Lähteet Washington Postille: Turkki ampui tarkoituksella kohti amerikkalaisjoukkoja – tilanne vakavampi kuin julkisuuteen kerrottiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lähteet Washington Postille: Turkki ampui tarkoituksella kohti amerikkalaisjoukkoja – tilanne vakavampi kuin julkisuuteen kerrottiin

Julkaistu: 13.10.2019 10:29

Viranomaislähteiden Washington Postille kertoman mukaan Turkin joukot ovat tienneet kuukausien ajan amerikkalaisten olevan alueella, jonne tykistötulta ammuttiin.

Amerikkalaisjoukot joutuivat Turkin tykkitulen alle Kobanessa Pohjois-Syyriassa myöhään perjantaina, Yhdysvaltojen puolustusministeriö kertoi. Tilanteessa tapahtui myös räjähdys. Yksikään amerikkalaissotilas ei kuitenkaan loukkaantunut.

– Räjähdys tapahtui muutaman sadan metrin päässä asemasta turvavyöhykkeen ulkopuolella ja alueella, jossa turkkilaiset tiesivät olevan amerikkalaisjoukkoja, Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja, kapteeni Brook DeWalt kertoi.

The Washington Post uutisoi nyt, että Yhdysvaltojen joukkojen mukaan toiminta olisi ollut Turkilta tarkoituksellista.

Yhdysvaltain entisten ja nykyisten viranomaislähteiden Washington Postille kertoman mukaan Turkin joukot ovat tienneet kuukausien ajan amerikkalaisten olevan alueella, jossa tilanne tapahtui.

Turkin puolustusministeriö sanoi, että he ovat tehneet kaiken mahdollisen varmistaakseen, että USA:n tukikohdat eivät vaurioidu, kun turkkilaiset vastaavat tuleen, joka tuli läheltä USA:n tukikohtaa Kobanessa.

– Tulitus lopetettiin, kun Yhdysvallat ilmoitti meille tapauksesta, Turkin puolustusministeriö tiedotti.

Turkin puolustusministeriön mukaan USA:n tarkkailuasemaa kohti ei ammuttu. Ministeriön mukaan tulitus oli vastaus hyökkäykseen Turkin asemia kohtaan Surucin kaupungin eteläpuolella. Turkin ja Syyrian raja kulkee Kobanen ja Surucin välitse.

Yhdysvaltain maavoimien esikuntapäällikkö Mark Milley sanoi toimittajille aikaisemmin perjantaina, että Turkille oli kerrottu Yhdysvaltojen joukkojen asemista Syyriassa yksityiskohtaisesti.

Washington Postin anonyymien yhdysvaltalaisten viranomaislähteiden mukaan tilanne oli vakavampi, kuin mitä perjantaina kerrottiin.

Eräs tietoa tilanteesta omaava armeijan upseeri kertoi Washington Postin mukaan, että Turkin puolelta rajaa käynnistettiin useita 155 mm haupitsin tulituksia, ja että ammukset osuivat Yhdysvaltojen etuvartion molemmille puolille. Upseeri huomautti aseen räjähdevaikutuksista ja sanoi, että toiminta ”oli jotain, mitä emme olisi koskaan tehneet kumppanijoukolle”.

Upseeri sanoi Turkilla olleen tiedossa, että kyseisellä mäellä oli amerikkalaisia. Hän arvioi toiminnan täytyneen olla tarkoituksellista.

– Olimme olleet siellä kuukausia, ja se on selkeimmin määritelty asemapaikka koko alueella, upseeri sanoi.

Washington Postin mukaan tapahtunut on herättänyt kysymyksiä siitä, yrittääkö Turkki työntää Yhdysvaltojen joukot kauemmas rajasta.

Myös Yhdysvaltain hallinnon entinen Isisin vastaisen taistelun erityislähettiläs Brett McGurk toi esiin huolen perjantaina tapahtuneesta sanomalla Twitterissä, että Yhdysvallat oli ilmoittanut tarkan asemansa Turkille.

– Tämä ei ollut erehdys, hän esitti Twiitissä.

McGurk korosti Washington Postille lähettämässään sähköpostikommentissa amerikkalaisjoukkojen lisääntyneitä riskejä Syyriassa.

– Turkki haluaa meidät pois koko raja-alueelta 30 kilometrin syvyydellä. Kaikkiin saatavilla oleviin faktoihin perustuen, nämä olivat varoituslaukauksia tunnettuun sijaintiin, eivät tahattomia ammuksia.

Pentagonin huippuvirkamiehet ovat painottaneet, että Turkin tulee välttää tekemästä mitään, mikä voi vahingoittaa Yhdysvaltojen joukkoja Syyriassa.

Yhdysvaltojen joukot ovat työskennelleet yhdessä kurdijoukkojen kanssa Syyriassa hävittääkseen ääriryhmä Isisin.

Maassa oli ennen Turkin hyökkäystä noin tuhat amerikkalaissotilasta. Vaikka Yhdysvaltojen joukoilla ei ollut aikeita avata tulta kohti sen Nato-liittolaista Turkkia, Pentagon huomautti pidättävänsä oikeuden itsepuolustukseen.

– Kaikki tietävät täysin, että olemme Yhdysvaltojen armeija. Me pidätämme oikeuden itsepuolustukseen, Yhdysvaltain maavoimien esikuntapäällikkö Mark Milley sanoi.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja, kapteeni Brook DeWaltin mukaan Yhdysvaltojen joukot eivät ole vetäytyneet Kobanesta.

Tuoreimmat osastosta