Japaniin korkeimman luokan katastrofi­varoitus – oululainen Samu järkyttyi, kun vilkas Tokio muuttui aavekaupungiksi

rac

Julkaistu:

Hagibis on ensimmäinen erittäin voimakkaaksi luokiteltu taifuuni vuonna 1991 aloitetun luokittelun aikana.
Voimakas taifuuni Hagibis saavutti Japanin pääsaari Honshun itärannikon lauantai-iltana paikallista aikaa. Viranomaiset antoivat Japaniin korkeimman luokan katastrofivaroituksen. Tuuli on puuskissa puhaltanut jopa 60 metriä sekunnissa.

Yksi ihminen kuoli jo ennen taifuunin rantautumista Chiban alueella Tokion itäpuolella, kun myrskytuulet kaatoivat pienen kuorma-auton. Gunmassa Tokion pohjoispuolella kuoli toinen ihminen, jäätyään maanvyöryn alle. Yli 80 ihmistä on loukkaantunut.


Yli seitsemää miljoonaa ihmistä kehotettiin jättämään kotinsa.

Hagibis on ensimmäinen Honshulle iskevä, erittäin voimakkaaksi luokiteltu taifuuni vuonna 1991 aloitetun luokittelun aikana. Voimakkuutensa lisäksi taifuuni on myös poikkeuksellisen suuri. Japanin ilmatieteenlaitokselta on kerrottu, että taifuuni on aiheuttanut ennennäkemättömän kovia sateita. Laajoille alueille on annettu varoituksia niin voimakkaista tuulista ja voimakkaasta aallokosta kuin maanvyöryistä ja tulvistakin.

Oululainen Samu Majabacka oli viikonloppumatkalla Tokiossa ja kertoi STT:lle, että myöhään lauantai-iltana kovimmat tuulet tuntuivat olevan jo ohi ainakin Tokiossa. Etelä-Korean Busanissa opiskelijavaihdossa oleva Majabacka kertoi, että aamulla jättikaupungissa oli ollut hyvin vähän väkeä liikkeellä.

– Oli kyllä vähän järkytys, kun ei näkynyt oikein ristinsielua, hän sanoi.


Hotelli jakoi vierailleen vesipulloja ja tiedotuslapun, jossa kerrottiin lähestyvästä myrskystä. Illallisella piti käydä naapurihotellissa, sillä omasta hotellista ruoka ehti loppua, Majabacka kertoi.

Majabacka kertoi toivovansa, että myrsky yön aikana laantuisi ja että hän ja matkalla mukana oleva tyttöystävä pääsisivät sunnuntaina käymään ulkonakin.

– Ettei tarvitsisi vain hotellin seiniä katsella. Vaikkapa Disneylandiin tai Sea Worldiin, hän suunnitteli.


Lentoliikenteen ja urheilutapahtumien aikataulut sekaisin

Japaniin iskee vuosittain keskimäärin 20 taifuunia, mutta ne aiheuttavat harvoin merkittäviä häiriöitä pääkaupungissa Tokiossa. Nyt kuitenkin myös Tokion seutu on taifuunin reitillä.

Tokioon on ennustettu vuorokauden sademääräksi noin puolta metriä. Vielä enemmän sadetta on saamassa Tokain alue Tokion länsipuolella.

Lähes 2 000 lentoa peruttiin, joista 260 on kansainvälisiä lentoja. Finnair tviittasi lauantai-iltana, että lauantain lento Helsingistä Tokioon sekä sunnuntain lento Tokiosta Helsinkiin ovat peruttu.

Myös monet luotijunayhteydet Tokiosta on peruttu, ja monet ruokakaupat ovat suljettuina. Perjantaina monen kaupan hyllyt tyhjenivät, kun japanilaiset kävivät ostamassa tarvikkeita taifuunin lähestyessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt