Yhdysvallat on valmis vetämään pois loputkin joukoistaan Pohjois-Syyriassa

rac

Julkaistu:

Puolustusministerin mukaan Turkki on hyökkäämässä syvemmälle Syyriaan kuin aluksi oli suunniteltu ja myös enemmän länteen.
Yhdysvallat on valmis evakuoimaan noin 1000 sotilastaan Pohjois-Syyriasta, Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper sanoi CBS:n haastattelussa Reutersin mukaan.

– Viimeisen 24 tunnin aikana olemme oppineet, että (turkkilaiset) ovat todennäköisesti ulottamassa hyökkäyksensä etelämmäksi kuin aluksi oli suunniteltu ja länteen, Esper sanoi etukäteen nauhoitetussa haastattelussa.

– Olemme myös oppineet viimeisen 24 tunnin aikana, että...SDF yrittää saada sopimuksen, jos sitä voi sellaiseksi kutsua, syyrialaisten ja venäläisten kanssa vastatakseen turkkilaisten hyökkäykseen pohjoisessa.

Esper kutsui tilannetta ”kestämättömäksi” Yhdysvaltojen joukkojen kannalta. Esper kertoi puhuneensa eilisiltana Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kanssa ja sanoi, että presidentti oli ohjeistanut Yhdysvaltojen armeijaa ”aloittamaan harkitun joukkojen vetämisen pois Pohjois-Syyriasta”.

Aiemmin muun muassa Reuters ja Washington Post uutisoivat nimettömiin lähteisiinsä nojaten, että pieni joukko yhdysvaltalaisia sotilaita oli jättänyt etuvartioasemansa Ain Issan kaupungissa. Syynä oli huoli Turkin hyökkäyksestä Syyriaan ja siitä, että joukot saattaisivat päätyä keskelle taisteluita.


Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi sunnuntaina, että Turkin keskiviikkona alkanut hyökkäys Syyriaan ulottuisi Kobanen kaupungista Hasakaan. Turkki hyökkäisi noin 30–35 kilometriä syvälle Syyriaan.

Erdoganin mukaan Turkki on jo saanut Ras al-Ainin kaupungin hallintaansa ja on piirittänyt Tel Abyadin.

Turkkilaiset ja Turkkien tukemat syyrialaisjoukot ovat ottaneet haltuunsa noin 109 neliökilometrin kokoisen alueen Turkin ja Syyrian rajalla. Alueella sijaitsee 17 kylää Tel Abyadin ympäristössä ja neljä kylää Ras al-Ainin lähistöllä, Erdogan sanoi.

CNN uutisoi lauantaina, että kurdit olivat vaatineet Yhdysvalloilta selvyyttä siihen, aikoiko maa suojella kurdejaan Turkin hyökkäykseltä vai, kääntyvätkö kurdit Venäjän ja Syyrian hallinnon puoleen. Amerikkalaiskanava julkaisi viime torstaina käydystä keskustelusta Yhdysvaltojen hallinnon sisäisen koosteen, jonka se oli saanut käsiinsä.

– Jätätte meidät teurastettavaksi, Yhdysvaltojen johtaman liittouman tukemat kurdijohtoisten SDF-joukkojen kenraali Mazloum Kobani Abdi sanoi Yhdysvaltojen Isisin vastaisen koalition apulaiserikoislähettiläälle William Roebuckille.

– Minun pitää tietää, pystyttekö te suojelemaan minun kansaani, lopettamaan näiden pommien putoaminen päällemme, vai ettekö pysty. Minun pitää tietää, koska jos ette pysty, meidän täytyy tehdä sopimus Venäjän ja hallituksen kanssa nyt ja pyytää heidän koneitaan suojelemaan tätä aluetta.

Esper sanoi Fox Newsin haastattelussa sunnuntaina, että Yhdysvallat sai etukäteen tiedon Erdoganin aikeista lähettää turkkilaisjoukkoja Syyriaan.

– Minulle oli selkeää, että presidentti Erdogan oli sitoutunut menemään (Syyriaan). Hän ilmoitti meitä siitä, että oli tulossa. Hän ei kysynyt lupaa.

Esper totesi, ettei Yhdysvalloilla ollut riittävästi joukkoja estämään Turkin hyökkäystä, minkä takia paikan päällä olleet joukot piti siirtää.

– Ei ole mitään mahdollisuutta, että he pystyisivät pysäyttämään 15 000 turkkilaista etenemästä etelään, Esper sanoi.