Syyrian kurdit vaativat Yhdys­valloilta: sulkekaa ilmatila Turkin hävittäjiltä – ”Tehkää moraalinen velvollisuutenne”

rac

Julkaistu:

Syyrian kurdit sanovat jääneensä kahden tulen väliin. He torjuvat Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyriaan ja jatkavat samaan aikaan taistelua Isisiä vastaan.
Turkin hyökkäyksessä Syyrian kurdialueille on menossa neljäs päivä. Kurdit ovat jääneet kahden tulen väliin, kun terroristijärjestö Isis on elvyttänyt iskukykyään, SDF-joukot kertovat.

– Yhdysvaltain johtamat liittolaisemme olivat taanneet suojelumme. Yhtäkkiä ilman varoitusta he hylkäsivät meidät ja vetäytyivät pois Turkin rajalta, Syyrian kurdijohtoisten SDF-joukkojen (Syrian Democratic Forces) edustaja Redur Xelil kertoi AFP:n mukaan.

– Vaadimme liittolaistamme Yhdysvaltoja hoitamaan tehtävänsä ja moraalisen velvollisuutensa suojella meitä. Sulkekaa ilmatila Turkin sotalentokoneilta, kurdijoukkojen edustaja vaatii.

Turkin hyökkäys Syyriaan on SDF:n mukaan antanut Isisille uuden tilaisuuden elvyttää toimintaansa. Kurdien mukaan liittolaisten pitäisi auttaa kurdeja taistelussa jihadisteja vastaan.

Isis tehnyt jo kaksi autopommihyökkäystä

Redur Xelil sanoi televisioidussa lausunnossaan, että kurdit jatkavat yhteistyötä Yhdysvaltojen johtaman koalition kanssa taistelussa Isisiä vastaan, vaikka heidän pitää samaan aikaan torjua Turkin hyökkäystä Pohjois-Syyriaan.

– Turkin hyökkäys ei kohdistu enää Isisiä vastaan, vaan se on päin vastoin jo elvyttänyt ja aktivoinut Isisin soluja Qamishlissä, Hasakassa ja muilla alueilla. Tästä ovat todisteina Xelilin mukaan autopommihyökkäykset kahdessa hänen mainitsemassaan kaupungissa.

– Teemme yhteistyötä Isisiä vastaan taistelevan kansainvälisen liittouman kanssa. Taistelemme nyt kahdella rintamalla: Turkin hyökkästä vastaan ja Isisiä vastaan, hän sanoi.