Turkki kehittää autonomisia tappaja-droneja – pelottava ase hyökkää parvena ilmasta

Turkin asevoimilla on kotimaassa kehitettyjä, tekoälyn ohjaamia kamikaze-lentolaitteita, joita sen uskotaan ottavan käyttöön sotatoimissaan Syyriassa.

Valmistajan promootiokuva Kargu-lentolaitteesta, joka voi toimia monissa tehtävissä yksin tai parviaseena.

13.10.2019 17:20

Itsenäisesti toimivista tappajadroneista on tulossa taistelukentän todellisuutta.

Turkissa on useita asevalmistajia, jotka ovat kehittäneet autonomisia, tekoälyn ohjaamia lentolaitteita – robottiaseita, jotka tappavat ilman ihmisen ohjausta. Turkin uskotaan ottavan niitä käyttöön sotatoimissa, tiettävästi ensimmäisenä maana maailmassa.

Autonomiset lentolaitteet ovat turkkilaislähteiden mukaan erityisen tehokkaita epäsymmetrisessä sodankäynnissä ”terroristisia” toimijoita vastaan. Teknologisesti kehittyneillä vastustajilla on keinoja torjua droneja, kurdien taistelujärjestöjen tapaisilla toimijoilla ei ole. Samanlaisia kykyjä tutkitaan kiivaasti ympäri maailmaa; alan johtavia maita ovat muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Kiina, Venäjä ja Israel.

Tekoälyn sotilasteknologisten sovellusten kehitystä on pelätty jo pitkään. YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat varoittaneet, että tappajarobottien kehittämisen ja käytön salliminen nakertaa sodankäynnin juridisia ja moraalisia standardeja. Sääntelystä keskustellaan, mutta se kulkee kaukana aseteknologian perässä.

Turkin valtion omistama puolustusalan yhtiö STM on kehittänyt Kargu-nimisen dronen, joka esiteltiin pari vuotta sitten. Kargu, suomeksi Haukka, pystyy löytämään maalinsa ja ohjautumaan siihen itsenäisesti, kertoi New Scientist -lehti syyskuussa. Laitetta ohjaa syväoppiva algoritmi ja sen sensoreissa on kasvojentunnistusjärjestelmä.

Turkin erikoisjoukot ovat jo median mukaan käyttäneet ihmisen kauko-ohjaamia Kargu-droneja Syyriassa. Tekoälyn liittäminen laitteeseen on uutta tuotekehitystä. Turkkilaismedian mukaan asevoimien ensimmäinen vakinainen Kargu-yksikkö on toimintavalmis ensi vuoden alkupuolella. Yksikössä on 30 Kargu-nelikopteria, ja laitteita voidaan käyttää niin sanottuna parviaseena: aseistettujen lentolaitteiden joukkona. Parvena hyökkääviä droneja on hyvin vaikea torjua.

Itsenäisesti toimiva Kargu-kopteri paikantaa kohteen itse tai yhdessä parven muiden dronien kanssa, ohjautuu kohteeseen ja laukaisee kuljettamansa taistelukärjen. Droneen voidaan ladata eri tyyppisiä räjähdyspanoksia tai ammuksia, maalista ja tehtävästä riippuen.

Parviaseena dronet ovat jatkuvassa yhteydessä toisiinsa. Jos yksi aseistettu Kargu tuhoutuu tai menee epäkuntoon, toinen voi ottaa sen tehtävät. Yhdessä toimien Kargu-parvi voi valmistajan mukaan kyetä tuhoamaan jopa sota-aluksia, tukikohtia ja ilmapuolustusjärjestelmiä.

– Niiden kantama on 15 kilometriä, ja ne voivat pysytellä ilmassa 30 minuuttia räjähtein ladattuina, sanoi STM:n pääjohtaja Murat Ikinci syyskuussa Daily Sabah -lehdelle.

Kargun lisäksi STM valmistaa kevyitä Alpagu-hyökkäysdroneja, jotka voivat toimia joko kauko-ohjattuina tai autonomisesti. Tämä kiinteäsiipinen drone voidaan yhtiön mukaan laittaa käyttökuntoon ja laukaista alle minuutissa.

Valmistajan kuva Alpagu-lennokista. Turkkilaisen STM-yhtiön laite on aseistettu ja valmistajansa mukaan se kykenee itsenäiseen toimintaan.

Alpagua voidaan käyttää niin sanottuna vaanivana aseena. Se partioi kohdealueen yläpuolella ja iskee sitten kun se havaitsee ja tunnistaa maalinsa. Lentolaite painaa vain 1,9 kiloa ja siinä on sähkömoottori.

Turkki on pitkällä myös lentokoneen kokoisten UAV-lentolaitteiden kehityksessä. Yksityinen Kale-Baykar -yhtiö on jo toimittanut Turkin asevoimille aseistettuja Bayraktar-droneja, kertoi Defense News -verkkolehti pari vuotta sitten. Bayraktar on samantyyppinen miehittämätön lentolaite kuin Yhdysvaltain Predator, ja se voidaan aseistaa täsmäammuksin. Näitä laitteita Turkki on käyttänyt hyvällä menestyksellä muun muassa edellisessä hyökkäyksessään Syyrian rajan ylitse viime vuoden tammikuussa.

Drone-sodankäyntiä: Syyrian asevoimat kertoi pudottaneensa alas tämän dronen lähellä Quneitraa maan länsiosassa 21. syyskuuta. Uutisen mukaan drone tuli lännestä ja se oli aseistettu rypäleammuksin.

Puolustusvoimat seuraa Suomessa tekoälyn tuloa asejärjestelmiin ja tutkii Helsingin Sanomien mukaan muun muassa sitä, miten parvet pystyvät toimimaan suomalaisissa sää- ja ympäristöoloissa.

– Emme lähde suoraan ostamaan satoja lennokkeja ja testaamaan, että parvi toimii. Me tiedämme, että se toimii, sanoi puolustusvoimien tutkimusjohtaja, insinöörieversti Jukka Kosola HS:lle.

Puolustusvoimilla on käytössä israelilaisia Orbiter-minilennokkeja tiedusteluun, valvontaan ja tulenjohtoon. Orbiter on kauko-ohjattu eikä se kykene autonomiseen toimintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?