojaan Pohjois-Syyriaan kohtaamaan ”Turkin aggression,” Reuters uutisoi.

– Syyrialaisia...armeijan yksikköjä liikkuu pohjoiseen kohtaamaan turkkilaisen aggression Syyrian maaperällä, SANA-uutistoimisto sanoi ilman lisätietoja.

Uutistoimistot kertoivat myös nimettömien kurdiviranomaislähteiden pohjalta, että kurdien ja Syyrian hallituksen välillä oli parhaillaan käynnissä ”neuvotteluita”. Reutersin mukaan neuvotteluja oli käyty Venäjän ilmatukikohdassa Syyriassa.

Syyrian kurdien demokraattisen ja progressiivisen puolueen jäsen Ahmed Suleiman sanoi Reutersille, että osapuolet olivat keskustelleet Venäjän Latakiassa sijaitsevassa tukikohdassa. Hän ei sanonut oliko hänellä tai hänen puolueellaan, joka ei ole osa kurdijohtoista SDF-liittoumaa, roolia neuvotteluissa.

SDF:n tiedottaja Mustafa Bali ei alkuillasta kommentoinut Suleimanin väitteitä.

– Olemme vahvistaneet (Turkin) invaasion alusta alkaen, että tutkimme kaikkia vaihtoehtoja, jotka voivat säästää kansamme etniseltä puhdistukselta.

Syyrian hallitusta lähellä oleva lähde kertoi Reutersille, että SDF:n ja Syyrian hallituksen edustajat olivat tavanneet toisiaan ennen ja jälkeen Turkin hyökkäyksen alkamisen.

Libanonilainen tv-kanava al-Mayadin uutisoi aiemmin, että Syyrian armeija aikoisi edetä SDF:n hallitsemin Ain Arabin ja Manjibin kaupunkeihin seuraavien 48 tunnin aikana.Aiemmin Yhdysvaltojen puolustusministeri Mark Esper kertoi CBS:n haastattelussa, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump oli ohjeistanut Yhdysvaltojen armeijaa ”aloittamaan harkitun joukkojen vetämisen pois Pohjois-Syyriasta”.

– Viimeisen 24 tunnin aikana olemme oppineet, että (turkkilaiset) ovat todennäköisesti ulottamassa hyökkäyksensä etelämmäksi kuin aluksi oli suunniteltu ja länteen, Esper sanoi etukäteen nauhoitetussa haastattelussa.

– Olemme myös oppineet viimeisen 24 tunnin aikana, että...SDF yrittää saada sopimuksen, jos sitä voi sellaiseksi kutsua, syyrialaisten ja venäläisten kanssa vastatakseen turkkilaisten hyökkäykseen pohjoisessa.