Ecuadorin presidentti määräsi Quitoon ulkonaliikkumiskiellon – levottomuudet jatkuvat silti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ecuadorin presidentti määräsi Quitoon ulkonaliikkumiskiellon – levottomuudet jatkuvat silti

Tv-kanavan ja sanomalehden tiloihin hyökättiin Quitossa.

13.10.2019 0:51

Ecuadorin presidentti Lenin Moreno on määrännyt pääkaupunki Quitoon ja sen ympäristöön ulkonaliikkumiskiellon. Moreno komensi armeijan pitämään järjestystä pääkaupungissa, jossa on ollut jo puolentoista viikon ajan väkivaltaisiksi äityneitä mielenosoituksia polttoaineiden hinnankorotuksia vastaan.

Moreno sanoi Twitterissä, että ulkonaliikkumiskiellon tarkoituksena on helpottaa väkivallan kontrollointia.

Aiemmin päivällä mielenosoituksia johtava alkuperäiskansojen järjestö suostui presidentti Morenon tarjoukseen suorista neuvotteluista ehdittyään ensin jo kieltäytyä. Moreno kiitti alkuperäiskansojen järjestöjä neuvotteluihin suostumisesta ja sanoi aikovansa palauttaa järjestyksen Ecuadoriin. Vielä ei ole tiedossa, milloin ja missä neuvotteluja käydään.

Mielenosoitukset jatkuivat Quitossa orastavasta sovusta huolimatta. Mielenosoittajat tunkeutuivat Ecuadorin pääkirjanpitäjän virastorakennukseen ja sytyttivät sen palamaan.

Ulkonaliikkumiskiellon voimaantulon jälkeen mielenosoittajat tunkeutuivat Quitossa tv-studioon ja sanomalehden toimitukseen. Teleamazonas-kanava joutui keskeyttämään normaalin lähetyksensä.

–Olimme hyökkäyksen kohteena noin puolen tunnin ajan. He heittivät meitä kivillä, avasivat ovet väkisin ja heittivät polttopulloja, sanoi tv-kanavan juontaja lähetyksen päästyä jatkumaan.

El Comercio -sanomalehti kertoi Twitterissä "tuntemattoman ryhmän" hyökänneen lehden toimitukseen.

Protestiliikettä yhdistävä alkuperäiskansojen kattojärjestö Conaie sanoi tiedotteessa, ettei sillä ollut mitään tekemistä virastorakennukseen ja tv-studioon tehtyjen hyökkäysten kanssa.

Kuusi ihmistä kuollut

Ecuadorin kuohunnan tausta on sopimuksessa, jonka Morenon hallitus teki Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa saadakseen IMF:ltä 4,2 miljardin dollarin lainan. Osana sopimusta hallitus poisti polttoaineiden verotuet, mikä yli kaksinkertaisti polttoaineen hinnan 3. lokakuuta.

Tämän vuoksi puhkesi alkuperäiskansojen johtamia mielenosoituksia, jotka ovat olleet toisinaan väkivaltaisia. Mellakkapoliisi ja mielenosoittajat ovat ottaneet toistuvasti yhteen Quiton keskustassa. Toistaiseksi mielenosoituksissa on kuollut kuusi ihmistä ja noin 2000 on loukkaantunut tai pidätetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?