AFP: Lähes 800 Isisin perheenjäsentä paennut leiriltä Turkin hyökkäyksen jälkeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

AFP: Lähes 800 Isisin perheenjäsentä paennut leiriltä Turkin hyökkäyksen jälkeen

Julkaistu: 13.10.2019 12:26, Päivitetty 13.10.2019 16:18

Turkin sotatoimet saattavat ajaa 400 000 ihmistä pakomatkalle, YK arvioi.

Kurdien mukaan Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan on antanut terroristijärjestö Isisille uuden tilaisuuden elvyttää toimintaansa. Tästä saatiin uusi todiste, kun AFP kertoi sunnuntaina, että lähes 800 Isis-taistelijoiden perheenjäsentä olisi päässyt pakoon Ain Issan leiriltä.

AFP kertoo, että kurdien hallinnon edustajan mukaan leirillä ei ole enää vartijoita, sillä vartijoita tarvitaan taisteluissa Turkkia vastaan. BBC kertoo, että pakenijat olivat rynnänneet porttien läpi.

Kurdiviranomaisten mukaansa leirillä on tuhansia äärijärjestö Isisin jäsenten perheenjäseniä. Jotkut ovat onnistuneet pakenemaan.

Leiri sijaitsee sen alueen lähistöllä, jossa Turkki sotii kurdijoukkoja vastaan.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema, nimettömänä pysyttelevä työntekijä Ain Issan leiriltä sanoi aiemmin, että pakenijoita olisi ollut yli 100. Saman arvion esitti sotaa tarkkaileva kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rights. Järjestö ei tarkenna, minkä maiden kansalaisista on kyse.

Turkin hyökkäyksen on pelätty johtavan siihen, että Isisiin kuuluneita pääsee pakoon kurdien vartioimilta leireiltä ja Isis voimistuu muutoinkin uudelleen.

Kurdien vartioimissa vankiloissa on kaikkiaan arviolta 12 000 Isis-taistelijaa. Leireille puolestaan on sijoitettu suunnilleen saman verran ulkomailta alueelle tulleita naisia ja lapsia. Lapsia on arviolta 8000, naisia 4000.

Jopa satojatuhansia pakoon sotatoimien tieltä

YK:n arvion mukaan Turkin hyökkäys kurdijoukkoja vastaan on toistaiseksi pakottanut noin 130­000 ihmistä pakenemaan kotoaan. Järjestö uskoo, että luku nousee 400­000:een.

Toistaiseksi useimmat kotinsa jättäneet ovat löytäneet oleskelupaikan sukulaisten tai muun yhteisön luota. Yhä useampi kuitenkin päätyy muun muassa kouluihin perustettuihin majoituksiin.

Turkin sotatoimet Pohjois-Syyriassa alkoivat keskiviikkona, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump siirsi amerikkalaiset joukot pois alueelta.

Putin varoitti Isisin uhasta

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti aiemmin, että Isis-taistelijoiden vapautuminen on todellinen uhka.

– Nyt kun Turkin armeija etenee, kurdit jättävät nämä leirit ja Isis-taistelijat voivat vain paeta niistä. En ole varma, pystyykö Turkin armeija hallitsemaan tilannetta, Putin sanoi entisten neuvostotasavaltojen johtajien tapaamisessa Turkmenistanissa brittilehti Guardianin mukaan.

– Tämä on todellinen uhka meille kaikille.

Putinin mukaan pakenevat Isis-taistelijat eivät jäisi alueelle vaan jatkaisivat matkaansa Turkin alueen läpi sekä Syyriaan, Irakiin ja muihin maihin. Tämä pitää tiedostaa ja ymmärtää, ja tiedustelupalveluiden on vastattava uuteen uhkaan, presidentti jatkoi.

Syyrian kurdit puolestaan sanovat jääneensä kahden tulen väliin. He torjuvat Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyriaan ja jatkavat samaan aikaan taistelua Isisiä vastaan, kun terroristijärjestö on kurdien mukaan elvyttänyt iskukykyään.

– Yhdysvaltain johtamat liittolaisemme olivat taanneet suojelumme. Yhtäkkiä ilman varoitusta he hylkäsivät meidät ja vetäytyivät pois Turkin rajalta, Syyrian kurdijohtoisten SDF-joukkojen (Syrian Democratic Forces) edustaja Redur Xelil kertoi AFP:n mukaan.

– Vaadimme liittolaistamme Yhdysvaltoja hoitamaan tehtävänsä ja moraalisen velvollisuutensa suojella meitä. Sulkekaa ilmatila Turkin sotalentokoneilta, kurdijoukkojen edustaja vaatii.

Turkin hyökkäys Syyriaan on SDF:n mukaan antanut Isisille uuden tilaisuuden elvyttää toimintaansa. Kurdien mukaan liittolaisten pitäisi auttaa kurdeja taistelussa jihadisteja vastaan.